Gündüzlü Bakıcı Arayanlar İçin Tavsiyeler

Damla İnsan Kaynakları
Gündüzlü Bakıcı Arayanlar İçin Tavsiyeler

Çocuğunuz veya bakıma ihtiyacı olan bir yakınınız için bakıcı ararken adaylarda olmasını istediğiniz özellikleri ve yapılmasını beklediğiniz işleri listelemeniz iyi olur. Bu listeyi hazırlarken düşünmeniz gereken noktalardan biri de mesai saatleridir. Beklentilere ve şartlara bağlı olarak, bazı durumlarda gündüzlü bakıcı ile çalışmak, bazı hallerde de yatılı bakıcı adaylarıyla görüşmek uygun olur. Aşağıda bu konudaki tercihinizi netleştirmenize yardım edecek öneriler bulabilirsiniz.

Gündüzlü Bakıcı Ne İş Yapar?

Gündüzlü bakıcı görev tanımı bakım verilecek kişinin durumuna ve işveren konumundaki tarafın ihtiyaçlarına göre değişir. Bazı gündüzlü bakıcılar bir bebeğe, bazıları anaokulu veya ilköğretim çağındaki çocuklara, kimileri yaşlı ve / veya hasta bir bireye bakım vermeleri için aranırlar. Temel görevlerinin yanında ayrıca ev işlerine yardımcı olmaları, yemek yapmaları da istenebilir.

Gündüzlü bakıcı iş saatleri de yapılan anlaşmaya göre değişebilir. Bu şekilde çalışan bakıcılar genelde 08.00 – 18.00 saatleri arasında çalışırlar fakat bazen işverenin durumuna ve talebine göre farklı bir zaman aralığı üzerinde de anlaşılabilir.

Çoğu zaman iş günlerinde çalışıp hafta sonlarında izin kullanan gündüzlü bakıcınız, belirlenmiş mesai saatleri içerisinde üstlenmiş olduğu bütün işleri eksiksiz olarak yapmakla yükümlüdür. Ayrıca size iş gününün nasıl geçtiği hakkında düzenli olarak genel bilgi vermesi ve önemli bir sorun yaşandığı zaman bunu bildirmesi gerekir.

Gündüzlü Bakıcı Hangi Hallerde Doğru Alternatiftir?

Gündüzlü ya da yatılı bir çocuk bakıcısı ile çalışmak insanların hayatına her zaman konfor ve rahatlık getirir. Aynı şey hasta ve / veya yaşlı bakıcısı için de geçerlidir.

İhtiyaçlarınıza uygun, iyi bir bakıcı kendinizi genel olarak daha rahat hissetmenizi, iş hayatına gözünüz arkada kalmadan geri dönmenizi, sosyal hayatınızdan kopmamanızı sağlar. İşini seven ve doğru bir şekilde yapan bir bakıcıyla anlaşmanın başka avantajları da vardır. Ancak, “Bakıcı arıyorum” diyerek bir firmaya başvurmadan veya kişisel bir ilan vermeden önce gündüzlü bakıcı adaylarıyla mı, yoksa yatılı bakıcı adaylarıyla mı görüşmek istediğinizi belirlemeniz gerekir. Bu konuda karar vermeye çalışırken aşağıdaki konuları dikkate almalısınız:

1.Evinizde Bir Kişinin Daha Yaşaması Sizin İçin Sorun Olur Mu?

Anlaştığınız izin günü veya günleri dışında 7 / 24 hayatınızda olacak birinin varlığına hazır olup olmadığınızı sorgulayın. Yatılı bakıcılar söz konusu olduğunda durum böyle olacaktır. Bu durumun sizi rahatsız edeceğini hissediyorsanız gündüzlü bakıcı adaylarını tercih etmeniz gerekir.

Yatılı bir bakıcı aramayı düşünüyorsanız evinizin fiziki şartlarının bunun için uygun olup olmadığını da düşünmelisiniz. Zira gün boyunca evinizde kalacak biri için özel bir yaşam alanı oluşturmanız gerekir.

2.Bakıcı İçin Ne Kadar Bütçe Ayırabiliyorsunuz?

Bakıcı ücretleri bakıcının taşıdığı özelliklere, yapacağı işlere ve çalışma süresine göre değişir. Yatılı olarak çalışacak bir bakıcı gündüzlü bakıcıya göre daha fazla ücret alır, çünkü çalışma saatleri daha uzundur ve izin günleri dışında tamamen sizin hayatınıza adapte olması gerekecektir. Bütçeniz sınırlıysa gündüzlü bakıcılar sizin için daha uygun bir seçim olabilir.

3.Ne Kadar Süre İçinde Bakıcı Bulmanız Gerekiyor?

Gündüzlü bakıcı arıyorsanız kısa süre içinde bulmanız mümkündür ama yatılı bakıcı bulmak daha uzun sürebilir. Özellikle de Türk bakıcı arıyorsanız, zira yerli bakıcıların çoğu gündüz saatlerinde çalışmayı tercih ederler. Kuşkusuz yatılı olarak çalışmayı kabul edecek olanları da vardır ama sayıları fazla olmadığı için istediğiniz gibi birini bulmanız zaman alabilir.

Yatılı bakıcı arıyorsanız yabancı bakıcılar sizin için daha doğru bir seçenek olabilir. Filipinli bakıcı adayları ve diğer yabancı adaylar arasında yatılı çalışmayı kabul ve hatta tercih edenlerin sayısı oldukça fazladır.

4.Beklentileriniz ve İhtiyaçlarınız Üzerinde İyi Düşünmelisiniz

Bazı bireylerin veya ailelerin sosyal yaşamı yoğundur. Sıklıkla akşam saatlerinde dışarıya çıkarlar ya da evlerinde sık sık konuk ağırlarlar. Bakıcınızın çalışma saatlerini kendi durumunuza göre belirlemeniz gerekir. Akşam saatlerinde çocuğunuzla veya yaşlı yakınınızla kendiniz ilgilenmeyi tercih ediyorsanız gündüzlü bir bakıcıyı tercih etmelisiniz. Ama şu veya bu sebeple akşam ve gece saatlerinde de etrafınızda olacak bir elemana ihtiyacınız varsa yatılı bakıcılarla görüşmelisiniz.

5.Tercihiniz Türk Bakıcı Mı, Yabancı Bakıcı Mı?

Türk bakıcılarla ilgili bürokratik işlemler yabancı bakıcılara göre daha kolaydır. Sigorta vb. işlemler söz konusu olduğunda, yabancılar için yapılması gereken işlemler daha detaylı ve karmaşıktır. Çalışma saatleri açısından bakıldığı zaman da, Türk bakıcılar arasındaki yatılı bakıcı adaylarının sayısı yabancılara göre daha azdır.

Gündüzlü bakıcı arıyorsanız kısa sürede bu şekilde çalışacak yerli bakıcılara ulaşabilirsiniz ama çoğu yabancı bakıcının tercihi yatılı çalışmaktır. Yabancı dil bilen bakıcı arıyorsanız, ülkemizde çalışmak isteyen bakıcı adaylarının epeyce bir kısmı yabancı dil, özellikle de İngilizce bilen kişiler olduğundan yabancılara yönelmeyi tercih edebilirsiniz.

Gündüzlü Bakıcı Ücretleri

Gündüzlü bakıcı ücretlerini etkileyen unsurlardan biri lokasyondur. Büyük şehirlerde bakıcılara ödenen maaş küçük şehirlere göre daha fazladır. Günümüzde gündüzlü bakıcı ücretlerinin İstanbul’da 2.750, Ankara’da 2.500 TL’den başladığını söyleyebiliriz ama bunlar kesin rakamlar değildir. Bakıcı ücretleri personelin taşıdığı özelliklere ve işverenin ondan beklediği hizmetlere göre de değişkenlik gösterir. Bu konuyla ilgili birkaç örnek de verelim:

*Çocuk gelişimi eğitimi almış bir bakıcıya ödenecek ücretle eğitimsiz bir bakıcıya ödenecek ücret farklıdır.

*Bakıcı iki veya daha fazla çocuğa bakacaksa daha yüksek bir ücret talep eder.

*Deneyimli bakıcılar tecrübesiz olanlardan daha fazla maaş alırlar.

*Gündüzlü bakıcı ücretleri yatılı bakıcılara göre daha uygundur.

*Yaşlı ve hasta bakımı söz konusu olduğunda bakıma ihtiyacı olan bireyin durumu bakıcının ücretini etkiler. Bazı durumlarda hastanın bakımı daha zorlayıcı olabilir. Bu da bakıcıya ortalamanın üstünde bir ücret ödenmesini gerektirir.

*Bakıcının yaşı, referans durumu, donanımı ve yapması beklenen ekstra işler (Çocuk bakımının yanında ev işlerine de yardım etmesinin gerekmesi gibi) de ücretini etkiler.

Gündüzlü Bakıcı Ararken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Çocuğunuz veya bakıma muhtaç bir büyüğünüz için bakıcı seçerken titiz davranmanız normaldir ve gereklidir. Bakıcınız, tek başına hizmet vereceği saatler boyunca yapması gereken şeyleri eksiksiz ve doğru bir şekilde yapacak güvenilir biri olmalıdır. Çocuğunuzu ya da babanızı herhangi birine emanet etmek istemezsiniz, değil mi?

Gündüzlü bakıcı arıyorum” diyorsanız aşağıdaki noktaları dikkate almanızı tavsiye ederiz.

Bakım Verilecek Durumu ve İhtiyaçları

Size bir bebek bakıcısı mı gerekiyor, yoksa bir yaşlı bakıcısı mı? Çocuğunuzun bazı özel niteliklere sahip olan bir bakıcı aramanızı gerektiren bir durumu var mı? Yaşlı yakınınızın bakımı için fiziksel olarak güçlü birini mi aramalısınız? Bu kişi 7 / 24 onun etrafında mı olmalı, yoksa günün belirli saatlerinde gelmesi yeterli mi?

İşe alacağınız bakıcı adayının özelliklerini belirlerken bu gibi unsurları mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.

Gündüzlü Bakıcı İşe Zamanında Gelmekte Sorun Yaşamamalı

Gündüzlü bakıcı arıyorsanız bakıcınızın her gün tam anlaştığınız saatte evinize gelmesi gerekir. Sabahleyin erken saatlerde evden çıkmanız gerekiyorsa ve trafiğin yoğun olduğu büyük, kalabalık bir şehirde yaşıyorsanız size yakın bir yerde yaşayan bakıcı adaylarıyla görüşmeyi tercih etmelisiniz.

Evde kendisini karşılayabilecek başka biri olsa bile bakıcının işine zamanında gelmesi gerekir tabii, ama bu durumda arada bir geç kalması düzeninizi bozmaz. Fakat sizin çıkmanız gereken saatte mutlaka evinizde olması gerekiyorsa kısa sürede ve kolayca gelebileceği yakında yaşaması önemlidir. Bu durumda ayrıca kendisinden acil durumlarda mesai saatleri dışında da destek istemeniz mümkün olabilir.

Bakıcı Seçerken İşinin Gerektirdiği Bütün Özellikleri Taşıdığından Emin Olun

Bakıcının çalışma saatleri ihtiyaçlarınıza göre belirlenecek bir konudur. Günde 8 – 8 saat çalışacak bir bakıcı da bulabilirsiniz, 2 – 3 saat ya da geceleri de kalacak birini de. Esas olan zihinsel ve fiziksel olarak yapacağı işin gerektirdiği bütün özellikleri taşıyan biri olmasıdır.

Çocuklarınız veya bakıma ihtiyacı olan yakınlarınız için bakıcı seçerken adayların beklediğiniz hizmeti eksiksiz olarak verecek donanıma ve güler yüzlülük, soğukkanlılık, temizlik, iletişim becerisi ve sabırlılık gibi pozitif kişilik özelliklerine sahip olduklarından emin olmalısınız.

Yaşlı ve hasta bir büyüğünüz için bakıcı aradığınızı varsayalım. Bu kişiye bakacak kişinin fiziksel olarak belli bir güce sahip olması gerekebilir. Yara bakımı, alt değiştirme gibi işler yapması gerekecekse bunu belirtmelisiniz, zira bazı kişiler böyle şeyleri yapamazlar veya en azından gerektiği gibi ve rahatlıkla yapamazlar. Bu durumda deneyimli bir hasta bakıcısı ile anlaşmanız iyi olur.  Ayrıca sabırlı ve anlayışlı biri olmalıdır, zira konuşabilecek durumdaki yaşlılar çok fazla konuşma ihtiyacı duyabilirler, kaprisli olabilirler, memnun edilmeleri çok zor olabilir. Ayrıca vicdanlı biri olmalı ve işini etrafında kimsenin olmadığı zamanlarda da eksiksiz olarak, nezaketle ve temiz bir şekilde yapmalıdır.

Dünyadaki en değerli varlığınız, çocuğunuz için bir yatılı veya gündüzlü bakıcı arıyorsanız adayların çocukları seven, sorumluluk sahibi, anlayışlı ve sabırlı kişiler olduğundan emin olmalısınız. Hareketli bir küçüğün bakıcısı fiziksel olarak ona ayak uydurabilecek enerjiye sahip olmalıdır. Kişisel hijyenine dikkat eden, duygu ve düşüncelerini düzgün bir dille ifade eden bir bakıcı çocuğunuza da bu konularda iyi örnek olur ve eğitim verir.

Çocuğunuzun dünyanın en yaygın dillerinden birine, İngilizceye küçük yaşlarından itibaren aşina olmaya başlamasını istiyorsanız İngilizce bilen bakıcı adaylarıyla görüşmeli, aynı zamanda adayların iyi bir çocuk bakıcısının taşıması gereken özellikleri taşıyıp taşımadıklarını sorgulamalısınız.

Yatılı Bakıcı ile Çalışmanın Avantaj ve Dezavantajları

Yatılı bakıcı tutmanın avantajları üzerinde düşünüldüğünde ilk akla gelen şey iş saatlerinin uzunluğu ve buna bağlı olarak görev tanımının genişliğidir. Elbette ki evinizde yatılı olarak çalışan bir bakıcının da gün içinde gerektiği kadar uyuması ve dinlenmesi gerekir. Fakat sürekli aynı mekanda bulunduğunuz için acil ve ekstra durumlar için başka seçenekler aramanız gerekmez.

Yatılı bakıcı istiyorsanız evinizin bakıcıyı da ağırlamak için müsait olması gerekir. Bir evde gece gündüz kalacak bir yetişkinin kendine özel bir yaşama alanı olmalıdır.

Evlerinde 7 / 24 başka birinin yaşaması fikrinden hoşlanmayan aileler gündüzlü bakıcı adaylarını tercih ederler. Bu durum ihtiyaçlarla da ilgilidir tabii ki. Bazı hallerde sabah – akşam hizmet verecek bir bakıcı yeterlidir, bazı durumlarda yatılı bir bakıcı gerekir.

Türk bakıcıların daha çok gündüzlü olarak çalışma eğiliminde olduklarını yukarıda da belirtmiştik. Bu yüzden, yatılı bir bakıcıya ihtiyacınız varsa yabancı bakıcılar arasında daha fazla alternatif bulursunuz. Yabancıların çalışma ve oturma izni gibi bürokratik işlemlerini idare etmek zaman alan, sıkıcı bir iş olabilir. Bu durumda bu alanda hizmet veren güvenilir bir firmayla bağlantıya geçerek süreci kolaylaştırabilirsiniz.

Damla İnsan Kaynakları ile Gündüzlü Bakıcı / Yatılı Bakıcı Bulmak

Alanında 22 yıldır hizmet veren Damla Danışmanlık ailesi olarak sizi kısa süre içinde aradığınız özelliklere sahip yatılı veya gündüzlü bakıcı adayları ile buluşturabiliriz. Bunun için yukarıda anlattığımız noktaları da dikkate alarak bize bakıcıda aradığınız özellikler ve yapılmasını istediğiniz işler hakkında bilgi vermenizi rica ederiz.

Talebinizi mümkün olduğu kadar eksiksiz bir şekilde hazırlamaya dikkat etmelisiniz. Bu, iki tarafın işini de kolaylaştırır. Aradığınız bakıcının yaşı, çalışma saatleri, eğitim durumu, referansları, tecrübesi gibi konularda gereken bilgileri tam olarak bildirirseniz sizin için en uygun adayları belirlememiz daha kolay olur. Bakıcının görev tanımı, istediğiniz şeyler ve sağlayacağınız şartlar hakkında ayrıntılı bilgi verirseniz işe aldığınız kişiyle bu konuda sorun yaşamazsınız. Bazı bakıcılar, çalışmaya başladıktan sonra kendilerinden görüşme sırasında belirtilmeyen işler de istenirse işi hemen değilse bile en kısa zamanda değiştirmeyi düşünebilirler. Bu da sizi yeni bir arayışa girmek zorunda bırakır.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız