Ön Yazı Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Damla İnsan Kaynakları

Giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan tek sayfalık bir doküman şeklinde hazırlanan ön yazı bir nevi CV özeti olarak nitelendirilebilir. Özenle yazılmış, içinde ima hataları bulunmayan, anlatmak istediklerini akıcı ve net bir ifadeyle anlatan bir ön yazı hazırlayarak muhatabınızı çalışmak için başvurduğunuz pozisyona uygun bir kişi olduğuna ikna edebilirsiniz. Doğru hazırlanmış bir ön yazının iş arama sürecinize olumlu yönde katkısı olacaktır. Bu yazıdaki bilgiler CV’nizde yazan bilgilerle örtüşmeli ve 2 yazıda da aynı iletişim adresi verilmelidir.

Önyazı hazırlarken özgeçmişinizde öne çıkarmak istediğiniz noktaları kısaca belirtmeli ve sahip olduğunuz niteliklerin aranan pozisyonla bağlantılı olduğunu göstermelisiniz. Yazı tipini dikkatle seçmeli, fazla kullanılmayan süslü, dekoratif fontlar kullanmamalısınız. CV’nizde sizinle ilgili bütün bilgiler bulunuyor, bu yüzden ön yazıyı bir otobiyografiye çevirmeniz anlamsız olur. Bu yazı söylemek istediklerinizi net bir şekilde anlatan kısa bir yazı olmalı.

Ön yazı hazırlarken ‘Bu pozisyon için aranan bütün özelliklere sahibim’ vb. belirsiz, dayanaksız cümleler kullanmayın; bunun yerine, hitap ettiğiniz kişinin böyle düşünmesini sağlayacak somut ve spesifik örnekler verin. Hitap ettiğiniz kişinin adını bilmiyorsanız yazınıza ‘Sayın Yetkili’ diyerek başlamalısınız. İsim biliyorsanız ‘Sayın’ dedikten sonra isim kullanın; ‘Sayın Vural Şeker,’ gibi. Yazı bitince sonuna ‘Saygılarımla,’ yazmayı unutmayın. İş için başvurduğunuz firmada tanıdığınız ve size yardımcı olacağını umduğunuz biri varsa ön yazıda kendisinden kesinlikle söz etmeyin. Yeni mezun olmuş deneyimsiz bir eleman adayı iseniz ön yazının giriş bölümünde başvurduğunuz şirkette eğitim durumunuza ve kişisel özelliklerinize uygun bir pozisyonda çalışmak istediğinizi belirtin.

Şirketin faaliyetlerini takip ettiğinizi ve sahip olduğunuz özelliklerin şirketin bakış açısıyla uyumlu olduğunu da ekleyin. Gelişme bölümünde; kısa ve net cümleler kullanarak eğitim durumunuzu ifade edin, aldığınız eğitimi yaptığınız stajlar ve çalışmalarla pekiştirdiğinizi belirtin. Sonra 1 – 2 cümleyle kısa ve uzun vadeli hedeflerinizi açıklayın. Kısa vadeli hedeflerinizden söz ederken başvurduğunuz şirkete değer katmak istediğinizi belirtmeniz yerinde olur.

Sonuç paragrafında ekteki özgeçmişinizin uygun pozisyonlar için dikkate alınmasını rica edin. Son olarak gerekli görülürse daha ayrıntılı bilgiler vermek için yüz yüze görüşmeye hazır olduğunuzu yazın. Muhatabınıza size göstereceği ilgi için şimdiden teşekkür ettiğinizi belirtin, ‘Saygılarımla,’ yazıp adınızı – soyadınızı, adresinizi, mail adresinizi ve telefon numaranızı yazıp bitirin. Deneyimli bir eleman adayı iseniz ön yazının girişinde hangi alan veya alanlarda ne kadar sürelik bir deneyiminiz olduğunu belirtin. Sonra bilgi ve tecrübelerinizi kısaca sıralayıp bu özelliklerinizin başvurduğunuz şirkete neler katacağını düşündüğünüzü ekleyin. Gelişme bölümünde hangi sebeple yeni bir pozisyonda işe başlamak istediğinizi açıklayın. Sonuç bölümünde ekte detaylı özgeçmişinizin bulunduğunu belirtin ve iletişim bilgilerinizi verin. Ön yazının kapanış bölümünde yazacağınız cümlelerin sizi bir sonraki aşamaya götürebileceğini unutmayın ve cümlelerinizi özenle seçin. Yazıyı tamamladıktan sonra bir kere daha gözden geçirmeyi, imla ve yazım hataları olmadığından emin olmayı unutmayın.      

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız