Yabancı Dil Bilmenin İş Hayatı Üzerindeki Etkileri

Damla İnsan Kaynakları
Yabancı Dil Bilmenin İş Hayatı Üzerindeki Etkileri

Piyasadaki iş ilanlarını gözden geçirirseniz birçoğunda yabancı dil bilme şartının arandığını görürsünüz. Hatta kurumsal firmaların birçoğu iş ilanlarını İngilizce veya başka bir yabancı dilde yayınlarlar. Yabancı dil bilmek iş hayatı söz konusu olduğunda oldukça önemlidir.

Günümüzde en çok aranan dil İngilizcedir. Bunun yanında bir veya birkaç dil daha bilmek bazı işlerle ilgili şansınızı arttırabilir. Örneğin Fransa ile iş bağlantıları olan bir firma Fransızca bilen adaylara öncelik verebilir.

Yakın geçmişte yabancı dil öğrenmek isteyenlerin İngilizceden sonra en çok tercih ettiği diller Almanca ve Fransızca idi. Fakat günümüz gençleri Rusça, İtalyanca, Arapça ve Japonca öğrenmeye de ilgi duyuyorlar. Teknolojik gelişmeler şirketlerin dünyaya açılma isteğini arttırıyor ve bunu kolaylaştırıyor. İthalat ve ihracat yapan, yabancı şirketlerle bağlantı kuran firmalar elemanlarının yabancı dil bilmesine önem veriyorlar.

İngilizcenin en yaygın, en çok aranan dil olduğu gerçeği inkar edilemez. Tek bir dil üzerinde çalışmak durumundaysanız tercihinizi İngilizceden yana kullanmanız iyi olur. Fakat Arapça, Rusça veya Japonca bilmek de değerli bir özelliktir. Ülkemizde bu dillere hakim olan kişilerin sayısı İngilizce bilenlere göre daha azdır. Dolayısıyla, Rusça bilen birine ihtiyaç duyan bir şirkete gelen başvuruların sayısı, İngilizce bilen personel arayan bir firmaya yapılanlardan daha düşük olacaktır.

1985 yılında yapılan bir ankete göre başka İngilizce olmak üzere yabancı dil bilgisi işverenlerin yüzde 40’tan fazlası için çok önemli bir kriterdir ve tercih nedenidir. İşe alınacak adayların yabancı dil bilmesini tercih etmekle beraber bu niteliğe birinci derecede önem vermeyen işverenlerin oranı da bu civardadır. Yabancı dile hiç önem vermeyenlerin oranı ise yüzde 20’nin altındadır.

Yurtdışında çalışmak gibi bir hayaliniz varsa yabancı dil bilmek bu konudaki şansınızı yükseltebilir. Yabancı müşterileri olan firmalar bazen elemanlarını eğitim, toplantı gibi durumlar için yurt dışına gönderebiliyorlar. Böyle bir yurt dışı gezisi sırasında bağlantılar kurmak veya bir teklif almak olmayacak şey değil.

Konumuz iş hayatında yabancı dil bilmenin önemi, fakat bu özelliğin iş bulamadığınız, çalışmadığınız dönemlerde de işinize yarayabileceğini hatırlatmak isteriz. Bildiğiniz yabancı dilin kullanılacağı çeviri, makale, tez işleri arayabilirsiniz. Bu size tatmin edici bir aylık gelir sağlamayabilir, ama süreci daha rahat geçirmenize yardımı olur.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız