İş ararken yapılan hatalar

Damla İnsan Kaynakları

İş arama süreci boyunca bazı noktalara dikkat etmek; heyecanlı, sabırlı, inançlı ve umutlu olmak gerekiyor. Kariyer danışmanlarının tecrübelerinden yola çıkarak hazırladığımız iş ararken yapılan hatalar listesinin iş arayanlara faydalı olacağını umuyoruz. Süreci etkileyen tek şey kişinin tutum ve davranışları değil elbette, başka etkenler de var; pazarın ve ekonominin durumu gibi. Bu etkenleri değiştiremezsiniz ama varsa kendi hatalı davranışlarınızı değiştirebilirsiniz.

Elektronik ortam üzerinden yapılacak iş görüşmeleri için esprili bir mail adresi kullanmak yanlıştır. Böyle bir mail arkadaşlarla, akrabalarla yapılan görüşmeler için kullanılabilir ama iş görüşmeleri için ciddi bir mail adresi kullanmalısınız. En ideali isminiz ve soyadınızdan oluşan bir elektronik posta adresidir.

İş konusunda görüştüğünüz kişilere şansınızı arttırmak için ‘Numaranızı X kişiden aldım, onun tavsiyesiyle arıyorum’ yalanını söylemeyin.

Bunu yapmak işinizi kolaylaştırabilir ama yalanınız ortaya çıkarsa zor duruma düşersiniz. Temel adımı atıp işin kalanını kadere bırakmak iş ararken sıklıkla yapılan bir hatadır. Kariyer sitelerine özgeçmişinizi bırakmanız önemlidir, günümüzde sosyal platformların iş arama ve bulmada büyük bir rolleri var. Fakat bununla yetinmeyin, başka yöntemlerle de iş arayın. Bu arada yaptığınız başvuruların takipçisi olmayı unutmayın. İş arama sürecinde çevrenizdeki insanlarla sürekli iletişim halinde olmalı, ilişkilerinizi canlı tutmalısınız.

İş aradığınızı herkese söyleyin, çalışan arkadaşlarınızla bağlantı halinde olun. Onların yeni iş ilanlarından haberdar olmaları muhtemeldir, görüştükleri kişilerin eleman aradığından da haberleri olabilir.

Birkaç iş başvurusuna olumlu karşılık almayınca umudunu kaybetmek de iş arama sürecinde çok yapılan hatalar arasındadır. Umutsuzluk enerjinizi, motivasyonunuzu düşürür; olumsuz bakış açınızdan dolayı karşınıza çıkan fırsatların farkına varmaz, onları doğru yorumlayamazsınız.

Kendinize güvenin, iş bulacağınıza inanın. Olumsuz düşüncelere kapılmamak için kendinizi bir şeylerle oyalayın, eve kapanmayın, açık havada yürüyün, arkadaşlarınızla görüşün. İş ararken belirli bir hedefiniz, bir hayaliniz olmalı tabii. Ama bu açıdan esnek olun, kendinizi farklı şeylere tamamen kapatmayın. Karşınıza aklınıza gelmeyen bir iş fırsatı çıktığında, en azından üstünde bir düşünün. Sadece favori firmalara, önde gelen firmalara başvurmak doğru değildir; bunu hemen herkes düşünür ve yapar. Başka alternatifleri de araştırın.

Size uygun bir iş bilip bilmediğini sorduğunuz birinden olumsuz yanıt alırsanız konuyu hemen kapamayın; ona başka şeyler sorun, nasıl davranmanız gerektiği konusunda tavsiyeleri olup olmayacağını sorun örneğin. Bu hem karşınızdaki kişinin aklına başka şeyler gelmesine yol açar, hem de kişi fikrine değer verilmesinden hoşlanır ve yardımcı olmaya daha istekli olur.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız