Çocuk Yetiştirmenin Püf Noktaları

Damla İnsan Kaynakları

Çocuk yetiştirmede öne çıkan birkaç kelime var ki yarınları kazandıracak nitelikte; sabır, anlayış, dikkat, gözlem, farkındalık.

- Çocuklar tatlı olanı seçer. Anne kızgın, anneanne sevecense çocuk onu seçer. Anne sebze yediriyor, babaanne çikolata veriyorsa babaanneyi seçer. Ama çocuğunuzun hayatındaki tatlıyı siz belirleyebilirsiniz. Örneğin evinizdeki tatlının televizyon, bilgisayar veya şeker olmasını engelleyebilir, tatlı olmasını istediğiniz şeyleri sevecen bir şekilde sunabilirsiniz. Dilinizde dikenler olmasın.

- Çocuğunuz sigara, alkol, uyuşturucu alınan yerler gibi zararlı yerler dışında her yerde uyuyabilmeli. Kapılarınıza "dikkat! bebek uyuyor, zile basmayın" gibi şeyler asmayınız. Çocuğu farklı koşul ve ortamlara alıştırmanız sizin ve onun yararına olur.

- Eğitimcinin görevi, çocuklar arasından daha çok lider çıkarmayı hedeflemek ve buna yönelik etkinlikler planlayıp uygulamaktır. Ama yine de her sınıftan bir iki tane oyun kurucu çıkar bazen. Anne babalar olarak, çocuğumuzun sahip olmadığı özelliklerden dolayı üzülmemeliyiz ve çocuğumuzun en iyi neyi yapabildiğini bulmaya çalışmalıyız. Herkesin iyi yapabildiği bir şey vardır.

- Çocuklarınız okula giderken onların arkasından el sallayın. Sizi camda görsün. Eşler de birbirlerini güzelce uğurlasınlar. Bu, aile bağlarını ve köklerini güçlendirir. Çocuğunuzun kökleri sağlam olsun ama kanatları da olsun.

- Okuma yazma çalışmalarını okul öncesinde ana sınıfında öğretmemeliyiz. Eğik, düz çizgi çalışmalarının gereği yoktur. Çocuk her şeyi kendi zamanında öğrenmeli.

- Fransa'da 0-6 yaş arasında ekran yasağı vardır. Çocuklar bilgisayara ve televizyona bakamazlar. Geç kalmaktan korkmayın. Normal zekâya sahip bir insan bilgisayarı her yaşta kısa sürede öğrenebilir.
Bilgisayarla olabildiğince geç tanışmalı.

- Çocukların beslenme çantalarına poğaçalar, kekler, tostlar konmamalı. Sağlıklı yiyecekler konmalı.

- Anaokulları ve kreşlerdeki yılsonu gösterileri, yalnızca yetişkinleri kandırmak ve eğlendirmek içindir. O gösterilerin hazırlanması için Şubat'tan sonra neredeyse hiç eğitim faaliyeti yapılmamaktadır. Çocukları rahat bırakan bir eğitim sistemine ihtiyacımız var. Onlar bizim kuklalarımız değil.

- 3-6 yaş arasındaki çocuklara en uygun sporlar: tenis, yüzme, buz pateni ve jimnastiktir. Bunlardan biri seçilip çocuk o kursa gönderilebilir. Ama fazla etkinlikle çocuk yorulup yıpratılmamalıdır.

- Çocuklarınızı hedefler belirleyerek müzelere ve fuarlara götürün. Alışveriş merkezlerinde gezdirmeyin.

- Çocuğunuzun her hevesini istek sanmayın. Bugün keman çalmak ister. Koşup keman almayın. Bekleyin. İstek olup olmadığını anlayın. Her istediğini yapmak zorunda da değilsiniz.

- Çocuğunuz neden makinist değil diye üzülmek yerine trende olduğuna sevinin. Çocuğunuz hayatta, trende ve bir yolculukta. Hayatta insanın başına her şey gelebilir. Önemli olan trenden inmemek, hayata devam etmektir.

- İyi anne baba olabilmek için iyi karı-koca olmamız gerekiyor. Ama iyi karı-koca olmadan önce iyi insan olmamız gerekiyor.

- Velilerden, "Çocuğun mu var...."cümlesini tamamlamalarını istiyorum. Hepsi "...derdin var" diye tamamlıyor. Oysa çocuğun mu var, orada hayat var, orada enerji var, orada yolculuk var. Etiket: Çocuk Yetiştirmenin Püf Noktaları

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız