Yeterince İyi Ebeveynlerin 10 Özelliği

Damla İnsan Kaynakları
Yeterince İyi Ebeveynlerin 10 Özelliği

Kimse mükemmel değildir, öyle değil mi? Kusursuz, hayatı boyunca her şeyi iyi ve doğru şekilde yapan insan diye bir şey yoktur. Hepimizin kusurları var, hepimiz hatalar yapıyoruz. Bu durumda, bu konuda elimizden geleni yapsak da, mükemmel ebeveynlik diye bir şey de yoktur. Kötü ebeveynliğin zıddını iyi ebeveynlik olarak düşünürüz. Bunun yerine yeterince iyi ebeveyn olmak üzerinde düşünmeye ve bunun için gayret göstermeye ne dersiniz?

Aşağıdaki sorular ne demek istediğimizi daha iyi anlatabilir:

*Çocuğunuzu elinizden gelen en iyi biçimde yetiştirmek istiyor musunuz?

*Ebeveyn olarak hangi açılardan gelişmeniz ve değişmeniz gerektiğini biliyor musunuz ve bunun için çaba göstermeye hazır mısınız?

*Yaptığınız yanlışlar için kendinizi bağışlıyor ve aynı hataları tekrarlamamaya, daha iyisini yapmaya gayret ediyor musunuz?

Bu sorulara cevabınız “Evet” ise siz yeterince iyi bir ebeveynsinizdir ve bu genelde en iyi ebeveyn türü olarak kabul edilir.

Çoğumuz çocukların çok kırılgan olduklarını düşünürüz ama aslında onlar oldukça dayanıklıdırlar. Anne babaları tarafından zalimce muamele görmedikleri, sürekli hakaretler ve kötü sözler işitmedikleri sürece, genellikle iyi durumdadırlar.

Bebekler dünyaya yanlarında bir kullanım kılavuzu ile beraber gelmiyorlar. Etkili ebeveynlik yapabilmek için bu konuda bir şeyler öğrenmek ve gözlemlerden ve tecrübelerden ders çıkarmak gerekiyor. Çocuğunuz için en iyi ve doğru şeyleri yapmaya çalışmalısınız, ama mükemmel olmaya çalışmayın. İnsanoğlu kusursuz değildir. Ebeveynlik yolculuğunda mutlaka bazı hatalarınız olacaktır.

Yeterince iyi ebeveynler hangi özelliklere sahipler, çocukları için neler yapıyorlar; bu soruların cevabını aşağıda bulabilirsiniz. Çoğumuz bu niteliklerden en az birkaç tanesini taşıyoruz. Ama bazıları için çalışmamız gerekiyor.

1.Sabır

Bu maddenin listenin en başında yer almasına şaşırmayacağınızdan eminiz. Çocukların büyük kısmı dağınıktır, gürültücüdür, insanı iyi dinlemezler ve zaman zaman çileden çıkarırlar. Evet, varlıkları harikadır ama bazen anne - babalarını çok zorlarlar. Sabır, çocuk yetiştirenlerin mutlaka sahip olması gereken bir özelliktir. Gerektiği zaman derin bir nefes almayı ve kendinize hakim olmayı öğrenmeniz gerekiyor.

2.Çoklu Görev Becerisi

Çocuklar, ebeveynleri neyle ilgileniyor olursa olsun, onların dikkatini çekmeye çalışma eğilimindedirler. Çocuğunuz ev ödevi veya bir şey için yardım istediğinde onunla ilgilenirsiniz ve sonra yapmakta olduğunuz işe yeniden odaklanmakta zorlanabilirsiniz. Evi idare etmek, işe gidip gelmek, çocuğunuzla ilgilenmek, arkadaşlarınızla görüşmek gibi birçok şey yapmanız gerektiğinden, çoklu görev becerisine sahip olmanız gerekiyor.

3.Cesaret Verme, Teşvik Etme Becerisi

Çocuklar kendi yetenek ve becerileri hakkında kolayca kuşkuya düşebilirler. Akranlarının kendileri hakkındaki görüşlerinden etkilenirler. Bu konuda yapmanız gereken şeylerden biri çocuğunuzu teşvik etmektir. Yeterince teşvik ve destek görürse pozitif bir benlik saygısı geliştirebilir.

4.Güvenilirlik

Çocukların kendilerini güvende hissetmeleri için ebeveynlerinin güvenilir olması gerekir. Çocuğunuz, her koşulda kendisi için orada olduğunuzu bilmeli ve söylediklerinize güvenmelidir. Kendinizi bu konuda sorgulayın ve gerekiyorsa geliştirmeye çalışın, çünkü bunu sağlamanız gerçekten çok önemlidir.

5.Espri Anlayışı

Çocuğunuz size gülmeniz için bol bol fırsat verecektir. Bu fırsatların hiç birini kaçırmamaya çalışın. Mizah anlayışınız varsa ve onun gelişim yolculuğu boyunca kendinize gevşeme, gülme, bir şeyleri hafife alma izni verirseniz emin olun her şey daha kolay olacak.

6.Esneklik

Yeterince iyi ebeveynler esnek insanlardır; fikirleri veya planları işe yaramadığı zaman başka bir şey deneme yoluna giderler. Birçok ebeveynlik girişimi başarısızlıkla sonuçlanır. Çocuğunuza belli bir sebzeyi yedirmeye, kitap okuma veya spor yapma alışkanlığı kazandırmaya çalışırken işler düşündüğünüz gibi gitmezse sakin olmalı ve sonuca ulaşmak için farklı yöntemler düşünmelisiniz.

7.Liderlik Yeteneği

Çocuğunuza patronluk yapmanın dozunu iyi ayarlamalısınız. Ağırlığınızı, otoritenizi her durumda değil, sadece gerekli durumlarda ortaya koymanız daha etkili olur.

8.Şefkat Ve Anlayış

Hepimiz, doğru veya yanlış olmalarından bağımsız olarak, duygularımızın anlaşılmasını bekleriz. Çocuğunuz herhangi bir konuda huysuzluk yaptığı veya inat ettiği zaman haksız olabilir ama yine de ona şefkatle yaklaşmalı ve huysuzluğunun sebebini anladığınızı göstermelisiniz.

9.Güçlü Problem Çözme Becerileri

Çocuklar büyürken çözülmesi gereken birçok zorlukla karşılaşırlar. Çocuğunuz böyle durumlarda yardımınıza ihtiyaç duyduğu zaman aklınızı kullanın ve ona sorununu çözmesi için bir yol gösterin veya alternatifler sunun. Problem çözme yeteneğinizi etkin bir şekilde göstermeniz zamanla onun bu beceriyi kazanmasına da yardım eder.

10.Doğru Bir Rol Model Olmak

Çocuklar çoğu zaman nasıl davranmaları gerektiğinden emin değildirler, durumlara tepki verirken ebeveynlerini taklit ederler. Bu yüzden iyi bir rol model olmanız çok önemlidir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız