İyi Bir Kariyer Planlaması Yapmanın Püf Noktaları

Damla İnsan Kaynakları

Günümüzde iş koşulları, kuralları sıklıkla değişiyor ve bu duruma ayak uydurmaya çalışmak insanı yoruyor. Bu açıdan fazla strese girmemek için doğru bir kariyer planı yapmak gerekiyor. Bunun ilk adımı kendinizi gerekirse güvendiğiniz insanların veya bir uzmanın fikrini de alarak kendinizi titizlikle tahlil etmenizdir. Bilgi ve becerilerinizin, yapmaktan zevk aldığınız şeylerin, başarılı olabileceğinize inandığınız sektörlerin bir dökümünü çıkarmalı ve bu çerçevede bir kariyer planlaması yapmalısınız.

Kariyer planı yapıp da bir köşeye bırakacağınız bir şey değildir. Planınızı uygulamaya çalışmalı, takip etmeli, iş hayatınız ve özel hayatınızdaki değişikliklere göre güncellemelisiniz. Kariyer yolculuğunuz çalıştığınız sürece devam edecektir fakat siz önünüze vadeli hedefler koymalısınız. Örneğin 6 aylık, 3 yıllık veya 5 yıllık hedefleriniz olmalı. Bu süreye şartlarınıza göre kendiniz karar vermelisiniz. Hayat iyi ve kötü sürprizlerle doludur, koyduğunuz hedeflerin karşısına engeller çıkabilir. Çalıştığınız firma iflas edebilir, bulunduğunuz şehirden taşınmanız gerekebilir. Muhtemel olumsuzluklara karşı bir B planı da hazırlamalısınız.

Kariyer yapmaya çalışacağınız sektörü netleştirmeniz önemlidir. Bunun için geleceği olan sektörleri ve firmaları, iş olanaklarının ve ücretlerin hangi alanlarda daha yüksek olduğunu, sizin gibi birine ihtiyaç duyacak ve sizin de severek çalışacağınız sektörleri tespit etmeniz gerekir. Alacağınız ücret önemsiz değildir ama sadece buna odaklanmayın.

Başarılı olabilmek için kendinize güvendiğiniz, gerçekten ilgili olduğunuz, yetenekleriniz ve eğitiminizle uyumlu ve sizi geliştirecek alanlarda çalışmalısınız. Özelliklerinize uygun bir sektörde iş bulursunuz fakat çalışacağınız iş sizi tahmin etmez, bu durumda ne yapacaksınız? Bu da düşünmeniz gereken konular arasında yer alıyor. Mezun olduğunuz okulun size kazandırdığı diplomayı ve mesleki unvanı en iyi şekilde nasıl değerlendirebileceğinizi çok iyi araştırmalısınız. Bütün alternatifleri çıkarın ve içlerinde size en doğru, en cazip görünenleri ayırın. Seçtiğiniz alternatifin geleceğini, sizi nerelere taşıyabileceğini ve o alternatifin gerektirdiği kişilik özelliklerine sahip olup olmadığınızı sorgulamayı da unutmayın.

Kariyer planı için zaman ayırın ve ortaya çok keskin çizgileri olmayan, esnek bir plan çıkarmaya çalışın. Önünüze çıkan sürpriz seçenekleri değerlendirmeye açık olmalısınız. Kariyer yapmayı planladığınız sektörde belli bir yere gelmiş insanlarla konuşun, onların yazılarını okuyun. Bu size yol gösterecektir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız