Araçlarda Çocuk Güvenliği

Damla İnsan Kaynakları

2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde oto koltuğuna oturması gereken çocukların çok büyük bir kısmının oto koltuğuna oturtulmak bir yana ön koltuğa oturtulduğu saptanmış ki bu gerçekten çok, çok büyük bir hata. Araçlarda çocuk güvenliği konusunda yeterince titiz davranmamamız her yıl binlerce çocuğun yaralanmasına veya hayatından olmasına yol açıyor. 01.06.2010 tarihinde getirilen bir yasayla Türkiye’de bu oranın azalması amaçlanıyor.

Boyu 1.5 metrenin, ağırlığı 36 kilonun altında olan çocukların içinde oto güvenlik koltuğu olan bir araçta seyahat etmesi çocukların trafik kazalarından dolayı yaralanma ve ölme ihtimalini ciddi oranda azaltıyor. Oto koltuklarının doğru kullanılması kazalardan kaynaklanan ölümlerin yüzde 71 oranında azalmasını sağlıyor. Araçlarda çocuk güvenliğini sağlamanın başka kuralları da var bu arada; seyahate çıkacak bir ailenin yola çocuğun akşam uykusuna yatacağı saatlerde çıkması gibi. Çocuğun yolculuğun büyük bir bölümünde uyuması seyahatin daha rahat geçmesini sağlıyor. Yaz aylarında çocukla seyahat yapılacağı zaman camlara güneşlik takılması da önemli. Bunu yaparak çocuğunuzu güneş ışınlarının zararlarından korumuş olursunuz.

Uzun yolculuklar için çocuklara tamamen pamuklu kumaştan yapılmış, sıkı lastikleri olmayan kıyafetler giydirmek gerekiyor. Çocukların yanında yetişkin birinin oturması da şoförün sürekli arkaya bakıp onlarla ilgilenmesi, dolayısıyla dikkatinin dağılması ihtimalini ortadan kaldırıyor.

2011’de yapılan bir araştırma şunu gösteriyor ki araç içindeki bağrışmalar sürücülerin dikkatini dağıtan başlıca unsurlar arasında. Uzun yolculuklarda araçta çocuğu oyalayacak oyuncaklar bulunması çocuğun sıkılmasını ve gürültü yaparak eğlenmeye çalışmasını engelleyebiliyor. Araçlarda çocuk güvenliği geniş kapsamlı bir konu ve güvenlik koltuğuyla emniyet kemeri gibi tedbirlerin yanı sıra böyle şeylere de dikkat etmek gerekiyor. Arabada bulundurulan oyuncaklar özenle seçilmeli, ağır veya keskin oyuncaklar seyahat sırasında bulundurulacak uygun alternatifler değil. Yumuşak oyuncaklar, çocuk kitapları, çocuklara yönelik DVD ve CD’ler çocukların tehlike yaratmayacak bir şekilde oyalanmasını sağlıyor. 


Araçlarda bulunması gereken güvenlik koltuğunun özellikleri çocuğun yaşına ve özelliklerine göre farklılık gösteriyor. 13 kilodan hafif olan çocuklar için bebek koltuğu, ağırlığı 9-18 kilo arasında olanlar için çocuk araç koltuğu ve 15 kilonun üstündeki çocuklar için de araç içi yükseltici koltuk kullanmak gerekiyor.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız