Sağlıklı Bir Gebelik İçin Yapılması Gereken 10 Şey

Damla İnsan Kaynakları
Sağlıklı Bir Gebelik İçin Yapılması Gereken 10 Şey

Hamilelik süreci her kadın için aynı şekilde geçmez. Hayatın bu dönemini oldukça rahat bir şekilde geçirenler de vardır, ciddi sıkıntılar yaşayanlar da. Sağlıklı bir gebelik geçirmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekir tabii ama normal şartlar altında çok farklı, çok değişik şeyler yapmak gerekmez. Bu bir hastalık değil, fizyolojik bir süreçtir. Dolayısıyla, bir kadın için daha önce sağlıklı ve iyi olan şeyler yine öyledir. Süreç iki kişiliktir ama bu iki kişilik yemek yemenizi gerektirmez, zira büyük bir ek enerji ihtiyacı duymazsınız. Bununla beraber, dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmek, gereken vitamin ve mineral takviyelerini almak hem annenin, hem de bebeğin sağlığı açısından önemlidir.

Gebelikte Sağlık İçin İpuçları

1.Hamile Kalmayı Planladığınız Zaman Bir Doktorla Görüşün

Genel eğilim rutin doktor kontrollerine gebe kaldıktan sonra başlamaktır ama bunu gebe kalmayı planladıktan sonra yapmak daha doğru olur. Böylece kısa zamanda hamile kalmak için neler yapmanız gerektiğinden bebeği olumsuz etkileyecek bir sorununuz olup olmadığına kadar birçok şeyi öğrenip ona göre hareket edebilirsiniz.

2.Sağlıklı Beslenmeye Dikkat Edin

Bebek beklerken her gün sebze ve meyve yemeli, süt ve süt ürünleri tüketmelisiniz. Dengeli beslenmeniz şimdi her zamankinden daha önemli. Günlük olarak yeterince protein ve karbonhidrat aldığınızdan emin olmalısınız. Karbonhidrat tercihini tam tahıllardan yana yapmanız iyi olur. Bu arada, gereksiz kalori almamaya da dikkat etmelisiniz.

3.Folik Asit Kullanımı

Folat veya B9 vitamini olarak da anılan folik asidin gebeliğin ilk 3 haftası boyunca kullanılması önerilmektedir. Hatta, gebe kalmayı önceden planlar ve bu konuda bir doktorla görüşürseniz muhtemelen size hamile kalmadan 6 hafta önce bu vitamini kullanmaya başlamanızı önerecektir. Bunun en önemli faydalarından biri beyin ve omurilik kaynaklı doğumsal anomalileri önleyebilme potansiyelidir.

Gebelik sırasında vücudun folik asit ihtiyacı artar ve gereken miktarı beslenme yoluyla karşılamak pek mümkün değildir. Bunun için her gün yarım kilo ıspanak veya 1 kiloya yakın brokoli tüketmek gerekir. Bu yüzden, vücudun yeni hücre oluşumu, kan yapımı gibi önemli biyolojik süreçlerine etki eden, nöral tüp defekti riskini azalttığı düşünülen folik asidi, doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda kullanmanız faydalı olacaktır.

4.Düzenli Olarak Egzersiz Yapın

Gebelikte egzersiz yapmak aldığınız ekstra kiloları daha rahat taşımanızı sağlar, gücünüzü ve dayanıklılığınızı arttırır, doğum sonrasında eski formunuza dönmenizi kolaylaştırır, ruh halinizin pozitif olmasına yardım eder. Doktorunuza danışarak, içinde bulunduğunuz döneme ve kendi durumunuza uygun sporları yapmalısınız tabii ki.

5.Sigara Ve Alkolden Uzak Durun

Sigara kullanıyorsanız, gebe kalmadan önce bırakmanız çok iyi olur. Bunu yapamasanız bile bebek beklediğinizi öğrendiğiniz zaman sigarayla vedalaşmalısınız. Günlük tüketiminizin bir adet düşmesi bile bebeğinizin sağlığı açısından önemlidir. Sigarayı tamamen bırakmak kolay değildir ama bu konuda yapabileceğinizin en iyisini yapmalısınız. Bu, sağlıklı bir gebelik için çok önemli bir noktadır. Sigara, erken veya ölü doğum, düşük ve ani bebek ölümü gibi riskleri arttırır.

Alkole gelince, birçok uzman çocuk bekleyen kadınların alkol almayı bütünüyle kesmesi gerektiğini düşünmektedir. Özellikle fazla alkol tüketen biri iseniz bu konuda dikkatli olmalısınız.

6.Mide Bulantısını Önleyecek Tedbirler Alın

Kokulara karşı hassasiyet, bulantı ve kusma şikayetleri bebek bekleyen kadınların yarısından fazlasının yaşadığı sorunlardır. Gebeliğin ilk 3 ayında daha yoğun yaşanan bu sorunlara karşı alabileceğiniz önlemlerden biri başucunuza, sabah kalkınca hemen birkaç tane yemek üzere tuzlu krakerler koymak olabilir. Fazla çay – kahve tüketmemek, yataktan yavaş hareket ederek kalkmak, küçük porsiyonlar halinde, sıklıkla bir şeyler yemek ve gece saatleri için hafif proteinli gıdaları tercih etmek de işe yarayabilir.

7.Yeterince Dinlenmeye Çalışın

Hamile iken özellikle birinci ve üçüncü trimesterlerde yorgunluk hissedeceksiniz. Sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek istiyorsanız vücudunuzun dinlenme isteğini dikkate almalısınız. Gün ortasında yapılan küçük şekerlemeler anne adayı için de, bebek için de faydalıdır. Uyumak zorunda değilsiniz, uzanın ve rahatlatıcı bir müzik açın veya bir derginin sayfalarını karıştırın. Bu sizi rahatlatır ve enerjinizi yükseltir. Geceleri daha rahat uyumak için nefes alma egzersizleri yapmayı öğrenin, yogaya yönelin veya eşinizden size biraz masaj yapmasını isteyin.

8.Uzun Süre Hareketsiz Kalmayın

Gebe kadınların uzun süre oturmaktan, aynı pozisyonda kalmaktan kaçınması tavsiye edilir. Araçla yolculuk yapacaksanız bunu göz önünde bulundurun. Uzun araba yolculukları sırasında 2 saatte bir mola verin. Evde, iş yerinde, yolculuk sırasında arada bir kan dolaşımını hızlandırmak için yürümeyi, hareket etmeyi ihmal etmeyin.

9.İlaç Kullanımı Ve Radyolojik Tetkikler

Gebelik döneminde, özellikle ilk 3 ayda doktorun tavsiye ettikleri dışında ilaç kullanmamak gerekir. Her zaman, herkes için tehlike arz eden bir durum olan bilinçsiz ilaç kullanımı bu dönemde anneye de, bebeğe de zarar verebileceği için daha da risklidir. Zorunlu kalmadıkça radyasyon içeren işlemler yaptırmayın. Böyle bir şey gerektiğinde önce doktorunuzla görüşün.

10.Kilo Alımına Dikkat!

Hamilelikte kilo kontrolü önemli bir konudur. Bir kadının bu dönemde alması gereken kilo miktarı gebe kaldığı zamanki ağırlığına göre değişir. Bu konuyu doktorunuzla görüşün ve tavsiye ettiği şekilde beslenmeye dikkat edin.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız