Çalışan Annelere Kreş ve Bakıcı Desteği Müjdesi

Damla İnsan Kaynakları
Çalışan Annelere Kreş ve Bakıcı Desteği Müjdesi

Çalışan anneler son günlerde SGK tarafından hayata geçirilen ve Avrupa Birliği ile ortak olarak yürütülen kreş ve bakıcı desteği projesinin heyecanını yaşıyorlar. 650 TL kreş desteği için başvurular İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara, Malatya, Bursa ve Elazığ olarak belirlenen pilot illerde 15 Kasım 2019 itibariyle başlamış bulunuyor. Bakıcı desteği projesi ise başlangıç olarak Ankara, İzmir ve İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Çalışan Anneye Bakıcı Parası Başvuru Şartları

*Sigortalı çalışan olmak zorunludur. Bakıcı parası alabilmek için annenin en geç kesin kayıt tarihinin bir gün öncesinde olmak üzere tam zamanlı çalışan 4/A sigortalısı olarak bir işverenin yanında işe başlamış olması gerekmektedir.

*Annenin kesin kayıt tarihi esas alınarak son 1 senede SGK’ya beyan edilen kazancının aylık ortalaması brüt asgari ücretin iki katından fazla olmamalıdır. (Bu rakam 2019 yılı için 5.116 TL’dir.)

*0 – 60 ay arasında çocuğu olan bütün anneler bu olanaktan faydalanabilir.

*Annenin yaşı için herhangi bir sınırlama getirilmemiştir.

*Süt izni alan çalışan anneler başvuruda bulunabilirler.

*Doğum izni alan anneler bu imkandan faydalanamazlar.

Bakıcı Desteği Tutarı Nedir?

SGK tarafından Avrupa Birliği destekli olarak hayata geçirilmesine başlanan “Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi” uyarınca verilecek olan bakıcı desteğinin her ay için 200 Euro olduğu beyan edildi. Bekar ve özel ihtiyaçları olan bir çocuğu olan annelere ise ayda 250 Euro destek verilecek.

Tam zamanlı sigortalı personel olarak çalışan ve 0 – 24 ay arasındaki çocuklarını bir çocuk bakıcısı ile büyüten anneler bu imkandan faydalanabilecekler.

Bakıcı desteği alabilmek için annenin 0 – 36 aylık çocukların bakımı alanında eğitim aldığını diploma ya da İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı veya Mesleki Yeterlilik Kurumu onaylı bir sertifikayla kanıtlayan bir bakıcıyı istihdam ediyor olması gerekiyor.

İşten Ayrılanlar Destek Alabilir Mi?

İşten çıkarılmış olma halinde, iş arayan annelerle çocuğu kreşe, anaokuluna ya da bir gündüz bakımevine devam eden anneler en çok 3 ay boyunca olmak üzere projeden faydalanabilirler.

Birden Fazla Çocuk İçin Destek Alınabilir Mi?

Bakıcı desteği hizmeti yalnızca bir çocuk için verilmektedir.

Kaç Kişi Bu Destekten Faydalanabilecek?

Gerekli şartları eksiksiz olarak taşımaları koşuluyla 10 bin 250 çalışan anneye kreş desteği, 3.700 çalışan anneye de bakıcı desteği verileceği belirtilmiştir.

Annenin Çocuğu ile Birlikte İkamet Ediyor Olması Gerekiyor

Çalışan bir annenin devletten mali destek alabilmek için çocuğuyla aynı evde ikamet ediyor olması gerekiyor.

Yaz Aylarında Da Kreş Desteği Alınabilecek Mi?

Bunun mümkün olabilmesi için çocuğun bir kreşe, anaokuluna veya gündüz bakımevine gönderilmesi gerekmektedir. Çocuk yaz okuluna gidiyorsa bu durumun belgeyle kanıtlanması istenmektedir.

Bakıcı Desteği Ne Zaman Sona Erer?

Bakıcı desteğinin süresi 24 aydır. Ancak, çocuk 72 aylık olduğu zaman veya ilkokula başladığında, ailenin destek aldığı süre 24 aydan az olsa bile, mali destek sona erer. Anne, mücbir sebepler bir yana, şartları 3 kere ihlal etmesi durumunda destek hakkını kaybeder.

Çalışan Anneye Kreş Desteği İçin Başvuru Nereden Yapılır?

Ön kayıt için www.sgkkurumsalcocukbakimi.org sitesine girmeniz gerekir. Başvurunuzu e – devlet şifrenizle yapabilirsiniz.

Kreş Desteği Başvuru Şartları Hakkında Bilgiler

Takvim ayları itibariyle; aylık 30 gün olmak üzere bir işverenin yanında çalışmanız bulunması gerekmektedir. (Rapor durumları dışında, işvereniniz SGK’ya sizin namınıza 30 gün çalıştığınızı beyan etmelidir.)

30 gün ve daha fazla süreyle rapor almanız halinde, bu durumu rapor tarihinden itibaren en fazla 7 gün içinde olmak üzere yerel ofise bildirmelisiniz.

Çocuğunuzun devam ettiği eğitim kurumuna (Kreş, anaokulu veya gündüz bakımevi) sizin çalıştığınız süreye koşut olarak ve düzenli bir şekilde devam ediyor olması gerekir. Çocuğunuz hastalık ya da başka bir nedenle devam edemezse hemen Proje Ofisleri ile iletişim kurup durumu bildirmelisiniz. Görevliler, çocuğunuzun devam etmekte olduğu ve sistemde kayıtlı göründüğü kreş, anaokulu ya da gündüz bakımevini kontrol amacıyla, önceden haber vermeden ziyaret edeceklerdir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız