Çocuk oto koltuğunun önemi

Damla İnsan Kaynakları

Trafik kazalarında yaralanma ve ölümlerin azaltılması amacıyla çeşitli kurallar konulmuştur. Can güvenliğini sağlamak için konulan kurallardan biri emniyet kemeri bağlanması zorunluluğudur. Bir diğer önlem ise, taşıt içerisinde seyahat eden bebek ve çocukların can güvenliği düşünülerek konulan çocuk oto koltuğu kullanımı zorunluluğudur.

Çocuk oto güvenlik koltuğu neden gereklidir? Araçla yolculuk sırasında yapılan hız ne kadar düşük olursa olsun, bir çarpma meydana geldiğinde yolcunun fırlayıp aracın iç yüzeylerine şiddetle çarpması, güvenlik önlemi yoksa engellenemez. Çocuk oto koltuğu kullanılması halinde ise çocuk çarpma şiddetinden korunur ve yaralanma ihtimali çoğu zaman sıfıra iner. Konuyla ilgili kısaca istatistiklere bakacak olursak; WHO (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre Türkiye 14 yaşına kadar olan çocukların zarar gördüğü trafik kazalarında dünyada 5. sırada bulunuyor. Avrupa'da ise trafikteki kazalarda çocuk ölümleri %2 oranında iken bu oran ülkemizde %40 civarındadır.

Çocuk yolcuların araç içi güvenliğinin sağlanmasında yetişkinler için tasarlanan emniyet kemerleri yeterli gelmemektedir. Avrupa Birliği uyum sürecinde ülkemizde 1 Haziran 2010 tarihinde yürürlüğe giren bir yasayla araçlarda çocuk oto güvenlik koltuğu kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Fakat bu yasa günümüzde uygulanmamakta, koltuk kullanmayanlara ceza kesilmemektedir. Yeni doğan bebek ve 135 cm boy 36 kilo arasındaki tüm çocuklar araç içi seyahatleri sırasında çocuk oto koltuğu kullanmak zorundadırlar. Çocuğunuza koltuk alırken önemli olan noktalardan biri boy ve kilodur. Avrupalı uzmanlar boy ve kilo ölçütlerini 4 grupta toplamıştır.

Grup 0: Yeni doğan bebekler 10 kilo ve 9. aylarına ulaşana kadar infant tipi denen (ana kucağı modeli) çocuk koltuklarından kullanmalıdır. Bu koltuklar boynunu ve başını tutamayan bebekler için tasarlanmıştır. Omurgayı iyi desteklerler. İnfant koltuk arka cama bakacak şekilde aracın arka koltuğuna monte edilir. Taşımak içi bir sapı mevcuttur. Ön koltukta kullanıma uygun olsalar bile aracın önünde bulunan hava yastığının varlığı bu koltuklar için bir tehdittir. Bebek için en güvenli yol arkada koltuğunda yolculuk etmesidir.

Grup 1: 9 ay ile 4 yaş arasındaki 9-18 kilo ağırlığa sahip çocuklar, arka koltuğa öne bakacak şekilde monte edilen hareketli çocuk güvenlik koltukları kullanılmalıdır.

Grup 2: 15-25 kilo arasındaki 3-5 yaş çocuklarını içeriyor. Bu gruptaki çocuklar büyüklerin emniyet kemeri ile bağlanmamalı oto güvenlik koltuğu kullanmalıdır.

Grup 3: 22-36 kg arasında ve 6-12 yaş aralığındaki çocuklar yükseltici adı verilen koltuk türlerini kullanmalıdırlar. Bir çocuk oto koltuğu edindiğinizde mutlaka aracınıza güvenli bir şekilde nasıl monte edildiğini de öğrenmelisiniz. Zira yanlış monte edilen koltuğun koruma etkisi azalıyor. Koltukların ECE 44.03 ya da sonrası standartlara uygun olması önemlidir. Üretim esnasında gerekli testlerin yapıldığı, standartlara uyulduğu, üründe bulunan işaretten anlaşılır. Bu işareti aldığınız üründe mutlaka arayınız. Koltuğun temizliğini sadece su ve sabunla yapınız. Diğer temizlik malzemeleri koltuk yüzeyinin yanıcı olmasına sebep olurlar.

Alacağınız koltuğun Isofix özellikli olmasını tercih edin. Arabanızda Isofix yoksa bu aparatı çocuğunuzun güvenliği için taktırın. Koltuk almadan önce mutlaka çocuğunuza koltuğu denetin, kemer ayarlarının uygunluğuna bakın, rahat olmasına önem verin.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız