Ailelerin Karne Günü İle İmtihanı

Damla İnsan Kaynakları
Ailelerin Karne Günü İle İmtihanı

Evdeki çocuğun veya çocukların karne aldığı gün aileler için bazen sevinçli, bazen sıkıntılı ve sinir bozucu bir gündür. Çocuklar bir yandan tatil heyecanı içinde ama karnesi iyi olmayanların bugünle ve tatille ilgili endişeleri de var. Karne günü anne – babalar için bir sınav günü gibi aslında, bugün çocuğunuzun durumuna ilişkin olumlu veya olumsuz abartılı ve yanlış davranışlarda bulunmanız onun geleceğini ciddi derecede etkileyebilir. Karne gününde ailelerin nasıl davranması gerektiğini öğrenmek istiyorsanız verdiğimiz bilgiler işinize yarayacaktır.

Kötü Karne Notlarının Muhtemel Sebepleri

Çocuktan Kaynaklanan Sebepler

Uyum sorunları

Duygusal ve ruhsal sorunlar

Öğrenme güçlüğü çekmek

Mental kapasite düşüklüğü (Yetersiz zeka)

Okulla Ve Öğretmenle İlgili Sebepler

Okulun fiziki şartlarının yetersiz olması

Eğiticinin katı, çocuktan aşırı talepleri olan, anlayışsız, empati yetisi olmayan biri olması

Öğretmenin sıklıkla değişmesi

Diğer çocuklarla ilişkilerin sorunlu olması

Öğretmen – öğrenci ilişkisindeki sorunlar

Anne – Babadan Kaynaklanan Problemler

Ebeveynlerin aşırı beklentileri olan, mükemmeliyetçi, çocuğuna karşı aşırı korumacı davranan, çok fazla eleştiren, bir türlü beğenmeyen, çocuğuyla sürekli çatışan ve iyi bir ilişki kuramayan kişiler olması (Bu durumların bir veya birkaç tanesi söz konusu olabilir.)

Birbirinizi Suçlamak Yerine Kötü Karnenin Sebeplerini Düşünün

Bazı çiftler eve kötü bir karne getirmiş olan çocuklarının durumu için birbirlerini suçlarlar. Birbirlerine yönelttikleri eleştirilerde haklı olsalar bile bu durum çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yapar. İlköğretim çocukları ebeveynlerinin bu şekilde çatışması halinde kendilerini suçlu ve mutsuz hissederler, öğrenmeye hevesleri azalabilir. Lise öğrencileri ise olumsuz davranışlar sergieyebilirler.

Çocuğunuzun Karnesi Zayıfsa Kendinize Şunları Sorun

Evin içinde onun için rahat ve mutlu bir ortam sağlayabildik mi?

Keyifle ders çalışabileceği bir odası veya köşesi var mı?

Onun sorunlarıyla ilgilendik mi?

Başarısız olduğu derslerle ilgili olarak düşündük ve bir şeyler yaptık mı? (Sevmiyor mu, anlamıyor mu, ilgisini mi çekmiyor vb.)

Sorunları ve dersleriyle ilgili olarak destek verdik mi veya dışarıdan destek sağladık mı? Bir algılama sorunu olup olmadığını araştırdık mı, varsa çözmek için bir şeyler yaptık mı?

Çocuğumuzun durumu hakkında öğretmenleriyle görüştük mü?

Çocuğun Ders Başarısızlığından 2 Ebeveyn De Sorumludur

Bir çocuğun karnesinde çok sayıda zayıf varsa, genel bir ders başarısızlığı söz konusu ise bu her 2 ebeveynin de sorunu ve sorumluluğudur. Çoğu zaman çocuğun derslerini anne babadan sadece biri takip eder ve bunu yapan kişi kendini sonuçtan da sorumlu hisseder. Diğer ebeveyn sanki konuyla alakası olmayan biridir, hatta bazen eşini suçlar. Doğru olan her ikisinin de çocuğun gelişiminde eşit derecede sorumluluk almasıdır.

Notları Değiştiremezsiniz, Bu Yüzden Sakin Olun

Çocuğunuzun notları kötüyse karne günü vereceğiniz ilk tepkiler hayal kırıklığı ve öfke olabilir. Bu duyguların etkisiyle çocuğunuza onda derin bir etki bırakacak olumsuz sözler söyleyebilirsiniz – lütfen söylemeyin. Ondan umudunuzu kestiğinizi, düşük karne notları yüzünden ona olan sevginizin azaldığını, akılsız, tembel ve beceriksiz biri olduğunu düşünmesine izin vermeyin. Çocuğunuzun okul durumu hakkında biraz olsun bilginiz vardır, değil mi? Bu durumda kötü bir karne sizin için büyük bir sürpriz olmamalı. Artık karne alındı, notları neyse odur; çocuğu azarlamanız, küçümseyici sözler etmeniz, vereceğiniz cezaları sıralamanız notlarını değiştirmez. Üzüldüğünüzü gösterin ama dramatik tepkiler vermeyin. Bir süre geçip sakinleştikten sonra neler yapmanız gerektiğini düşünün, bu konuda araştırma yapın. Çocuğunuza ders aldırmanız veya psikolojik destek almanız gerekebilir, bu seçenekleri değerlendirin. Neleri eksik veya yanlış yapmış olabileceğinizi düşünün.

Kötü Notlar Çocuğun Tatil Boyunca Ders Çalışmasını Gerektirmez

Çocukların tatil boyunca dinlenmeye ve okul atmosferinden uzaklaşmaya ihtiyaçları vardır. Çocuğunuz için verimli bir yaz tatili planı yapın ve bu tatilin içinde mutlaka dinlenmek, istediği bazı şeyleri yapabilmek ve eğlenmek de olsun. Başarısız bir çocuğun tatilde başarılı bir çocuğa göre daha çok ders tekrarı yapması mantıklıdır ama bütün tatil çalışmakla geçmemeli. Onunla beraber zaman geçirmeli, tatilin keyfini çıkarmasına izin vermelisiniz.

Çocuğunuzla Karnesi Hakkında Sakince Konuşun

Ona kötü notları hakkında ne düşündüğünü sorun. Şaşkınlığa veya hayal kırıklığı yaşamasına yol açan notları olup olmadığını sorun. Zaman yönetimi, düzenli çalışma, verimli ders çalışma teknikleri gibi konularda eksikleri olabilir; neler yapabileceğinizi düşünün.

Çocuğunuzun Sizden Farklı Biri Olduğunu Unutmayın

Sizin şu veya bu alanda çok başarılı olmanız onun da olacağını göstermez. Çok ilgi duyduğunuz bir konuya hiç ilgi duymayabilir, kolaylıkla kavradığınız bir konuyu anlamakta zorlanabilir. İlgileri, yetenekleri ve becerileri tıpkı sizinkiler gibi olacak diye bir şey yok. Çocuğunuzun kişisel özelliklerinin farkında olun ve ona göre davranın.

Büyük Hata: Notların İyi Olduğu İçin Seni Çok Seviyorum / Notlarının Düşük Olması Sana Olan Sevgimi Azaltıyor

Bu gerçekten çok büyük bir hata, çünkü çocuklara anne babaları tarafından sevilmelerinin sadece ders notlarına bağlı olduğunu düşündürüyor. Gerçekten böyle hissediyorsanız çocuğunuza kötülük yapıyorsunuz. Çocuğunuzun kendini güvenli ve güvende hissetmesini istiyorsanız sevginizi bu koşullara bağlamayın. O sizin en değerli varlığınız, sadece başarılı olduğu zaman sevildiğini düşünmesini ister misiniz? Derslerinde başarısız olduğu için kendini değersiz, sevilmeyen biri gibi hissetmenin onu hayatına olumlu katkılar yapacağını zannediyor musunuz? Okul çağındaki bir çocuk sadece bir öğrenci değildir, farklı yönleri de vardır. Çocuğunuzun bu yönlerini de görün. Hayvanları sevmek, insanlara nezaketle selam vermek, odasını derli toplu tutmak, arkadaşlarıyla iyi geçinmek, bir müzik aleti çalmak, büyüklerine saygılı olmak, iyi resim çizmek, güzel kompozisyonlar yazabilmek gibi özelliklerinin hiç değeri yok mu? Karne önemlidir ama bir öğrenci bir karneden ibaret değildir.

Karne Başarısı Hayatta Başarılı Olacağının Garantisi Değildir

Derslerinde başarılı olan bir insanın hayatta da başarılı olacağının garantisini kimse veremez. Evet, ihtimal yükselir, bu konuda umutlu olmak için daha çok sebep olur fakat kötü bir karne getiren çocuklar da yetişkin olduklarında iş hayatında ve sosyal hayatta başarılı olabilirler.

Karne Hediyesi Nasıl Olmalı?

Anne - babaların iyi bir karneyi ödüllendirme isteği anlaşılır bir şeydir ve çocuğun da hoşuna gider, fakat bu konuda dikkatli ve ölçülü olmalısınız. Maddi değeri çok yüksek olan bir karne hediyesi çocuğun hediye / ödül uğruna ders çalışan biri olmasına yol açabilir. Bu yüzden küçük bir hediye almayı tercih edin veya ödül olarak ailecek güzel bir şeyler yapmayı ayarlayın. Çocuğunuz bilgisayar, bisiklet veya yeni bir telefon için çalışan biri olmasın.

Çocuğunuzu Ders Başarısı Yüksek Olan Çocuklarla Kıyaslayarak Aşağılamayın

Ona güzel bir karne getiren bir çocuğu tercih edeceğinizi düşündürmeyin. Ailem benim gibi bir çocuk yerine öyle birini isterdi diye düşünmesin. Şöyle düşünmesini sağlamaya çalışın: Bu konuda bir şeyler yapmalıyım, ailemin tavsiyelerini dikkate almalıyım. Bu benim için de, onlar için de daha iyi olacak. Notlarım kötü olsa da beni seviyorlar, ama iyi olursa daha mutlu olacaklar. Bu benim geleceğim için de faydalı. Bir dahaki dönemde daha iyisini yapmalıyım.

Düşük Notları Olan Çocuğunuza Moral Verin

Ona durumun sıkıntı verici olduğunu ama bunu düzeltebileceğinden kuşkunuz olmadığını söyleyin. Tatilde biraz çalışarak sonraki döneme daha donanımlı ve güvenli başlayacağını, okul sezonu boyunca da daha iyi çalışarak bir sonraki karnesinin çok daha iyi olabileceğini ifade edin. Bu konuda neler yapmayı düşündüğünü sorun ve kendi tavsiyelerinizi söyleyin. “Senden bir şey olmaz” diye düşündürmeyin, umut verin, güvendiğinizi hissettirin.

Eleştirileriniz Duygusal İstismar Boyutlarına Varmasın

Çocuğunuzun okul başarısının düşüklüğünden etkilenmemeniz mümkün değil, bunu biliyoruz. Üzüntü, hayal kırıklığı, geleceğe dönük endişeler böyle bir durumda normaldir. Kendinize hakim olamayıp sesinizi yükseltebilirsiniz. Fakat ağzınızdan çıkan sözlere dikkat etmeniz gerçekten önemli. Acı ve incitici şeyler söyleyeceğinizin farkındaysanız kendinizi tutmaya çalışın, önce biraz sakinleşin. Çok yüksek sesle bağırmak, küçültücü ifadeler kullanmak, tehdit etmek duygusal istismara girer ve bunun bedeli ağır olabilir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız