Bebekler Ne Zaman Emekler

Damla İnsan Kaynakları
Bebekler Ne Zaman Emekler

Bebekler emeklemeye genellikle 6. – 9. aylar arasında başlarlar. Fakat bebeğiniz 9 aylık olduğu halde hala emekliyorsa “Bebeğim ne zaman emekleyecek?” diye endişeye kapılmanız gerekmez. Çünkü bebeklerin bir kısmı emeklemeden yürümeye geçerler. Hatta bazı bebekler önce yürür, daha sonra emeklerler. Yine de içiniz rahat etmiyorsa veya bebeğinizde bir gelişim geriliği olabileceğini düşünüyorsanız kuşkularınızdan kurtulmak için bir gelişim testi yaptırabilirsiniz.

Öte yandan, bebeğin emeklememesinin sebebi sizin buna fırsat vermemeniz de olabilir. Bazı aileler bebeği her zaman mama sandalyesinde, beşikte veya kanepede, yastıklar arasında oturtma eğilimindedirler. Bebeğin emeklemesi için gereken ortamı oluşturmak ve bebeği buna teşvik etmek gerekir.

Desteksiz oturmaya başlayan, elleri ve dizleri üzerinde durabilen bir bebeğin emekleyecek seviyeye geldiği kabul edilir. Emeklemek bebeğin kol ve bacaklarını, kaba motor becerilerini geliştirir. Ancak, yukarıda da belirttiğimiz gibi, normal şartlar altında bu bir gelişim göstergesi değildir.

Bebeği emeklemeye teşvik etmek için uygun bir zemine temiz bir örtü yayın. Sonra yüzükoyun bu örtünün üstüne yatırın. Karşısına geçip onu yanınıza davet eden hareketler yapın. Renkli, ilgi çekici bir oyuncağı veya nesneyi gösterme yoluna da gidebilirsiniz. Bebek size bakarken önünde keyifle, ondan kaçıyormuş, bir oyun oynuyormuş gibi hareketler yaparak emeklemeniz de işe yarayabilir.

Çocuğunuzu bir örtünün üstüne koyun, çevresine de oyuncaklarını serpiştirin. Onlara ulaşmaya çalışırken sadece emekleme pozisyonu almayı değil, başka hareketler yapmayı da öğrenebilir.

Tehlikeli bir durum olmadıkça emeklemeye çalışan bebeğinize müdahale etmemeli, onu kısıtlamamalısınız. Yerde dönerek, sürünerek, bir yerlere ulaşmaya çalışarak zaman geçirmesine izin vermeli; oyunlarla onu teşvik etmeli ve cesaretlendirmelisiniz. Emeklediği zaman gülümseyerek devam etmesi için yüreklendirmelisiniz.

Her Bebek Aynı Şekilde Emeklemez

Bebeğiniz ilk emeklemeye başladığında ortaya komik görüntüler çıkabilir. Zira henüz bu işi nasıl yapacağını bilemez ve kendisi için en doğru, en rahat pozisyonu bulması zaman alabilir. Her bebeğin emekleme stili de aynı değildir. Bazıları öne, bazıları arkaya doğru emeklerler.

Emekleyen Bebeğin Güvenliği ve Konforu İçin Yapılması Gerekenler

  • Dolaşacağı zeminin her zaman temiz ve tozsuz olmasını sağlayın.
  • Bebek için tehlike yaratabilecek, ağza atılabilecek şeyleri ortadan kaldırın.
  • Mobilyaların, eşyaların keskin kenarlarından zarar görmeyeceğinden emin olun.
  • Prizleri güvenli hale getirin.
  • Zemine yakın, bebeğin ulaşabileceği çekmecelere ve kapaklara kilit koyun. Alt dolaplarda temizlik malzemeleri gibi tehlike oluşturabilecek şeyler koymayın.
BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız