Stajda Başarılı Olmak İçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Damla İnsan Kaynakları
Stajda Başarılı Olmak İçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Başarılı bir kariyerin ilk adımında staj süreci yer alıyor. Çalışma hayatına iyi bir iş yerinde staj yaparak başlayanların ilerleyen yıllarda yine iyi bir iş yerinde, etkili bir makamda,  kariyerini yükseltebilecek işler edinme olasılığı hayli yüksek.  Stajda başarılı olmak için bazı yöntemler uygulamak, bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor.

Çalışacağınız Şirketi Araştırın

Stajyer olarak çalışılacağınız şirkete dair geniş kapsamlı bir araştırma yapmalısınız. Şirkete ait internet sitesini incelemek, sosyal medya paylaşımlarını gözlemlemek, basında firmaya dair çıkan haberleri okumak size bu konuda fikir verecektir. Şirketin kurumsal kimliğine dair bilgi sahibi olmak, varsa sosyal faaliyetleri hangi alanlara ilgi duyduğunu bilmek sizin için yol gösterici olacaktır. Çalışma hayatında her yeni iş ve yeni işyeri uyum anlamında bir risktir ancak bu yöntemi uygulayarak bu riski azaltabilirsiniz.

Birlikte mesai yapacağınız arkadaşlarınızı tanımaya ve onlarla iyi geçinmeye çalışın. Hayat aynı zamanda hiç sona ermeyecek bir eğitimdir. Onların size, sizin onlara öğretecekleriniz muhakkak vardır. Mesai arkadaşlarınıza nazik ve güler yüzlü davranmanız iyi bir iletişimin ve bilgi paylaşımının önünü açacaktır.

Başarılı bir staj için staj yapılan işyerinin tüm kurallarına uyum göstermek gerekir. Bu kuralların en önemlilerinden biri mesai saatlerine özen göstermektir.  Mutlaka o düzene uymalı, tam zamanında yerinizde olmalısınız. Farklı bir gerekçeyle bir gün sonrası için işe geç gelmeniz gerekiyorsa idarecilerinizi bilgilendirip izin alın. Bu hem size verilen sorumlulukları yerine getirmeniz, hem de işyerinde bırakacağınız intiba bakımından hanenize artı puan olarak yansıyacaktır. Mesaiye vaktinde başlamak sorumluluklarınız arasındadır.

Sade ve Şık Görünün

Dış görünüşünüz iddiasız ancak bakımlı olmalıdır. Mini etek, yüksek topuklu ayakkabı gibi iddialı kıyafetleri tercih etmeyin. Makyajda aşırıya kaçmayın. Sade ama şık bir görünüm her zaman daha iyi bir etki bırakır.

Staj süresince yaptığınız hiçbir işi küçümsemeyin. Excel’de bilgi girişi, dosya düzenleme size basit,  sıradan işler gördüğünüz hissi verebilir. Böyle bir ruh haline asla kapılmayın. Yaptığınız işi önemseyin ve en iyi şekilde yapın. O işin, bir iş bütünü içinde önemli bir detay olduğunu aklınızdan çıkartmayın.

Cep telefonu ile mesajlaşma, sosyal medyada vakit geçirme çağımızın kötü alışkanlıklarından biri. Hâlbuki staj yaptığınız işyerinde sizden de tam zamanlı bir çalışandan beklenen özveri ve disiplin beklenir. Cep telefonunuzla farklı konularla ilgilenirken görülmek hem hakkınızda olumsuz bir intiba oluşmasına sebep, olur hem de staj dosyanıza olumsuz yansır. Stajda başarılı olmak istiyorsanız kendinizi işinize vermelisiniz.

Soru Sormaktan Çekinmeyin

Size verilen bir göreve dair bilgi eksiğiniz veya takıldığınız bir ayrıntı varsa mutlaka sorarak yanıtını alın. Soru sormanın değil, görevinizi tam olarak yerine getirmemenin aleyhinize olacağını unutmayın. İşyerinizdeki itibarınızı küçük ve gereksiz çekinceler üzerinden zedelemeyin.

Öğlen yemeklerine tek başına çıkmayın. Çay molalarını tek başına değerlendirmeyin. Grupla birlikte hareket etmeniz bir ekip insanı olduğunuza dair olumlu bir izlenim edinmenize yol açar. Mesai arkadaşlarınızla kaynaşmak işyerinde size çeşitli avantajlar sağlar.

Tüm koşul ve kuralları yerinize getirmenize karşın staj yaptığınız iş yerinizden memnun olmayabilirsiniz. Bu tutumunuzu bir süreliğine askıya alın ve mesai arkadaşlarınızla diyaloğu güçlendirin. Geniş ve sürekli diyalog içinde olacağınız bir çevre ilerleyen yıllarda pek çok kapıyı açacaktır.

Mutlak surette bir portfolyonuz olsun ve portfolyoyu özenle tutun. Staj sürecinde yaptığınız tüm işler bu belgede yer alsın. Böylece staj sonrası yapacağınız iş başvuruları için önemli bir referansınız olacaktır.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız