Bahçıvan Ne İş Yapar?

Damla İnsan Kaynakları
Bahçıvan Ne İş Yapar?

Bahçıvanın genel olarak bahçe işleri ile uğraşan, bahçeden anlayan kişi olduğunu herkes bilir ama eviniz, çiftliğiniz, işyeriniz, villanız, yazlığınız için böyle bir ihtiyacınız olduğunda iş biraz değişir. Bir ‘Bahçıvan aranıyor’ ilanı verdiğiniz zaman hem bu açıdan becerikli ve/veya eğitimli, hem de güvenilir ve çalışkan birini ararsınız. Damla Danışmanlık ekibine bu yönde talepler de geldiğinden bahçıvanlık mesleği hakkında biraz bilgi vermek istedik.

Girişi bahçıvan ne iş yapar sorusuna detaylı bircevap vererek yapalım. Bahçıvan bakımından sorumlu olduğu toprağı ekime ve dikime uygun hale getirir. Toprağı yabancı bitkilerden, zararlı unsurlardan arındırır. Dikeceği bitki ve tohumları hazırlar, bunları nereye dikeceğini işaretledikten sonra dikim yapar. Toprağı bellemek, gerekli doğal ve kimyasal katkı maddelerini eklemek, bitkileri havalandırmak ve çimleri dikip biçmek de bahçıvanın görevleri arasındadır. İyi bir bahçıvan sorumlu olduğu araziyi sağlıklı, bereketli ve estetik bir hale getirmek için neler yapması gerektiğini bilir. Hangi bitkilerin ve ağaçların ne zaman budanması gerektiğini bilir ve bu işi doğru zamanda, doğru aletleri kullanarak yapar. Aşılama, ilaçlama ve gübreleme yapar.

Peyzaj bahçıvanı hava koşulları nasıl olursa olsun açık havada çalışmak durumundadır. Bir peyzaj bahçıvanının açık alanlarda çalışmayı seven, iklim ve toprak başta olmak üzere coğrafi unsurlar ve olaylara ilgi duyan, görsel zevke ve yeteneğe sahip, bitkilerin yetiştirilmesi ve bakılmasına yönelik faaliyetlerle ilgili biri olması gerekir. Aynı zamanda sorumlu olduğu işleri planlayıp yürütebilecek yapıda olmalı, sabırlı ve titiz davranmalı, zamanı verimli bir şekilde kullanabilmelidir. Biz kısaca geçiyoruz ama aslında peyzaj bahçıvanının görev tanımı oldukça geniştir. Toprağın kaba ve ince tesviyesini yapmak, dikim harcını hazırlamak, şekil budaması yapmak, danaburnu ile mücadele etmek, kar temizliği, ilaçlama sonrasında önlemler almak da peyzaj bahçıvanlarının yapması gereken işler arasındadır.

Bahçıvan ne iş yapar sorusuna böylece açıklık getirdikten sonra bahçıvan aletleri konusuna da kısaca değinelim. Bahçıvanlar işlerini balta, bel, bıçak, çapa, el arabası, el fıskiyesi, budama makası, tırpan, boru anahtarı, çim biçme makası, çit makası, kazma, mengene, kova, kürek, testere, mengene, aşı bıçağı, balyoz, tel tırmık, teneke makası ve daha birçok aracı kullanarak yaparlar. İşlerinin niteliğine göre su motoru, bahçe traktörü, sırt pompası, motorlu testere, sisleme makinesi, çim biçme makinesi, patoz, kenar düzeltme makinesi vb. makine ve ekipmanlar da kullanırlar. Bir bahçıvan aynı zamanda kullandığı alet ve makinelerin temizlik ve bakımından da sorumludur. 

                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler :bahçıvan
BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız