İş Yerinde Arkadaşlık İlişkileri Nasıl Olmalı?

Damla İnsan Kaynakları
İş Yerinde Arkadaşlık İlişkileri Nasıl Olmalı?

Çalışan kişiler zamanlarının en az 6 -  8 saatini, bazen daha fazla bir kısmını iş arkadaşları ile beraber geçirirler. Gündelik hayatta arkadaş seçmek, belli insanlardan uzak durmak mümkün olabilir ama iş hayatında böyle bir durum söz konusu değildir. Bu yüzden iş yerinde arkadaşlık ilişkileri önemlidir, araştırmalar, işyerinde yakın bir arkadaşı olanların daha büyük bir istek ve keyifle, daha işe odaklı bir şekilde çalıştıklarını göstermektedir. Öte yandan iş yeri arkadaşlıklarında mesafe konusu da önemlidir; aşırı samimiyet de, soğukluk ve gerginlik de sorunlara yol açabilir.

İş yerinde belli kişileri dışarıda bırakan arkadaş gruplaşmaları tehlikeli olabilir; zira bu durum gruplar arası rekabet, çeteleşme ve hatta birinin önünü kesme,  kariyerine zarar verme noktasına kadar gitme potansiyeli taşır. Bunun önünün alınması yöneticilere düşer. Yöneticinin yeni elemanlara, kendisinden daha genç ve tecrübesiz olanlara rehberlik etmesi ve bu tür olumsuzlukları engelleyecek şekilde davranması gerekir.

İş ortamından memnun olmadığı için işi bırakmak her zaman iş koşullarının uygun bulunmadığı anlamına gelmiyor. İşlerinden bu gerekçeyle ayrılanların bir kısmı bunu mesai arkadaşlarıyla anlaşamadıkları veya ortamda kendilerini yabancı hissettikleri için yapıyorlar. Öyle görünüyor ki iyi arkadaşlık ilişkileri insanların işi sevmelerini, işte kalmalarını ve zevkle çalışmalarını sağlayan etkenler arasında yer alıyor. Öte yandan bu arkadaşlıkların bozulması çeşitli sorunlara ve tatsızlıklara yol açabiliyor. Bu yüzden çalışanların özellikle şu noktalara dikkat etmeleri gerekiyor:

*Hemen güvenip kendini açmamak

*Kime nasıl davranacağını ayırt etmek

*Doğru mesafeyi koymak ve korumak

*İşle özel hayatı karıştırmamak

Uzmanlar iş arkadaşlıklarını kontrol edemeyen bir kişinin uzun vadede etkin bir performans göstermesinin ve gerçek bir iş başarısı yakalamasının mümkün olmadığını ifade ediyorlar. Zorlanan veya batan işlerin ardında genellikle kontrolden çıkmış iş arkadaşlığı sorununun olduğu görülüyor. Akılcı ve duygusal dengesi doğru ayarlanmış kontrollü bir arkadaşlık bireyin kişisel gelişimine de, yaptığı işi de olumlu etkilenirken fazla samimiyet veya aşırı mesafe kişisel ve kurumsal sorunlara yol açıyor.

Ast – üst seviyesindeki ilişkiler de iş yerinde arkadaşlık ilişkileri konusunun önemli bir ayağını oluşturuyor. Aynı pozisyondaki 2 kişiden birinin terfi alması ofis içi dengelerin bozulması, yönetici veya patronun taraflı davranmakla suçlanması, çok iyi bir arkadaşlığın bozulması veya bitmesi gibi olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Terfi alan kişi daha önce aynı pozisyonda çalıştığı arkadaşına karşı tavizkar veya tam tersine uzak davranabiliyor. Bazen de herkese eşit mesafede durma güdüsünün etkisiyle kaba ve kırıcı oluyor. Bu gibi sorunları önlemek için bazen yine yönetici müdahalesi gerekiyor. Yöneticinin terfiin sebebini örmekler vererek açıklaması ortamın daha barışçıl bir havaya bürünmesini sağlayabiliyor.

Başkalarıyla sosyal ilişkiler kurma ihtiyacı iş hayatında da kendini gösteriyor. İnsanlar iş yerlerinde kurdukları iyi arkadaşlık ilişkileri sayesinde sosyal ihtiyaçlarını karşılıyorlar; bu da motivasyon ve performanslarına olumlu yansıyor. Fakat çalışanların özel hayatlarını paylaşmak konusunda da, iş yeriyle ilgili gizli bilgileri veya bazı fikirleri paylaşmak konusunda da dikkatli davranmaları gerekiyor. Arkadaşlığın boyutu ne olursa olsun çalışma saatleri boyunca profesyonel davranışlar sergilemek de çok önemli.

İş hayatında iletişimin önemi için tıklayın

İş ararken yapılan hatalar için tıklayın

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız