Kariyerinizi Olumsuz Etkileyebilecek 10 Davranış

Damla İnsan Kaynakları
Kariyerinizi Olumsuz Etkileyebilecek 10 Davranış

İş hayatında başarılı olmak istiyorsanız bazı noktalara dikkat etmeniz ve bazı alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekir. Belki farkında bile olmadığınız kimi tutum ve davranışlarınız ilerlemenize, terfi almanıza engel olabilir. İşte kariyerinizi olumsuz etkileyebilecek davranışlar, bir gözden geçirin, belki içinde hak verecekleriniz ve dikkate alacaklarınız olacaktır.

1. Sürekli şikayet etmek

Şikayetlerinizde tamamen haksız olmasanız bile, işyerinde devamlı olarak şikayet etmek hem ruh halinizi ve iş veriminizi olumsuz etkiler, hem de etrafa kötü bir enerji yaymanıza neden olur.

2. Sosyal medya platformlarından çıkmamak

İşte birçok kişinin dikkatinin dağılmasına, işlerinin birikmesine, iş veriminin düşmesine, hatta bazen işten çıkarılmasına yol açan etkenlerden biri. Gün içinde sıklıkla sosyal medyada gezinmek insanın kendini işine tam anlamıyla vermesini engeller.

3. Yerli yersiz izin istemek

Ayakta geçirebilecek, çalışmanızı engellemeyecek rahatsızlıklar için veya özel işleriniz için sık sık izin isterseniz üstünüzün gözüne batmanız kaçınılmazdır. Ayrıca işi sevmediğinizi, her fırsatta uzaklaşmak istediğinizi veya tembel biri olduğunuzu düşündürürsünüz. Kariyerinizde ilerlemek istiyorsanız asla izin almayın demiyoruz, insan hayatında bunu gerektiren durumlar mutlaka olacaktır. Ancak gerekçeleriniz makul olmalı ve bunu sıklıkla yapmamalısınız.

4. Her zaman başkalarını suçlamak

Ters giden bir durum olduğunda, bir sorun çıktığında, işler istendiği gibi gitmediğinde sorumluluk almaktan kaçınan, daima ve sadece başkalarını suçlayan, sorumluluk almayan kişiler işlerinde kolay kolay ilerleyemezler. Hatayı veya hatadaki payını kabul etmek saygın bir harekettir ve kişinin liderlik vasfına sahip olduğunu gösterir.

5. Devamlı soru sormak

Burada kastettiğimiz size bir haksızlık yapılması, yöneticinizin üstünüzde çok fazla iş yükü olmasına rağmen size bir iş daha vermeyi veya sorumluluğunuzda olmayan bir işi yapmanızı istemesi gibi durumlarda durumu sorgulamamanız gibi şeyler değil tabii ki. Ama bazı kişiler aslında bilmeleri gereken veya küçük bir araştırmayla kolayca öğrenebilecekleri şeyleri de sorarlar sürekli olarak. Siz onlardan olmayın. Biraz araştırmacı, gözlemci olun, her şeyi başkalarından beklemeyin.

6. “Ben yapamam” demek

Şu veya bu sebeple yapamayacağınız şeyler vardır elbette. Fakat ne zaman kendisinden bir şey istense “Ben yapamam, beceremem” diyen insanlar iş hayatında başarılı olamazlar. Bu konudaki ayrımı doğru yapın. Yapamayacağınızı düşündüğünüz şeyleri öğrenmeye çalışın. Kendinize güvenin. Sorumluluk üstlenir ve inisiyatif alırsanız yöneticilerinizde olumlu bir etki bırakırsınız.

7. Dedikodu yapmak

Özel hayatında dedikoduyu seven biri olsanız bile iş hayatında bu yönünüzden sıyrılmalısınız. Mesai arkadaşlarınızın ve yöneticilerinizin giyim tarzı, özel hayatı, işteki pozisyonları vb. konular hakkında düşünmek, konuşmak ve söylentiler yaymak yerine işinizde başarılı olmaya odaklanın.

8. Negatif olmak

Suratınız asık, enerjiniz düşük bir şekilde çalışır, sürekli sızlanır, her zaman en kötü ihtimalleri görürseniz hem başkalarını, hem de kendinizi olumsuz etkilersiniz. Bu tutumunuz mesai arkadaşlarınız ve yöneticiniz tarafından sevilmenizi de engeller. İnsanların enerjisini emenlerden değil, onlara enerj verenlerden olun.

9. Minimum kapasiteyle çalışmak

Yeterine çalışmayan, niyetleri sizi kullanmak olan insanların yerine çalışmanız gerekmez. Fakat kendi kapasitenizi tam olarak kullanmalı ve göstermelisiniz. Hep aynı çizgide ve tempoda çalışan, mesai saatleri içindeki görevlerini ucu ucuna tamamlamayan, sınırlarını zorlamayan insanlar ilerleyemezler.

10. Aşırı samimiyet

Bir işyerinde, iş alanı ve ortam rahatlık ve samimiyet için uygun olsa bile kişinin iş arkadaşları ve yöneticileriyle arasında belli bir mesafe olması gerekir. Aşırı samimiyet lakaytlığı da getirir. İşyeri ilişkilerinde belli bir sınırı korumaya özen göstermelisiniz.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız