Yabancı Dilin Kariyeriniz İçin Önemi

Damla İnsan Kaynakları
Yabancı Dilin Kariyeriniz İçin Önemi

Günümüzde kariyerlerinin başlangıcında ya da orta kademelerinde olan neslin pek çok üyesi en azından lise hayatlarında haftada birkaç saat İngilizce dersi aldılar. Ancak bu dersler ya yeterince dolu geçmedi, ya da bizler İngilizce’nin üzerinde yeterince durmadığımızdan unutulup gittiler. Oysa bugünlerde kariyer basamaklarını başarıyla tırmanabilmek için yabancı dil bilmek son derece önemli hale geldi. Bir araştırmaya göre işverenlerin yarıya yakını iyi seviyede İngilizce bilmenin işe alım sürecinde üzerinde durdukları en önemli, yüzde 40 kadarı ise ikinci ya da üçüncü en önemli faktör olduğunu belirtiyorlar. Çalışanlarında herhangi bir yabancı dil eğitimi ya da bilgisi aramayan işverenlerin oranı ise yalnızca %10-15 ile sınırlı kalıyor.

Kariyer için yabancı dil bilmenin önemi iş görüşmelerinin yanı sıra işe girdikten sonra kurum içinde ya da sektörde yükselme konusunda da ön plana çıkıyor. Özellikle ülkemizde faaliyet gösteren uluslar arası şirketler ve yerli sermayeyle kurulmuş olup yabancı müşteri ya da tedarikçileri olan şirketler olmak üzere her boyuttan işletme artık yalnızca üst düzey yöneticilerinden değil her seviyeden çalışanlarından en azından orta seviyede İngilizce bilgisi sahibi olmalarını bekliyorlar. Durum kamuda kariyer yapmak isteyenler açısından da farklı değil. Üniversitelere yerleşerek akademik kariyer yapmak ve A grubu memurluk pozisyonlarına yerleşmek isteyenlerde iyi derecede İngilizce bilme ansı arandığı gibi yabancı dil bilgisini ölçen YDS sınavından alınan puanlar her kademeden memur adaylarının toplam puanlarına değişen oranlarda etki ediyor.

Tüm bu bilgilere dayanarak henüz yen başlayan ya da belli ölçüde ilerlemiş bir kariyerde yabancı dil bilgisinin elzem hale geldiğini söylemek mümkün. Günümüzde pek çok iş ilanında iyi seviyede İngilizce konuşma ve yazma becerisinin yanı sıra başka bir yabancı dilin de başlangıç seviyesinde de olsa bilinmesinin başvuran açısından önemli bir faktör olduğu vurgulanıyor, hatta pek çok işletme yabancı dil eğitimi için özel kurslarla anlaşarak çalışanlarının bu kurslara katılmalarını istiyor. Kısaca, eğer kariyerinize bir adım önde başlamak ve ilerleyen yıllarda önünüze çıkacak terfi ve yeni iş fırsatlarını bu yüzden kaçırmamak adına en az bir yabancı dile oldukça iyi seviyede hakim olmanız gerekiyor. 

Etiketler :yabancı dil , kariyer
BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız