23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Damla İnsan Kaynakları
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlarız. Mustafa Kemal Atatürk‘ ü saygıyla anıyoruz. TBMM‘ nin kuruluş tarihinin adını alan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her çocuğun güzel bir gün geçirmesi için düzenlenmiştir. 23 Nisan tam bağımsızlığımızı kazandığımız, kurucu meclis özelliği taşıyan, birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış tarihidir. Açıldığı yıllarda vatanımız, halkımız çok zor durumda idi. Ülke İtilaf Devletleri tarafından işgal altındaydı, o zamanlar Osmanlı Hükümeti, bu olanlara sessiz kalıyordu. Devletin yönetim şekli monarşi ve teokrasiye dayanıyordu.  Tek çare ülkeyi kurtarmak, bağımsızlığımızı kazanmak için yeni bir hükümet kurup, vatanı işgalcilerden kurtarmaktı. Böylelikle Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı ve Kurtuluş savaşı başladı. Hükümet resmen bir cumhuriyet olmamasına ve hükümet başkanı bulunmamasına karşın, fiilen bir cumhuriyetti. Halkın seçtiği temsilciler meclisi ile bu meclis denetiminde ülkeyi yöneten bir hükümet vardı; ayrıca “egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ilkesi anayasaya girmişti.

Devletin siyasal iktidarı dine değil, laiklik esasına dayanıyordu. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Türk devletinin yönetim biçimi kesinleşti, daha sonra 1921 Anayasası (Teşkilat-ı Esasiye Kanunu) yürürlüğüne girdi ve kesin olarak 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet resmen ilan edildi. 1921 Anayasası Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk anayasasıdır. Cumhuriyetin ilanıyla, resmen ulusal egemenliğimiz kazanıldı ve yönetim şekli belirlenmiş oldu.

Atatürk’ ün “ Ulusal egemenlik öyle bir ışıktır ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar yok olur, batar” sözleriyle bağımsız, kendi kendini yöneten bir halk hükümetli, demokrasiyle yönetilen bir devletin önemini vurgulamıştır. Bu yüzden bir zorluğa, sıkıntılara, güçlüklere rağmen; vatan aşkıyla, milli bütünlük ve beraberlikle bugünlere getirilen devletimizi her zaman, sahiplenip, korumalıyız. Vatan, millet bütünlüğünü çocuklarımıza aşılamalıyız. Milli değerlerimizin önemini bilerek, yetişmelerini sağlamalıyız.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız