Pozitif Ebeveynlik İçin 8 İpucu

Damla İnsan Kaynakları
Pozitif Ebeveynlik İçin 8 İpucu

Pozitif ebeveynlik ifadesi anne – babayla çocuk arasında iletişime ve karşılıklı saygıya dayanan güçlü ve derin bir bağ kurmak amacıyla hayata geçirilen ebeveyn davranışları olarak tanımlanabilir. Bu davranışları bilinçli ve sabırlı bir şekilde uygulamanın çocuğun davranışları, ruh sağlığı ve akademik performansı üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Sabır gerektiren bir yöntemdir ve büyük olasılıkla umduğunuz sonuçları vermesi haftalar, hatta aylar sürebilir. Ancak, gerçekleştirilebildiği zaman, faydaları bir ömür boyu sürer.

Pozitif Ebeveynlik İçin İpuçları

1.Çocuğunuzu Kucaklayın

Çocuğunuz hangi yaşta olursa olsun, sevginizi ona sarılarak iletmeye zaman ayırın. Bunu sabah, öğlen ve akşam saatlerinde yapmanız gerekmiyor tabii ama çocuğunu sevgiyle kucaklayan anne – babalardan olmaya dikkat edin.

2.Gününün Nasıl Geçtiğini Sorun

İşten geldiğiniz zaman, çocuk okuldan veya gönderdiğiniz bir etkinlikten geldiğinde nasıl bir gün geçirdiğini sorun. Bazen sadece basit, kısacık cevaplar alacaksınız ama yine de bunu düzenli olarak yapın. Yatma vakti bazen çocuklar için açılma zamanıdır, bunu değerlendirin.

3.Her Zaman Dikkatli Bir Dinleyici Olun

Elektronik cihazlar tarafından kuşatıldığımız gürültülü ve yorucu bir dünyada yaşıyoruz ve bu bazen sevdiklerimize yeteri kadar kulak vermemize engel olabiliyor. Fakat siz her zaman çocuğunuz için iyi bir dinleyici olun. Ebeveynleri tarafından dikkate alınan çocuklar kendilerini daha güvende ve iyi hissederler. Ayrıca bazen çok önemli şeyler söylüyor olabilir ve bunları kaçırmanız olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Ortada endişe verici bir durum yoksa ergenlik çağınızdaki çocuğunuzla ergenlerin dünyasına özgü durumlar ve sorunlar hakkında tartışmaktan ve bir şeyler anlatması için baskı yapmaktan kaçının. Fakat ihtiyaç duyduğu her zaman onu dinlemeye ve sorunlarını çözmesine yardımcı olmaya hazır olduğunuzu mutlaka hissettirin.

Pozitif ebeveynlik yapmanın altın kurallarından biri şudur: Çocuklarınızda “Anneme – babama neden anlatayım ki, nasıl olsa beni dinlemezler / anlamazlar” duygusunu uyandırmayın.

4.Çocuğunuzla Beraber Kitap Okuyun

Çocuklar okumayı öğrendiği zaman uyku vakti hikayelerinin gerekliliği ortadan kalkabilir ama siz onunla beraber okumayı kesmeyin. Artık kendi başına da okuyabilen küçük çocuğunuzla beraber kitap okumak hem onu bu konuda teşvik eder, hem de yakınlığınızı pekiştirir. Bu sırada aynı kitabı sırayla okumak, hikaye hakkında konuşmak gibi şeyler de yapmalısınız.

Çocuğunuz daha büyük olsa bile evde okuma saatleri düzenlemeye devam edin. Çocuklarla kaliteli zaman geçirmek için uygulanması gereken faydalı ve etkili bir yöntemdir bu.

5.Onunla Bireysel Olarak Zaman Geçirmeyi Unutmayın

Günlük hayatın koşuşturmacası arasında unutabileceğimiz şeylerden biri de çocuklarımızla özel zamanlar geçirmektir. Birlikte oynamak,  1 – 2 saat yürümek, dans etmek, yakındaki bir parkta piknik gibi şeylere mutlaka zaman ayırın. Neler yapabileceğinize çocuğunuzun yaşını, isteklerini ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak karar verin.

6.Sevginizi Sözlerle İfade Edin

İyi bir ebeveyn olmak istiyorsanız yapmanız gereken şeylerden biri çocuğunuza düzenli olarak onu sevdiğinizi söylemektir. Bunun onu şımartacağını düşünmeyin. Sevildiğini bilmenin verdiği mutluluk ve güven duygusunu çocuğunuzdan esirgemeyin.

7.İyi Geceler Öpücüğü

Çocuğunuz hangi yaşta olursan bir “İyi geceler” ritüeliniz olmalı. Büyük bir çocuk öpücüklere boğulmaktan hoşlanmayabilir. Aslında çoğu zaman söz konusu olan, hoşlanmamaktan çok, bunun artık “Büyük” biri olması gerçeğini zedeleyen çocuksu bir şey olduğudur. Ancak, genellikle ufak bir öpücüğe itiraz etmezler. Özellikle yatağa bu şekilde alıştırılmışlarsa.

8.Her Zaman Sakin Kalmaya Çalışın

Bunun her zaman kolay olmadığını biliyoruz ama gerçekten önemlidir. Çocukların çoğu sakin ve makul bir şekilde iletilen bir isteğe veya talimata daha iyi cevap verirler. Sesinizi yükseltmekten, bağırmaktan mümkün olduğu kadar kaçının. Öfkenize hakim olamazsanız daha sonra özür dilemek ve neden böyle davrandığınızı açıklamak için zaman ayırın.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız