Çalışırken Bel Ve Boyun Ağrısı Çekiyor Musunuz?

Damla İnsan Kaynakları
Çalışırken Bel Ve Boyun Ağrısı Çekiyor Musunuz?

Günümüzün sık rastlanılan sağlık sorunları arasında yer alan bel ve boyun ağrıları bazen çalışma hayatı ile ilgili olabiliyor. Masada çalışarak, evrakları gözden geçirerek, telefon görüşmeleri yaparak, bilgisayarda çalışarak uzun saatler geçiriyorsanız bel ve boyun bölgeleriniz bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Boyun ağrısının sebebi önünüzdeki bilgisayar ekranının yüksekliğinin yanlış olması, boynunuzu fazla büken egzersizler yapmanız veya rahatsız bir pozisyonda uyumanız da olabilir. Bel ağrılarının başlıca nedenleri ise duruş bozuklukları ve vücudun, omurganın yanlış kullanılmasından ötürü maruz kaldığı mekanik zorlanmadır. Bu bölgelerdeki ağrılara yol açan mesleki faktörler şu şekilde sıralanabilir:

Fiziksel Faktörler:

*Sıklıkla öne doğru eğilme ve dönme hareketleri yapmak

*Tekrarlanan hareketler

*Bedeni fiziksel olarak fazla zorlamak (Ağırlık taşımak vb.)

*Titreşim

*Uzun süre hiç pozisyon değiştirmeden çalışmak

Psikolojik Faktörler:

*Mesai arkadaşlarından yeterli destek görmemek

*Takdir görmemek

*İşi sevmemek

*İşin monoton olması

*Yoğun bir iş baskısı altında olmak

Boyun Ağrısı Vücudun Farklı Bölgelerini De Etkiler

Boyun ağrısını baş, omuzlar, kollar ve parmak uçlarında da hissedebilirsiniz. Boyunuzdan çıkıp dağılan sinirler ağrının bu bölgelere de sıçramasına yol açar. Boyun ağrısıyla beraber hissedebileceğiniz rahatsızlıklar şunlar olabilir: Baş ağrısı / dönmesi, kollarda ağrı, sırt ve omuzda ağrılar, ellerde uyuşma ve dengesizlik.

Doğru Pozisyonda Ve Mola Vererek Çalışmanın Önemi

Boyun fıtığı, boyun kaslarının kaza, düşme gibi nedenlerle zedelenmesi, boyun omurgası ve çevresindeki sinir, bağ ve kasların köklerindeki bozukluklar, omurga kemiklerinin arasında bulunan disklerin bozulması gibi sebeplerden de kaynaklanabilen boyun ve sırt ağrılarının çalışma şekli ve yoğunluğundan dolayı oluşanlarından kurtulmak için bazı ergonomik düzenlemeler yapmak gerekir. Örneğin oturma pozisyonunuza dikkat etmelisiniz. Çalışma koltuğunuzun sırt kısmında uygun bir yastık olabilir. Çalışma masanız, koltuğunuzun özellikleri ve bilgisayarın konumu da önemlidir. Saatlerde aynı pozisyonda çalışmanın çeşitli sorunlara yol açması kaçınılmazdır. Arada mutlaka duruşunuzu değiştirmeli, masa başı egzersizleri yapmalı veya ofiste dolanmalısınız. Başınız uzun süre öne eğik olmamalı ve ani, hızlı hareketlerle döndürmemeye de dikkat etmelisiniz. Telefonu boynunuza sıkıştırarak kullanmaktan kaçınmalısınız.

Kendinize Durmadan Şunu Hatırlatın: Dik Durmalıyım

Sıklıkla iki büklüm olmuş durumda bilgisayarla veya telefonla ilgilenmek bel ve boyun ağrılarına yol açar. Aslında çoğumuz dik durmadığımızın farkındayızdır ve bundan hoşlanmayız. Fakat bunu birkaç kere düşünüp dikkat ettikten sonra yine boş veririz. Dik durmayı, dik oturmayı ve yürümeyi alışkanlık haline getirmek önemlidir. Lütfen buna önem verin.

Birkaç Günden Uzun Zamandır Ağrı Çekiyorsanız Bir Uzmana Başvurun

Erken teşhis ve tedavi ağrılardan, rahatsızlık ve hastalıklardan kurtulmanın veya asgari zarar görmenin birinci şartıdır. Vücudunuzun verdiği sinyalleri dikkate alın. Birkaç günden uzun zamandır ağrı, uyuşma, tutukluk gibi sorunlar yaşıyorsanız bir doktora başvurun. Bel ve boyun ağrıları çeşitli sebeplerden kaynaklanabiliyor. Sıkıntınızın sebebi bir uzman tarafından tespit edildiğinde, size özel bir tedaviyle daha çabuk iyileşebilirsiniz.

Eğimli Masalar İnsanı Masaya Eğilmekten Korur

Saatlerce masa başında çalışıyorsanız böyle bir masanız olmasında fayda var. Veya en azından sürekli kullandığınız klavyenin eğimli olmasını sağlayabilirsiniz.

Bel Ağrılarının Daha Sık Görüldüğü Meslek Grupları

Ağır bir fiziksel efor sarf etmeyi gerektiren işler (Temizlik, orman işçiliği, inşaat ve sağlık sektörü, uzun yol şoförlüğü)

Ofis işleri – bilgisayar kullanımı

Boyun Ağrılarının Daha Sık Görüldüğü Meslek Grupları

Tekstil, otomotiv ve gıda sektörü gibi tekrarlanan hareketlerin söz konusu olduğu işler

Büro işleri / sıklıkla bilgisayar kullanmak

Müzisyenlik

Diş hekimliği

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız