İş Görüşmelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Damla İnsan Kaynakları
İş Görüşmelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Başarılı bir iş görüşmesi için sınırlı bir sürede iyi bir izlenim oluşturmanız ve görüştüğünüz kişi veya kişilere sizi tercih etmelerini sağlayacak sebepler sunmanız gerekir. Vücut dilini kullanmayı bilmemek, uygunsuz giyinmek, çok az veya çok fazla konuşmak gibi hatalar yüzünden aslında tam da size göre olan ve gayet güzel başarabileceğiniz bir işi bile elden kaçırabilirsiniz. İş görüşmelerinde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkındaki araştırmamızı dikkate alarak iş bulma şansınızı arttırabileceğinizi umuyoruz.

* Hakkınızdaki ilk izlenim doğal olarak görünüşünüzle ilgili olacak. Temiz ve bakımlı olun, talip olduğunuz pozisyona uygun bir şekilde giyinin. Önceden nasıl giyinmeniz gerektiği konusunda bilgi edinebilirseniz iyi olur.

*Somurtmaktan da, gereksiz gülüşlerden de kaçının. Kendinizi gergin hissetseniz bile yüzünüzde hafif bir gülümseme olsun. Görüştüğünüz kişi ilk 30 saniye içinde görünüşünüze, kişisel üslubunuza dair bazı kararlara varacak. Bu nedenle daha başlangıçta güvenli, uyanık ve neşeli görünmeniz önemlidir.

*Bir iş görüşmesine asla geç gitmeyin. Evden çıkış saatinizi muhtemel olumsuzlukları dikkate alarak ayarlayın. En iyisi görüşme mekanına biraz erken gitmektir. Böylece ortama ısınmak ve heyecanınızı yatıştırmak için zamanınız da olur.

*Açık ve dürüst olun. Yapamayacağınız şeyleri vaat etmeyin.

*Dik durun ve görüştüğünüz kişiyle göz kontağı kurun.

*Kariyerinizden söz etmeniz gerekecek, buna göre bir konuşma hazırlayın. Ağırlığı ayrılmış veya hala çalışmakta olduğunuz son işinize verin. Ondan önceki çalışma hayatınız için de kısa ve akıcı bir özet hazırlayın. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili tecrübelerinizi özellikle anlatın.

*Başvurduğunuz işi neden cazip bulduğunuz, kendinizi neden bu pozisyona uygun gördüğünüz hakkındaki sorulara hazırlıklı olun. Elinizde bu konuda tatmin edici bir açıklama yapacak kadar malzeme olmayabilir ve gerekiyorsa bunu görüşeceğiniz kişiye belirtmelisiniz. Yine de aklınızda belirtecek birkaç nokta oluşturmaya çalışın.

*Size sorulanlara cevap vermek dışında fazla konuşmayın, özellikle önceden hazırlanmadıysanız.

*Mülakat sırasında enerjik, hevesli ve heyecanlı görünmeli; gerektiğinde sorular sormalısınız. Fakat orada bir iş görüşmesi için bulunduğunuzu unutmayın ve sınırlarınızı aşmayın. Samimiyet seviyesini görüşmekte olduğunuz kişinin tavırlarına göre ayarlayın.

*Bazı şeyler sizi denemek, zorlamak için yapılabilir, bazı sorular saldırgan bir üslupla sorulabilir. Siz hep hızlı düşünmeye, serinkanlı ve nazik olmaya çalışmalısınız.

*Kendinize güvenin ve bunu gösterin ama asla burnu büyük, ukala biri olduğunuz izlenimini vermeyin. En güvendiğiniz yeteneklerinizi sergilerken bile güvenli olmayı abartmayın.

*Görüşmeye gitmeden önce firma hakkında bir araştırma yapın.

*Görüşmenin sonlarına doğru işin tanımı, size verilecek sorumluluk ve yetkiler, şirketin sizden beklentileri gibi konularda sorular sorun. Görüşme bittiğinde sonuçtan ne zaman ve ne şekilde haberdar edileceğinizi sormaktan çekinmeyin. Fakat bu soruyu sorgular gibi, güvensizlik duyuyor gibi bir tavırla sormamaya dikkat edin. Size söylenen her şeyi dikkatle dinleyin. Böylece cevabı zaten verilmiş soruları sormak hatasına da düşmezsiniz.

*Özgeçmişinizi önceden göndermiş olsanız bile, görüştüğünüz kişinin elinde olmaması ihtimaline karşı yanınızda bir kopyasını bulundurun. Ve belgeyi şık bir şekilde, örneğin içinde bir not defteriyle kalemi ve varsa referans mektuplarınızı da koyduğunuz bir dosyanın içinde taşıyın.

*Pek umutlu olmayabilirsiniz, uzun süredir iş arayıp bulamıyor ve bu yüzden sıkıntılı hissediyor olabilirsiniz, başvurduğunuz işe çok ihtiyacınız olabilir. Fakat yüzünüzde ve tavırlarınızda “Lütfen, n’olur beni işe alın” diyen bir hava olmamalı.

*Kişisel bir görüşmeye gidiyorsunuz, yanınıza kimseyi almayın.

*Daha önce çalıştığınız işyerlerini veya yöneticileri kötülemeyin.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız