Zam İsteme Taktikleri

Damla İnsan Kaynakları
Zam İsteme Taktikleri

Patrondan veya maaşa zam yapmaya yetkili olan yöneticiden zam istemek çoğu insan için sıkıntılı bir süreçtir. Patrondan zam isteme yolları konulu yazımızda bu sıkıntılı süreci kolayca atlatmanızı sağlayacak bazı tüyolar bulacaksınız.

-Zam istemeyi kafaya koyduysanız bunu direkt patronun kendisine söylemelisiniz. Bunun için de önceden biraz çalışmak ve uygun stratejiyi belirlemek gerekiyor.

-İlk olarak çalıştığınız sektörde sizin pozisyonunuzdaki çalışanların maaş durumlarını bir araştırın. Böylelikle zam talebinizin gerçekçiliği konusunda emin olursunuz. Maaşınız zaten ortalamanın üstündeyse veya eşitse zam istemek pek mantıklı bir davranış değildir. Şunu unutmayın ki patronunuz maaşları belirlerken büyük ihtimalle böyle bir araştırma yapmıştır. O yüzden maaşınız sektör ortalamasının altında değilse bunu altında gibi göstermeye çalışmayın.

-Zam görüşmesinde yapmamanız gereken en önemli şey ajitasyondur. Konuya ‘Paraya ihtiyacım var’ diye başlamak daha baştan kaybetmektir. Sonuçta ne kadar maaş alırsanız alın paraya ihtiyacınız olacaktır. İhtiyacınızın olması sizin maaşınıza zammı hak ettiğiniz anlamına gelmez. Siz borç veya sadaka değil, sadece hak ettiğiniz maaşı istiyorsunuz. Böyle söylemek yerine zammı sonuna kadar hak ettiğinizi sağlam delillerle kanıtlamalısınız. Ayrıca eğer şirkette işe başlamadan önce verilmiş söz veya vaatler varsa bunları uygun bir dille hatırlatmalısınız.

-Şirketteki konumunuzun önemi, kattığınız değeri, müşterilerin memnuniyeti, geliştirdiğiniz hizmetler, herhangi bir bedel almadan çalıştığınız fazla mesaileri lehinize delil olarak kullanabilirsiniz. Şirketteki başarılarınız hakkında konuşurken mümkün olduğunca kısa ve net olun. Kendinizi överken de abartıya kaçıp ben olmasam bu şirket batar havalarına girmeyin.

-Devamlı kendinizi geliştirerek ekstra donanımlar kazanmanız zam isteme konusunda elinizi güçlendirecektir.

-Zam isteme konusunda zamanlama hayati öneme sahiptir. Şirketin işçi çıkarma yaptığı bir dönemde zam istemek pek mantıklı değildir. Ayrıca patronun anlık ruh haline de dikkat etmekte fayda vardır. Mesela çok gergin bir toplantı bitiminde patronun odasına girip zam talebinde bulunmak baltayı taşa vurmak gibi bir şeydir. Elinizde henüz bitmemiş proje varsa zam talebini iş bitene kadar ertelemeniz iyi olur.

-Zam talebiniz olumsuz cevaplanırsa anında pes etmeyin. Patronunuza ne yaptığınızda zammı hak etmiş olacağınızı sorun. Bu sizin zam konusundaki kararlılığınızı gösterecektir. Ancak “Zam almazsam istifa ederim.”, ya da gerçekte böyle bir şey olmadığı halde “X firmasından daha iyi bir teklif aldım. Zam yoksa oraya giderim” gibi tehditlerden sakının. Böyle yaptığınızda geri dönüşü olmayan bir yola girmiş olma ihtimaliniz var. Zam alayım derken mevcut işinizi de riske atmanızın mantığı yoktur. Sonuçta sizin yerinize o firmaya elbette ki başka birisi bulunur. Bu riski almak yerine yan haklar veya performansa dayalı iyileştirmeler gibi konuları gündeme getirebilirsiniz.

-Patrondan zam isteme konusunda yapılmaması gereken şeylerden birisi de şirketteki diğer çalışanlarla kıyaslama yaparak kendinizi yüceltmenizdir. Bu hem etik açıdan doğru olmaz, hem de patronunuzun sizin kıyaslama yaptığınız kişi hakkında ne düşündüğünü bilmediğiniz için ters tepebilecek bir durumdur.

Etiketler :zam , zam isteme
BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız