İş Hayatında İletişimin Önemi

Damla İnsan Kaynakları

Alanınızda çok tecrübeli ve yetkin biri, hatta bir uzman da olsanız insanlarla etkin iletişim kurmakta iyi değilseniz iş başarınız bir yönden eksik kalacaktır. Bilgiyi ve tecrübeyi net ve anlaşılır bir ifadeyle ve nezaketle ifade edebilen; karşısındakiyle olumlu bir diyalog kurabilen kişi iş hayatında her zaman bunu yapamayan birinin önünde olur. Para kazanmak, iş geliştirmek, iş almak, ürün tanıtmak, çevre genişletmek gibi şeylerle ilgisi olmayan günlük bir konuşmada bile, bize bir şeyler anlatan kişinin güzel bir sohbeti olması dinlemeyi ne kadar keyifli hale getirir; değil mi? Böyle bir insanı sıklıkla görmek, sıklıkla dinlemek isteriz. Ama çevremizdeki herkesin böyle bir anlatma yeteneği yoktur.

İyi bir iletişim kurabilen kişiler günlük hayatta bile bu kadar fark ediliyor ve aranıyorsa, iş hayatında özellikle dikkat çekmemeleri ve daha başarılı olmamaları mümkün müdür? Telefonu açtığınız zaman kullanacağınız hitap cümlesi profesyonel hayatta uyandıracağınız ilk izlenim açısından önemlidir. ‘Alo’ sözcüğü hiçbir anlamı olmayan bir sözcüktür ve sizin bir profesyonel olduğunuz izlenimini uyandırmaz. ‘Efendim’ hitabı normalde ast tarafından, üste karşı kullanılır ve özel şirketlerde telefon açarken kullanılması pek doğru değildir.

‘Buyurun’ kelimesi ‘Buyurmak, emretmek’ ifadeleriyle ilişkilidir, bu kelimeyi kullandığınız zaman bazı kişiler ‘Estağfurullah, ricam olur.’ diyebilirler. İşle ilgili telefon görüşmeleri için en uygun giriş sözcükleri ‘İyi günler, merhaba, günaydın, iyi akşamlar’ gibi ifadelerdir. İş yaşamında selamlama ve kendini tanıtma işinin uygun bir şekilde yapılması çok önemlidir. Görüştüğünüz kişi müşteri de, misafir de olsa; eğer kendisini tanıtmıyorsanız ‘İyi günler’ dedikten sonra isminizi ve çalıştığınız bölümü veya unvanınızı söylemeniz gerekir. Telefonda görüşüyorsanız firmanızı da belirtmelisiniz, fakat şirketin telefonları bir robot operatör tarafından açılıyorsa şirket ismi zaten belirtileceğinden buna gerek yoktur. Yaptığınız iş ne olursa olsun doğru iletişim kurabilirseniz daha çok beğenilir ve daha başarılı sonuçlar alırsınız. Bir mağazada satış elemanı olarak çalıştığınızı varsayalım. Müşteriye ‘Size yardımcı olabilir miyim?’ dediğiniz zaman genellikle ‘Hayır, sadece bakıyorum, gerek yok’ gibi bir cevap alırsınız ve konu kapanır. Oysa ‘Size nasıl yardımcı olabilirim?’ derseniz daha uzun ve açıklayıcı bir cevap alabilirsiniz.

Teşekkür edin, ‘Lütfen’ kelimesini esirgemeyin, bir şeyi bilmediğinizi ifade etmekten çekinmeyin, dinlediğinizi ve duyduğunuzu belli edin, yargılamayın, karşınızdakine onun görüşlerine önem verdiğinizi gösterin insanlara zor bir durumda kaldıkları zaman onlara destek olacağınızı belli edin; bunlar size iş yaşamında çok şey kazandırır. Bir işyerinde çalışanların iletişim yeteneği olan kişiler olması o işyerindeki başarı oranını her yönden etkiler. Bu özelliğe sahip olan insanların kendi aralarındaki koordinasyonu iyi olacaktır, bu da şirkette işlerin daha hızlı yürümesini sağlar. Öte yandan şirketin ağırlanması gereken misafirler ve kazanılması gereken müşteriler nezdindeki itibarı da artar.  

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız