Güne Zinde Başlamanın Yolları

Damla İnsan Kaynakları
Güne Zinde Başlamanın Yolları

Günü güzel bir şekilde tamamlanın yolu güne zinde başlamaktan geçer. Güne enerjik ve keyifli bir şekilde başlamanın çeşitli yol ve yöntemleri vardır.

Eve veya okula gitmek için erken saatte kalkmak zorunda olanlar her gün aynı dinamizmle yataktan çıkamazlar. Özellikle mevsim geçişlerinin yaşandığı zamanlarda yenilenen atmosfere uyum sağlamak zordur. Kışın sıcacık, yazın serin yataktan çıkmak eziyet haline gelebilir. Bu isteksizlik tüm günü etkiler. Halbuki çok pratik uygulamaları hayata geçirmek güne zinde başlamak için yeterlidir. Bunun için öncelikle kaliteli bir uyku süreci geçirmek gerekir.

Yatmadan İki Saat Önce Yemek Yemeyin

İşe yatak odanızdan başlayın. Duvarlarda mat veya size keyif vermeyen renklerden kaçının, gözü yormayan güzel bir renge boyatın. Dolap üstlerini sevdiklerinizin fotoğraflarıyla, resimlerle süsleyin.

Akşamları uyumadan iki saat önce kafeinli içecekler içmeyin. Meyve dahil hiçbir yiyecek yemeyin. Bu şekilde en ufak bir mide rahatsızlığı duymadan geceyi sağlıklı bir uyku ile tamamlarsınız.

Günde altı saatten daha az uyumayın. Az veya çok fark etmeksizin bölünmüş, kalitesiz bir uyku beraberinde metabolizma yavaşlamasını, fiziksel ve zihinsel performans düşüklüğünü getirir.

Bilgisayar, telefon, televizyon gibi radyasyon ve ışık yayabilecek cihazları odanızda bulundurmayın.

Beslenmeye Dikkat

Beslenme biçiminiz gününüzün işleyişini direkt etkiler. Öğle ve akşam yemeklerinde sebze ve protein ağırlıklı türleri tercih edin. Haftada en az iki defa balık tüketerek Omega-3 alımını sağlayın.

Günlük koşturma içinde stres önemli bir sorundur ve günün stresli geçmesi, geceye de yansır. Sevdiğiniz insanlarla sıklıkla bir araya gelmek sizi stresten arındıracaktır.

Alarmınızı 15 dakika öne çekin ve çalmaya başladıktan sonra ertelemeyin. Bu şekilde telaş içinde yataktan kalkmaktan kurtulacak, kendinize geniş zaman bulacaksınız. Çeyrek saatlik bu zaman diliminin birkaç dakikasını yatakta geçirdikten sonra daha rahat ve sakin hareketlerle ayaklanmak size daha iyi gelecektir. Güne ruhsal ve fiziksel olarak daha güçlü şekilde başlamış olacaksınız.

Meditasyon yaparak hem vücudunuzu, hem de zihninizi rahatlatın. Bu daha sevecen olmanızı ve duygularınızı rahatlatmanızı sağlar ve etkisi bütün güne yayılır.

Duş, Uyku Öncesinde de Sonrasında da Yararlı

Soğuk suyla yüzünüzü yıkayın ve mümkünse ılık bir duş alın. Bu kan akışınızı hızlandırır. Kahvaltı sofrasına daha iştahlı oturmanızı sağlar. Ayrıca uyku öncesi duş almak da kaslarınızı gevşetir.

Güne zinde başlamak için yapılması gereken şeylerden biri de egzersizdir. Basit egzersizlerle vücudunuzu dinç bir hale getirin. Uyanır uyanmaz uzun uzun esnemek iyi gelecektir. Şayet gözünüzün keseceği bir mesafede ise işyerinize yürüyerek gidin. Gün içinde bulunduğunuz binalarda asansörü kullanmayın, merdivenlerden inip çıkın.

Uyku sırasında bedenimizin hareketsiz kalmasından ötürü vücudumuz su kaybına uğrar. Sabah uyandığınızda susuzluk hissetmeseniz dahi bir bardak su mutlaka için ve bunu alışkanlık edinin. Su bedeninize enerji verecek, metabolizmanızın hızlanmasını sağlayacaktır.

Günün İlk Işıkları Odanıza Girsin

Sabahleyin günün ilk ışıklarının odanızdan içine girmesini sağlayın. Perdenizin bir bölümünü açık bırakmak bunun için yeterlidir. Güneş ışıkları beyninize göndereceği sinyalle adrenalin ve melatonin hormonlarının salgısını tetikleyecektir. Alarmınız çalmaya başladığında da fiziksel olarak yataktan kalkmaya hazır hale geleceksiniz.

Sabah kahvaltısında bir çay kaşığı kadar şeker alın. Bilimsel araştırmalara göre kahvaltıda az miktarda şeker hafızanızı güçlendirir. Kahvaltı menünüze süt, yoğurt, yumurta gibi yüksek proteinli gıdalar ekleyin. Bu tür bir öğün sizi öğlen saatlerine kadar tok tutacaktır.

Bugünü yaşarken ve yarınları yaşamaya hazırlanırken düne takılıp kalmayın. Almanız gereken bir ders varsa alın ama ötesi olmasın. Her ne yaşadıysanız yaşadınız. Geçmişe fazlaca takılarak bugününüzü berbat etmeyin.

Tüm bu uygulamaları yerine getirmenize rağmen güne zinde başlamak sizin için mümkün olamıyorsa bir doktora görünün. D vitamini eksikliği, insülin direnci, diyabet, kalp gibi rahatsızlıkların olasılığına karşın kontrolden geçin.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız