Öğrenciyi ders çalışmak için motive etmek

Damla İnsan Kaynakları
Öğrenciyi ders çalışmak için motive etmek

Günümüzde ailelerin en çok şikâyetçi oldukları konuların başında, ders çalışmak istemeyen çocukları gelmektedir. Çocuklarının ders çalışmamasına anlam veremeyen ve tüm suçu çocuklarının üstüne yükleyen aileler, bu sorunun çözülmesinden çok daha da ilerlemesine sebep olmaktadırlar. Bu makalemizde öğrencileri ders çalışmaktan alı koyan etmenler ve bu durumlara karşı alınabilecek önlemlerden bahsedeceğiz.

Öğrencilerin ders çalışamamasında asıl sebep, çalışacak ortamın oluşturulması ve buna önlem olarak alı koyacak etmenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Motive düşüklüğü yaşan öğrencilerin ortak sonuçlarından biri de, ilgisiz anne ve babalarının olmasıdır. Anne ve babalar çocuklarının eğitim dönemlerinde ellerinden gelenleri yaparak, ileriki dönemlerde kendilerini suçlayacak etkenleri ortadan kaldırabilmelidirler. Öncelikli olarak, öğrencinin çalışabileceği bir odanın olması gerekmektedir. Bu oda tamamen öğrenciye ait olmalıdır. Öğrenci, odayı sahiplenmeyi bilmeli ve odayı ders çalışmak için kullanabilmelidir. Oda kurulurken öğrencinin motivasyonunu ve derse olan ilgisini bozacak her türlü etmeni ortadan kaldırmak gerekir.

Bunun içinde titiz davranılmalıdır. İlk olarak odadaki ışıklandırılmanın iyi ayarlanması gerekir. Işık ne çok, ne de az olmamalıdır. Genellikle beyaz ışık kullanılmalıdır. Bunun dışında odanın sıcaklığı da önemlidir. Çünkü öğrenci aşırı sıcakta gevşer, aşırı soğukta ise üşür. Bu sebeple dersine odaklanamaz. Bu durumda öğrencinin geleceğini olumsuz bir şekilde etkileyebilmektedir. Ailelerin en çok yaptıkları hatalardan biri de çocuklarını başka çocuklarla kıyaslamalarıdır.

Öğrencilerinizi motive etmek için mutlaka cezalandırma ve ödüllendirme işlemlerini kullanmalısınız. Ödevleri yaptıktan sonra onlara küçükte olsa, hediyeler vermek çocuğun derse olan ilgisini arttıracaktır.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız