Zor iş arkadaşlarına karşı nasıl davranmalı?

Damla İnsan Kaynakları

Yeni başladığınız bir işte işe ve mesai arkadaşlarınıza alışmaya çalışırken de karşınıza çıkabilir zor iş arkadaşı sorunu, uzun süredir çalıştığınız işyerinde de.

İşyerindeki zor insanlarla başa çıkmak
birçok kişiyi ilgilendiren bir meseledir, çünkü hemen her işyerinde böyle bir veya birkaç profil bulunur. Söz konusu olan çalışma arkadaşlarınızdan biridir, iyi ilişkiler içinde olmak istersiniz, günün belli bir zamanını onunla şu veya bu ölçüde yakın olarak geçirmektesinizdir çünkü, kötü ilişkiler huzur bozar ama ne yazık ki kendisi iyi bir ilişki kurulmasına izin vermez. Böyle bir kişilik özellikle size yönelik olarak ters veya itici davranmayabilir, bazen kişinin karakteridir bu, herkese öyle davranır. Fakat şöyle bir durum da olabilir, özellikle ve sadece size karşı kötü tavırlar söz konusudur. İkinci durumla baş etmek daha zordur; morali bozulur insanın, iş verimi düşer. Size kötü kötü bakan, selam vermeyen, diğer arkadaşlarınızla konuştuğunuz sırada araya girip sözünüzü kesen, sizinle güç yarışına girip yolunuzu kesmeye çalışan biriyle baş etmek kolay değildir.

Zor çalışma arkadaşları bazen insanın pozisyonunu kaybetmesine bile yol açabilirler. Böyle bir çalışma arkadaşınız varsa işiniz zor, fakat ümitsiz olmayın, yapabileceğiniz bazı şeyler var. İşyerindeki zor iş arkadaşı profilleri farklı tavırlar sergilerler. Bazıları sabırla en uygun zamanı bekler ve kurnazca saldırır, espri yapıyormuş gibi konuşur ama niyet kötüdür ve alaycı bir ses tonuyla konuşarak sizi küçük düşürmeye çalışır. Uzak durmanız fayda etmez, çünkü geri çekildiğiniz oranda üstünüze gelir. Böyle birine soruyla cevap vermelisiniz, ‘Herhalde şaka yapıyorsun, yanılıyor muyum?’ diyebilirsiniz örneğin. Yani gerilemeyin, yaptığının farkında olduğunuzu nazikçe belli edin ve onu ciddi olmadığını söylemek durumunda bırakın.  Agresiflere karşı durmak ama onlarla savaşmaktan, polemiğe girmekten kaçınmak gerekir. Bu profil muhatabının kendisinden kaçmasına veya öfkeyle saldırmasına karşı hazırlıklıdır, bunu bekler ve yaptığınız zaman da saldırganca davranıp sizi rencide edebilir. Hiçbirini yapmayın, sakin ve güvenli olun, size yönelen saldırgan tavra dik, sakin ve kendinden emin bir şekilde karşılık verin.

İnsanı duymazdan gelen veya sorulara kısa cevaplar veren asık suratlı iş arkadaşlarıyla çalışmak da kolay değildir.

Oldukça az konuşan, diyaloğa açık olmayan, insanlarla ilişki kurarken ilk adımı atmakta zorlanan bu tip kişilerle iletişim kurmaya çalışırken onlara uzun cevaplar gerektiren sorular dorun, ‘Evet’ veya ‘Hayır’ demenin yeterli olacağı sorular değil. Karşınızdaki çekingen insana cevap vermesi için zaman tanıyın, onu dikkatle dinleyin ve ilgili davranarak konuşmayı uzatmaya gayret edin. Bir de kendilerine ve karşısındaki kişiye güvenmeyen, dünyadan ve insanlardan hep düşmanlık – terslik bekleyen zor iş arkadaşı profili vardır ki bu tarz insanlar çoğunlukla memnuniyetsiz ve şikayetçi bir tavır içindedirler. Bu durumda yapmanız gereken muhatabınıza negatif değil iyimser bir tavırla yaklaşmak ve onu da iyimserliğe teşvik etmektir. Böyle insanlar olayların kötü yönünü görmeye eğilimlidirler, siz onlara iyi taraflarını da göstermeye çalışın. Öte yandan kendi davranışlarınızı da gözden geçirmeli, olayları abartıp abartmadığınızı sorgulamalısınız.

Problem gerçekten karşınızdakinden kaynaklanmıyor olabilir, siz fazla alıngan ve hassas davranıyor olabilirsiniz. İnsanın canını sıkan şeylere tarafsız bakması kolay değildir, olanları güvendiğiniz bir arkadaşınızla konuşun, onun tarafsız yorumları daha doğru düşünmenizi sağlayabilir. Problem yaşadığınız kişiyle doğru bir üslupla, onu suçlamadan ve kendisine de bir şeyler söyleme fırsatı vererek konuşmanın da faydası olur. Bunu yapmanızdan sonra olumlu yönde bir değişim olup olmadığını dikkatle gözleyin ve iyi niyetli, anlaşma amaçlı davranışlarınız işe yaramazsa o kişiyle ilişkilerinizi olabilecek en alt düzeye indirin.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız