Evde Evcil Hayvan Beslemenin Çocuğunuza Sağlayacağı 5 Fayda

Damla İnsan Kaynakları
Evde Evcil Hayvan Beslemenin Çocuğunuza Sağlayacağı 5 Fayda

Evcil hayvanların yetişkinlerin ve çocukların ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu biliyor muydunuz? Dışarıdayken korkusuz, rahat ve neşeli bir şekilde bir kedinin, köpeğin veya kuşun peşinden bebekler veya küçük çocuklar görmüşsünüzdür muhtemelen, çocukların çoğu hayvanlara karşı ilgili ve meraklıdır. Bir çocuğun bu eğilimine engel olmak ciddi bir hatadır. Evde evcil hayvan olmasının çocuklara faydaları hakkında bilgi edinince neden böyle dediğimizi daha iyi anlayacaksınız.

1. Evcil hayvanlar çocukların ahlaki gelişimini olumlu etkiler

Bir hayvana karşı sevgi ve bağlılık duymak, onu beslemek, zarar vermemeye dikkat etmek bir çocuğa verici olmayı öğretir, başka bir canlı için bir şeyler yapmanın keyfini ve mutluluğunu tatmasını sağlar. Evcil hayvanlar çocukların daha anlayışlı, paylaşımcı, yardımsever ve hoşgörülü olmasına yardım ederler.

2. Çocukların sözel becerilerinin gelişmesinde hayvanların etkisi

Daha konuşmaya başlamamış bir bebek bile, etrafındaki bir hayvanla yakınlık kurabilmek için birtakım sesler çıkarmaya çalışır. Konuşmayı öğrenmiş bir çocuk da kusursuz bir dinleyici olan ve kendisini yargılamayan evcil bir hayvanla içinden geldiği gibi, rahatça konuşur. Bu yüzden bir ev hayvanıyla beraber büyümek çocukların sözel gelişimini olumlu etkiler.

3. Evcil hayvanlar çocukların sorumluluk duygusu kazanmasına yardım eder

Evinizde bir hayvan besliyorsanız çocuğunuza hayvanınızla ilgili, yaşına ve becerilerine uygun sorumluluklar vermelisiniz. Bir hayvanı düzenli olarak besleyen, gezdiren, temizleyen, bunları kendi görevi olarak gören bir çocuğun başka konulardaki sorumluluk duygusu da gelişir.

4. Ev hayvanları insanı rahatlatır, stresi azaltır

Evcil hayvanları hastalarının terapisi için kullanan uzmanlar olduğunu biliyor muydunuz? Bir kedi veya köpeği sevmenin insanlar üzerinde rahatlatıcı, sıkıntı dağıtıcı bir etkisi vardır.

5. Çocuklar hayvanlardan empati yapmayı öğrenirler

Çocuklar çoğu zaman bencildirler, kendi istek ve ihtiyaçları onlar için her şeyin üstündedir. Evcil bir hayvanla beraber büyümek, başka bir canlının ihtiyaçlarını da anlamayı gerektirdiği için çocukların empati becerisi kazanmasına yardımcı olur. Evinizde bir kedi veya köpek varsa çocuğunuz onun acıktığını, üşüdüğünü, sıkıldığını anlar ve ihtiyaçlarını gidermek ister. Başka bir canlının varlığına da önem vermeyi öğrenir.

Dikkat! Bir Ev Hayvanı Bir Oyuncak Değildir!

Evinize evcil bir hayvan almakla bir süs eşyası veya çocuğunuzun sahip olmayı çok istediği bir oyuncak almıyorsunuz; bunu bilmeli ve çocuğunuzun da anlamasını sağlamalısınız. Evinize eğitime ihtiyacı olan, bazen hoşunuza gitmeyen şeyler de yapabilecek bir canlı giriyor, onun ilgiye ve bakıma ihtiyacı var ve size bağlandıktan sonra dışarıya bırakılıvermek duygularını incitir, güvenini sarsar ve hayatını sürdürmesini zorlaştırır. Bu canlıya zaman ayırmanız, yer temin etmeniz ve onun için harcama yapmanız gerekecek. Kararınızı bunları göz önünde bulundurarak vermelisiniz. Ayrıca eve almayı düşündüğünüz hayvanın özelliklerini ve çocuğunuz için uygunluğunu da dikkate almalısınız. Kediler ve köpeklerle iletişim kurmak daha kolaydır ama kedi daha bağımsız ve beklenmedik reaksiyonları olan bir hayvandır, köpekse daha sevecen ve arkadaş canlısıdır. Çocuğunuz onun özelliklerini kavrayıp ona göre davranacak yaşta ise bir kedi de yanlış bir seçim değildir, ama çocuğunuz çok küçük ve eviniz de müsaitse köpek muhtemelen daha az sorun yaşatacak bir alternatif olur. Bu kararı verirken mekanın müsaitliği de çok önemli. Bir köpek çok küçük bir evin içinde mutsuz olur örneğin. Eve alacağınız hayvana çocuğunuzun bakmasını planlıyorsanız onun bazen bu konudaki görev ve sorumluluklarını unutabileceğini ve bazı şeyleri sizin yapmanızın gerekeceğini de unutmamalısınız. Evde hayvan bakmak ciddi bir sorumluluktur, bu yüzden konuyu her yönden düşünmelisiniz.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız