Çocukların uğrayabileceği ev kazaları nelerdir?

Damla İnsan Kaynakları
Çocukların uğrayabileceği ev kazaları nelerdir?

Ev kazası’ ifadesi bir evin içinde veya o evle bağlantılı bahçe, garaj, havuz gibi yerlerde meydana gelen kazaları ifade ediyor. Önceden bazı tedbirler alındığı takdirde çoğu önlenebilecek olan bu tip kazalar 0-6 yaş grubundaki çocuklara ciddi zararlar verebildiği gibi bazen ölümle de sonuçlanabiliyor.

Çocukların uğrayabileceği ev kazaları evin her yerinde meydana gelebilir. Örneğin meraklı bir çocuk elini elektrikli bir aletin içine sokabilir, içinde kızgın yağ olan tavayı veya kaynayan çaydanlığı ocaktan çekebilir. Mutfakta çocuklar yanma ve haşlanmadan zehirlenmeye, yaralanmaktan kayıp düşmeye ve elektrik çarpmasına kadar birçok tehlikeye maruz kalabilir.

Banyo ve tuvaletler de ev kazalarına sahne olabiliyor. Kaygan ve sert zemin, ortada gezen tıraş bıçakları, yutulması zehirlenmeye yol açacak kozmetikler, saç kurutma makinesi vb. elektrikli aletler her yıl çok sayıda çocuğun zehirlenme, kayıp düşme, yaralanma gibi olaylar yaşamasına yol açıyor.

Çocuk odası dekorasyonu yaparken kaza olasılıklarını da dikkate almalısınız çünkü çocuğunuz burada çok fazla zaman geçirecektir. Çocuk odasında çocuklar elektrik çarpması, boğulma, camdan düşme veya odanın içinde düşme, yangın ve elektrik çarpması olaylarına maruz kalabilirler. Ebeveyn yatak odası çocuğun çok sık girdiği bir ortam olmayabilir, yine de kötü ihtimalleri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu odada çocukların uğrayabileceği ev kazaları elektrik çarpması, zehirlenme ve boğulma, düşme olarak sıralanabilir.

Oturma odası ve salon gibi ortak kullanılan mekanlarda da çocukları çeşitli tehlikeler bekliyor. Küçük bir çocuk bu alanlardaki dolap ve mobilyalardan düşüp yaralanabilir, keskin kenarları ve köşeleri olan eşyalar yüzünden yaralanabilir, duvara asılı ve iyi sabitlenmemiş aksesuar vb. elemanlara ulaşmaya çalışırken onları üstüne devirebilir. Ve elektrik çarpmaları bu alanlarda da söz konusu olabilir.

Boğulma, zehirlenme, yanma, kayıp düşme ve elektrik kazalarına uğrama riski bahçe için; bahçedeki garaj, oyun alanı ve havuz gibi alanlar için de söz konusudur. İçten merdivenli evler ve balkonlar çocuklar için ciddi bir tehlike arz eder. Bu alanlarda düşme, çarpma, sıkışma nedeniyle boğulma gibi ev kazaları meydana gelebilir. Bu konuyu dikkate almalısınız, ülkemizde ve dünyada bu tip kazalar yüzünden büyük zararlar gören ve hatta hayatlarını kaybeden çocukların sayısı hiç az değildir. Evinizdeki elektrik güvenliğine genel olarak önem vermeli; ayrıca ayrı ayrı odalar ve alanlarda alınması gereken özel tedbirleri de almalısınız.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız