Bebeklerin Ne Kadar Su İçmesi Gerekir?

Damla İnsan Kaynakları
Bebeklerin Ne Kadar Su İçmesi Gerekir?

Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra onun için her şeyin en iyisini, en doğrusunu yapmak istersiniz. Özellikle ilk defa doğum yaptıysanız kafanızda birçok soru olur. Bunlardan biri de “Bebekler ne kadar su içmeli?”sorusudur.

Size bu konuda yardımcı olmak için “Anne sütü alan bebeğe su verilir mi?” sorusunun cevabını da kapsayan bazı bilgiler derledik:

Anne sütünün bebekler için eksiksiz ve mükemmel bir gıda maddesi olduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Yeterince sütünüz varsa bebeğiniz alması gereken kiloyu alıyorsa 6 aylık olana kadar ona ayrıca su vermeniz gerekmez. Çünkü bu bebeğin tokluk hissetmesine yol açar ve anne sütü alımının azalmasına yol açar. Bu da büyüyüp gelişmesini sağlayacak besinlerden yeterince almaması demektir. Sizden emdiği süt,ilk 6 ay boyunca, bebeğin su dahil bütün ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

Bu durum aynı dönemde olup mama ile beslenen bebekler için de geçerlidir. Tam olarak gerektiği şekilde hazırlanan mamalar bebeğin su ihtiyacını da karşılar. Bu konuda dikkat etmeniz gereken şey, mamanın sulandırılma oranını kesinlikle değiştirmemektir. Tavsiye edilenden daha az miktarda suyla hazırlanan mamalar bebeğe zarar verebilir.

Öte yandan, kaç aylık olursa olsun, bebeğin özel bir durumu, bir hastalığı varsa, doktorunuz ona su vermeniz gerektiğini de söyleyebilir. Bu durumda sütün yanında su da vermekten kaçınmamalısınız. Örneğin bebek ishal olduysa veya kusuyorsa sıvı kaybını telafi etmek için su vermek gerekebilir.

 “6 aylıktan büyük bebekler ne kadar su içmeli?” sorusunun cevabına gelince; bu dönemde verilmesi gereken su miktarı bebeğin boyuna, ağırlığına, idrar miktarına, ne kadar anne sütü aldığına, kabızlık çekip çekmediğine göre değişir. Bebeğin yaşı büyüdükçe katı gıda alımı artar, bu da daha çok sıvıya ihtiyaç duymasına yol açar. Bu dönemde suyun yemekten önce değil, yudum yudum olmak üzere yemek sırasına veya sonrasında verilmesi gerekir. Bebeğinize, her öğünden sonra su teklif etmelisiniz. Kabız olduysa su tüketimini arttırmak gerekebilir.

1 yaşındaki bir bebeğin ağırlığı yaklaşık olarak 10 kilodur ve günlük su ihtiyacı 800 - 1000 ml’dir. Su içmeye yeni başlayan 6 – 12 aylık bir bebeğe günde 300 – 400 ml su verilmesi tavsiye edilir.

Bebeğinizin yeterince su alıp almadığını tespit etmek için vücut yüzey alanı üzerinden hesap yapabilirsiniz. İnternette vücut yüzey alanını bulabileceğiniz araçlar var. Bebeğin boyuyla kilosunu yazıyorsunuz ve size sonucu veriyor. Bu değeri 1500 ile çarparak günde aşağı yukarı ne kadar su içmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz. Bulduğunuz sonuç ortalama bir değerdir. Havalar aşırı sıcaksa veya su kaybına yol açan bir hastalığı varsa çocuğun alması gereken su miktarı artar.

Bebeğin su gereksiniminin karşılanıp karşılanmadığını gösteren bir diğer kriter de yeterince idrar yapıp yapmadığıdır.

Bebek Su İçmiyorsa

Bebeğiniz her su içme teklifinizi kabul etmeyebilir. Bu durumda onu zorlamayın ama belli aralıklarla bu teklifi daima yapın.

Emekleme çağındaki bebeğinize su içmesini hatırlatmak ve teşvik etmek için dolaştığı, oyun oynadığı yerlere farklı suluklar koyun.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız