Çocuk için uygun oyuncak seçimi nasıl yapılır?

Damla İnsan Kaynakları

Bazı anne ve babalar oyuncağa verilen parayı biraz gereksiz bulur, piyasada bu kadar çok oyuncak çeşidi olmasının bir nevi para tuzağı olduğu düşünürler. Bu bir noktaya kadar doğrudur; bu kadar çok çeşit çocukların iştahını kabartabilir, gördükleri her şeyin alınmasını isteyebilirler; ‘hayır’ dediğiniz takdirde sorun çıkarıp her istediklerini aldığınız takdirde doyumsuz olabilirler. Fakat oyuncaklar asla tamamen gereksiz değildir. Doğru oyuncak seçimi çocukların gelişmesinde ciddi bir etkiye sahiptir ve alıma bir sınır koymak da sizin elinizdedir. Oyuncaklar çocukların yaratıcılığını körükler, hayal güçlerini ve becerilerini geliştirir, boyut ve renk gibi kavramları öğrenmelerini sağlar. Değişik özellikleri olan oyuncaklar çocuklarda zeka gelişimi açısından da faydalıdır. Fakat rastgele oyuncaklardan veya sadece süslü görünümü yüzünden alınmış şeylerden söz etmiyoruz; oyuncakların çocuklar üzerinde bu olumlu etkileri yapmaları için titizlikle seçilmeleri gerekir. 0-3 yaş arası çocukların oyuncakları genellikle ebeveynler tarafından seçilir.

Bundan sonra çocuk ilgi duyduğu, edinmek istediği oyuncakları tercih etmeye başlar ki çok olmayacak şeyler istemediği takdirde onun tercihlerine saygı göstermek gerekir. 0-6 aylık bebekler bçim, renk ve şekillere karşı hassastır; dolayısıyla oyuncakları da görsel ve işitsel duyuları uyaracak şeyler olmalıdır.

Yatağın etrafında bulunan ve hareket eden, ses çıkaran oyuncaklar bu dönem için uygundur. 6-12 aylık bebeklere resimli ve zilli çıngıraklar, kauçuktan yapılmış orta büyüklükte bebekler, itilip çekilebilen tekerlekli hayvanlar, taşıt araçları ve büyük renkli şekillerle onların içine koyulacağı bir kutudan oluşan oyuncaklar alınabilir. 12-24 aylık bebekler için oyuncak seçimi yaparken üstüne binilen, itilip çekilen, ses çıkaran oyuncaklar ve yumuşak tüylü hayvanlar arasından tercih yapmak gerekir. 18. aydan itibaren bebeklerin keşif ve icat damarı kabarır; bu yüzden onlara bir şeyler inşa edebilecekleri, birleştirip ayırabilecekleri bloklar ve kutular almak uygun olur. 2-4 yaş arasındaki çocuklar için oyuncak seçerken bebekler, kuklalar, mutfak-marangozluk-temizlik malzemeleri, bahçe aletleri, doktor araç gereçleri, kuaför setleri, oyuncak telefon gibi parçalara yönelmek gerekir.

Legolar, yap-bozlar, pastel boyalar ve tebeşirler de bu dönem için uygundur. 4-6 yaş döneminde çocuklar sosyal açıdan gelişir, bir arkadaş çevresi edinmeye başlarlar. İlgileri açık hava oyunları, masa başında oynanan oyunlar, kesme-yapıştırma işleri, materyallerden şekiller üretmek gibi şeylere yönelir.

El becerilerine yönelik aktivite malzemeleri 5 yaş çocukları ideal oyuncaklardır. 6 yaş döneminde hayali oyunlara dönük ilgi çoğalır ve taklit yeteneği tavan yapar. Bahçe aletleri, çeşitli mesleklere ait araç gerecin bulunduğu oyuncak setleri bu dönem çocuklarının ilgisini çeker. Bu dönemde çocuk fiziksel ve sosyal yönden hızlı bir ilerleme içine girer; bu yüzden sıklıkla açık havaya çıkarılması ve açık hava ortamlarında kullanabileceği top, ip, halka gibi oyuncaklar; bisiklet ve paten gibi şeyler alınması yerinde olur. Hareketli kitaplar vb. değişik okuma malzemeleri de okul öncesi dönemi çocukları için uygundur.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız