Stresle Baş Etmenin 15 Yolu

Damla İnsan Kaynakları
Stresle Baş Etmenin 15 Yolu

İnsan hayatında her zaman olumsuz şeyler vardır ve bunların sıkıntı vermesi de normaldir. Fakat sürekli sıkıntılı bir ruh hali içinde olmaktan kaçınmaya çalışmak zorundayız, aksi halde ruh ve beden sağlığımız giderek bozulmaya başlar. Hayatımızdaki olumsuzluklardan daha az etkilenmeyi ve bazı şeylere daha pozitif bakmayı öğrenebiliriz. Aşağıda stresle baş etmek için yapılması gereken bazı şeyleri göreceksiniz. Bunlar için “Söylemesi kolay” diye düşünerek daha en başından kendinizi sınırlamayın. Hayatınızı daha az sıkıntılı bir hale getirmek için yapabileceğiniz bir şeyler mutlaka vardır. Herkesin işine yarayacak yöntemler farklıdır, sizin yöntemlerinizin neler olabileceğini düşünün, bu konuda araştırma yapın.

1.Hangisiyle ne şekilde başa çıkabileceğinizi planlamak için, önce strese girmenize yol açan etkenlerin bir listesini yapın.

2.Gününüzü, haftanızı mutlaka kendinize de zaman ayıracak şekilde planlayın.

3.Sigara içiyorsanız bırakmaya çalışın ve haddinden fazla alkol almamaya dikkat edin.

3.Yakınlarınızla, sevdiklerinizle birlikte olmaya zaman ayırın. Bu sırada cep telefonunuzdan uzak durmaya çalışın.

4.Zamanı iyi yönetmek konusunda araştırma yapın ve neler yapabileceğinize bakın. Gereksiz şeylere fazla zaman ayırıyor olabilir misiniz? Sabahları işe gitmek için akşamdan organize oluyor musunuz? Neleri değiştirerek işlerinizi daha kısa sürede halledebilirsiniz? Bu soruların cevapları üzerinde düşünün.

5.Çevrenizdeki herkesin gönlünü yapmak zorunda değilsiniz. Gerektiği zaman hayır demeyi öğrenin.

6.Hedefleriniz ve beklentileriniz gerçekçi olsun. Daha iyi, daha rahat bir hayat sürmekle ilgili hayalleriniz olacak elbette ama gerçekleştirilmesi kolay olmayan şeyleri hırsla düşünüp durmak insana zarar verir.

7.Yeterince uyumaya dikkat edin. Kaliteli, dinlendirici bir uyku için yattığınız ortamı doğru ayarlayın, yatağınızın rahat olduğundan emin olun.

8.Bir ev hayvanınız var mı? Stresle baş etmek için yapılabilecek şeylerden biri de evcil bir hayvan beslemektir. Bir hayvanın sorumluluğunu almanın, onun doyurulmasıyla, sağlığıyla ilgilenmenin insanlar üzerinde sakinleştirici, iyileştirici etkileri olduğu bilimsel olarak tespit edilmiştir.

9.Egzersiz yapmaya, yürüyüş yapmaya zaman ayırın. Bunu mümkün olduğu kadar düzenli bir şekilde yapın ama düzen bir sebeple bozulduğu zaman bırakmayın.

10.Sağlıklı beslenmeye dikkat edin.

11.Durmadan şikayet eden, hiçbir şeyden memnun olmayan insanlardan, size sıkıntı veren olaylardan uzak durmaya çalışın.

12.Her fırsatta görmediğiniz yerlere gidin. Sıklıkla tatil yapma imkanınız olmayabilir ama yaşadığınız şehirde veya yakın bir yerdeki görmediğiniz tarihi yerlere, müzelere, deniz kıyılarına gidip gezebilirsiniz.

13.Komedi filmleri ve dizileri izleyerek, mizah dergileri okuyarak mizah anlayışınızı geliştirmeye çalışın. Böylece daha çok gülersiniz, gülmek insana iyi gelir. Ayrıca, gelişmiş bir mizah duygusuna sahip olan insanlar kendilerini daha iyi hissederler.

14.Her şeyi kendi başınıza halletmeye, bütün sorunlarınızı kendi başınıza çözmeye çalışmayın. Gerektiği zaman mesai arkadaşlarınızdan, yakınlarınızdan yardım isteyin.

15.Yaşam tarzınızın ekonomik şartlarınızla uyumlu olmasına dikkat edin. Mali gücünüzü aşan bir hayat sürerseniz bir noktada tıkanmanız kaçınılmazdır. Bunu borçlanarak yapmak durumunda kalırsınız ve o borç yükü büyüdükçe size verdiği sıkıntı da büyür. Ayrıca bu durumda olduğunuzdan çok farklı biri gibi davranmanız gerekebilir ki bu da bir stres etkenidir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız