Çocuklarda Şeker Tüketimini Önlemenin 10 Yolu

Damla İnsan Kaynakları
Çocuklarda Şeker Tüketimini Önlemenin 10 Yolu

Gereğinden fazla şeker tüketmek çocukların ilerleyen yıllarda hipertansiyon, karaciğer yaşlanması, obezite, tip 2 diyabet ve başka sağlık sorunlarına maruz kalma ihtimalini güçlendiriyor. Şeker aracılığıyla alınan kalori, sadece kaloridir, herhangi bir besin değeri taşımaz. Bu yüzden çocuklarda şeker tüketimini önlemek için tedbirler almak, çocukları bu konuda bilinçlendirmek, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarını sağlamaya çalışmak gerekir. Özel günler için hazırlanan masaların şekerli gıdalarla donatılması, çocukların çoğu zaman pasta, çikolata tarzı şeylerle ödüllendirilmesi şeker tüketimini körükleyen alışkanlıklardır.

İnsanoğlu tatlıya doğuştan duyarlı olduğu için küçük yaşlarda şekerli besinler daha çok tüketilir. Tatlı gıdalar insanda yedikçe daha çok yeme isteği uyandırır, bağımlılık yaratır. Çocukların tatlı yemesini yasaklamak bir çözüm değildir, tersine bu onlarda daha çok merak ve tepki uyandırır. Ama haddinden fazla şeker tüketmelerini önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.

1.Bebeğinizi şekerle tanıştırmayı mümkün olduğu kadar geciktirin.

2.Çocuğunuzu hazır meyve sularından, gazlı içeceklerden uzak tutmak için evde taze sıkılmış meyve suyu hazırlayın, ayran yapın, şekersiz komposto hazırlayın. Bunlardan bardak bardak tüketilmemeli tabii, günde 1 su bardağı yeterlidir. Ayrıca bolca su tüketmesini sağlamaya çalışın. Suyu daha lezzetli ve cazip hale getirmek için içine 1 dilim elma veya biraz limon ekleme yoluna gidebilirsiniz.

3.Hazır gıda maddelerinin içeriğindeki mısır şurubu, dekstroz, fruktoz şurubu gibi maddeler de şekerdir. Etiket okuma alışkanlığı edinin ve bunu çocuğunuza da aşılamaya çalışın.

4.Çocuğunuza bu konuda da iyi örnek olun. Evde çeşit çeşit şekerli hazır atıştırmalıklar bulundurmayın. Bunların yerine kuru meyveleri, meyveli topları tercih edin. Sizin yeme alışkanlıklarınızın çocuğunuzu da etkileyeceğini unutmayın.

5.Protein içeren sağlıklı bir kahvaltı tatlı krizlerini engeller. Bu yüzden çocuğunuzun kahvaltıda doğru ve dengeli bir şekilde beslendiğinden emin olun. Gün içinde bir parça tatlı tüketecekse bunu kahvaltıda yapmasını sağlayın. Bir tatlı kaşığı bal veya pekmez ya da 1 bardak tarçınlı süt günün ilerleyen saatlerinde tatlı tüketme ihtiyacı duymasını önleyebilir.

6.Şekerli besinleri ödül olarak kullanmayın.

7.Evde kuru meyveler bulundurun ve çocuğunuz tatlı bir şeyler yemek istediği zaman bunları önerin. Arada meyveleri bir parça eritilmiş çikolataya bandırarak meyve topları hazırlayın. Makul miktarda şeker içeren sağlıklı atıştırmalık tarifleri araştırın.

8.Vücutta herhangi bir maddenin eksik olması şeker isteğini arttırır. Bu yüzden çocuğunuzun yeterince vitamin ve mineral almasına, Omega 3 eksikliği çekmemesine dikkat edin.

9.Evde tatlı yapacağınız zaman şerbetli, ağır tatlıları ve pastaları değil meyve tatlılarını, sütlü hafif tatlıları tercih edin. Dışarıda tatlı yiyeceğiniz zaman da bu tip alternatiflere yönelin.

10.Çocuğunuza fazla şeker tüketmenin zararlarını anlatın. Çok katı yasaklar koymayın, bu, çocuklarda tepki ve merak uyandırır.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız