Kariyer Hedeflerinize Ulaşmanın Temel Yolları

Damla İnsan Kaynakları
Kariyer Hedeflerinize Ulaşmanın Temel Yolları

Pek çoğumuz kariyer yapmanın ileri yaşlara dair bir durum olduğunu düşünsek de, henüz yolun başında gerçekçi ve tutarlı kariyer hedefleri belirlemek ilerleyen zamanlarda yolumuzdan sapmamızı ve umutsuzluğa kapılmamızı engeller. Kariyer hedeflerini belirlerken dikkat edilmesi gereken en önemli şey gerçekçi olmak ve hayattan ne beklendiği, on yıl sonra hangi noktada olunmak istendiği gibi konularda etraflıca düşünmektir. Varmak istediğiniz bir nokta olması; kariyer yapmak için girdiğiniz yolda sizi motive edecek en önemli şeydir. Ancak hedeflerin çok yüksek ya da fazla mütevazı belirlenmesi kendinizi başarısız ve yetersiz hissetmenize ya da hak ettiğinizden daha düşük mevkilere razı olmanıza neden olabilir. Bu açıdan henüz üniversite, hatta lise yıllarındayken hayatınızla ilgili ne yapmak istediğinize dair basit de olsa fikirler üretmeniz ve kendinizi bunlar doğrultusunda örneğin kimi kurslara giderek ya da dahil olmak istediğiniz çevreden tanıdıklar edinerek geliştirmeye çalışmanız yerinde olacaktır.

Yüksek düzeyli bir kariyer sahibi olmak hayatınızdan memnun olmanız için son derece önemli olsa da tek ve nihai hedef haline getirildiğinde hayal ettiğiniz huzura kavuşmanızı zorlaştırabilir. Günümüzde iş hayatında başarıya ulaşabilmek ve kariyer yapmak amacıyla dahil olunan rekabet ortamı pek çok insanı stres, depresyon, tatminsizlik gibi sorunlarla karşı karşıya getirebilmektedir. Sağlıklı miktarda hırs ve rekabete yatkınlık tırmanmanız gereken kariyer basamakları açısından size fayda sağlasa da asla unutmayın ki siz kendi inançları-, değerleri ve karakteri olan bir insansınız. İşinizi doğru yapmaya ve kendinizi geliştirmeye devam ettiğinizde hak ettiğiniz başarı sizi mutlaka bulacaktır. Bu nedenle kimi hedeflerinize daha çabuk ya da daha az çaba harcayarak ulaşmak adına değer ve prensiplerinizden vazgeçmeden önce iki kez düşünmenizi öneririz.

Kariyerinizde ilerleme elde etmeniz iş yaşamındaki başarınız kadar birlikte çalıştığınız insanlarla olan ilişkilerinizle de yakından alakalıdır. Pek çok kişinin olağanüstü bir eğitim aldıkları halde orta seviyedeki pozisyonlarda sıkışıp kalmalarının nedeni kariyer yapma konusunda insan ilişkilerinin rolünü görmezden geliyor oluşlarıdır. Günümüzün rekabetçi kültürü özellikle iş ortamında fazla samimiyetin olumsuz etkilerini ön plana çıkarsa da yıllarınızı geçirdiğiniz bir kurumda iş dışında da görüştüğünüz birkaç yakın arkadaşınızın olması ve diğer çalışanlarla saygı çerçevesinde ölçülü ilişkiler kurmanız son derece önemlidir. Bu konuda kendinize güvenmiyorsanız diksiyon, hitabet, etkili iletişim gibi konularda verilen kurslara katılarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Unutmayın ki etkili insan ilişkileri size hayatta destekçiniz olacak sağlam dostlar kazandıracağı gibi kariyer hedefleri belirleme ve onlara ulaşma konusunda da sizi bir adım öne çıkaracaktır. 

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız