Somatizasyon Bozukluğu Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Damla İnsan Kaynakları

Somatizasyon kelimesi basit bir ifadeyle sözel yoldan dışarı vurulamayan ruhsal sıkıntı ve gerilimlerin kendini bedensel ağrılar şeklinde göstermesi olarak açıklanabilir. Kişinin birtakım bedensel yakınmaları olması ama yapılan ayrıntılı muayene ve tetkiklerin herhangi bir fiziksel hastalığa işaret etmemesi durumu somatizasyon bozukluğu olarak adlandırılır.

Daha çok kadınlarda görülen ve birkaç yıl veya daha fazla devam edebilen bu sorun bedenselleştirme bozukluğu olarak da bilinir. Bu teşhisin koyulabilmesi için kişinin şikayetlerinin 30 yaşından önce başlamış olması gerekir. Ayrıca aşağıdaki 4 bulgu mevcut olmalıdır:

*Gastrointestinal sistemle ilgili en az 2 bulgu (Bulantı, şişkinlik, kusma, ishal gibi.)

*Vücudun en az 4 yerinde, başka bir hastalıkla açıklanamayan ağrılar

*Nörolojik bir bulgu

*Bir cinsel işlev bozukluğu

Somatizasyon bozukluğu yaşayan bireylere yapılan tıbbi testlerin sonucu normal çıkar veya semptomları açıklamaz. Kişi sağlığı hakkında endişe duyar, zira fiziksel sıkıntıları vardır ama neyi olduğu bir türlü anlaşılamamaktadır. Bu sorunu yaşayan insanların genellikle detaylı, abartılı cümlelerle söz ettikleri bedensel ağrıları gerçektir ve bazı hastalıkların belirtilerine benzer. Ancak, hiçbiri fiziksel bir hastalıkla bağdaştırılamaz.

Sorunun toplum genelinde görülmeoranı yüzde 0.1 ile 0.5 arasındadır. Eğitim ve sosyo – ekonomik seviyesi düşük olan kadınlar bir somatoform bozukluğu türü olan somatizasyon bozukluğuna daha çok yakalanırlar. Erkeklerde daha az görülür, ancak genelde daha dramatik bir seyir gösterir.

Bedenselleştirme bozukluğunun çeşitli sebepleri olabilir. Birkaç örnek vermek gerekirse:  

*Geçmişte veya son zamanlarda yaşanan ve çözülmemiş bir travma beyinde yoğun miktarda stres birikmesine ve bu stresin bedensel ağrılar olarak dışa vurmasına yol açabilir.

*Altta yatan psikolojik bir rahatsızlık kendini bu şekilde gösterebilir.

*Aşırı strese maruz kalan birinin zihni stres unsurlarıyla baş edemeyecek hale gelince bunu vücudun farklı noktalarına yönlendirebilir.

*Depresyonda olduğu için içine kapanan ve sürekli olarak kendini dinleyen bir kişi, bedenine yönelik duyarlılığı da arttığı için fiziksel bir hastalığa bağlı olmayan ağrılar hissedebilir.

Hastalığın tedavisinde amaç bireyin ağrılar ve diğer semptomlara rağmen olabildiğince normal bir yaşam sürmesini sağlamaktır. Altta yatan psikolojik bir hastalık, travmatik bir olay olduğu görülürse bunun tedavi edilmesi yoluna gidilir. Çoğunlukla ilaç tedavisi uygulanmaz ama bazı hallerde gerekli görülebilir.

Somatizasyon Bozukluğu Belirtileri

Bu probleme maruz kalanlar çok çeşitli ağrılardan ve bedensel sorunlardan yakınabilirler. Aşağıdaki belirtilerin dışında farklı şikayetler de görülebilir.

*Mide – bağırsak hareketlerinde bozulma, kusma, bulantı, ishal

*Vücudun farklı bölgelerinde kramplar

*Cinsel işlev bozuklukları (Cinsel isteksizlik, kadınlarda ağrılı adet görme, adet düzensizlikleri, erkeklerde sertleşme ve boşalma sorunları gibi.)

*Baş ağrıları

*Karın ağrıları

*Yeme ve tat alma duyularının bozulması

*Eklem ağrıları, sırt ağrısı

*Ellerde ve bacaklarda kasılmalar

*Sürekli farklı yerlere geçen şiddetli ağrılar

*Göğüste ağrı

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız