İş Görüşmesi İçin Nasıl Giyinmek Gerekir?

Damla İnsan Kaynakları

İş görüşmenizin olumlu geçmesi duruşunuz, konuşma tarzınız, gerçekten o işi yapabilecek niteliklere sahip olup olmadığınız, diğer adaylardan daha olumlu bir izlenim bırakıp bırakmadığınız, beden dilinizle nasıl mesajlar verdiğiniz gibi birçok etkene bağlıdır. Öte yandan görünüm de ilk izlenim için son derecede önemlidir. Aslında birçok kişi bunu bilir ve ‘İş görüşmesinde ne giyilir?’ sorusunun cevabını öğrenmeye çalışır. Doğru giyinmek sizi bu konuda gerekli özeni göstermemiş olan rakiplerinizden 1 adım öne taşıyacaktır. Aşağıda bu konuyla ilgili bazı tüyolar bulabilirsiniz: Renklerin etkilerini öğrenin ve kombininizi ona göre ayarlayın; örneğin beyaz aydınlık bir renk olduğundan insanı genç gösterir; beyazın verdiği temizlik ve saflık izlenimi görüştüğünüz kişiye güven olarak yansır.

İş görüşmesi için lacivert bir takım elbise giymiş bir erkekseniz içine beyaz gömlek giymeniz uygun olur yani. Kalem etek ve klasik bir ceket giymiş bir bayan da kıyafetini beyaz gömlekle tamamlayabilir. Toprak rengi tonları da muhatabınıza size güvenebileceğini hissettirir. Koyu gri takımlar ve hafif çizgili veya desenli takım elbiseler de iş görüşmeleri için uygundur. Sarı renk enerjik, canlı, hareketli biri olduğunuz izlenimini uyandırır. Pembe iş görüşmelerinde gömlek veya bluz için kullanılabilir ama hafif, bağırmayan bir tonu olmalı.

İş başvurusu için gideceğiniz şirketin özelliklerini öğrenmelisiniz. Bankacılık ve hukuk gibi sektörler için ciddi bir görünüme bürünmek uygun olur; fakat reklamcılık, basın, mağaza yöneticiliği gibi işler için biraz daha renkli ve yaratıcı kombinler düşünülebilir. Erkekler, özellikle ciddiyet gerektiren sektörlerde çalışma amacını güdüyorlarsa blazer ceket – pantolon kombinini değil takım elbiseyi tercih etmelidirler. Ayakkabılar profesyonel görünümlü, çoraplar koyu renkli ve herhangi bir oturma pozisyonunda teni göstermeyecek uzunlukta olmalıdır.

Ayakkabıların tozsuz ve boyanmış olması önemlidir. Bayanların iş görüşmesi için hafif bir makyaj yapması iyi olur fakat ağır, maske gibi bir makyajdan kaçınmalısınız.

Makyaj yapmayı sevmiyor da olabilirsiniz ama hafif bir makyaj size bakımlı bir görüntü verir, yüzünüzün canlı görünmesini sağlar. Bu da görüştüğünüz kişiyi olumlu etkiler. Kadınların iş görüşmelerine mini etekle, derin bir dekoltesi olan bluzlarla, fazla gösterişli ayakkabı ve çantayla gitmesi uygun değildir. Bakımlı ve özenli görünmelisiniz ama asla rüküş değil.

Kullandığınız takı, fular gibi aksesuarlar da çok gösterişli olmamalı. Erkeklerinse kıyafete uygun bir saat takmaları yeterlidir. Uygun bir yüzük de takılabilir. Erkeklerin kravat seçimine gelince; çok parlak ve göz alıcı bir kravat da, çok düz bir kravat da ideal seçimler değildir. Takım elbisenize uygun hafif desenli veya çizgili bir kravat kullanabilirsiniz. Fakat desenler çizgi film karakteri, resim gibi şeyler olmamalı. Kıyafetlerinizin uygun ve uyumlu olması dışında genel görünümünüz de temiz ve bakımlı olmalı tabii. Tırnaklar çok uzun olmamalı, erkeklerin büyük bir özenle tıraş olmuş olması gerekir,  dişler tertemiz ve saçlar da özenle taranıp şekillendirmiş olmalıdır.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız