Basında Biz

Damla İnsan Kaynakları

Kaynak : Milliyet

Doların rekoru, aileler ve çocuk bakıcıları arasına ‘kara kedi’ gibi girdi. Aileler bakıcılarla ya kuru sabitliyor, ya da bakıcıdan çok memnunsa yemeyip içmeyip güncel kurdan ödemeyi yapıyor

Türkiye’de 15 bine yakın kayıtlı ve bu sayının oldukça üzerinde de kayıtsız yabancı ‘bakıcı’ veya ‘yardımcı’ çalıştırılıyor. Çalışma Bakanlığı’na bağlı olan firmaların dışında ve çok yüksek rakamda kayıtsız çalışarak çocuk ve hastalar için bakıcı sağlayan firma da var. Özellikle Türkmen, Özbek, Filipinli, Rus ve Gürcü olan bu bakıcılar dolar üzerinden ücret anlaşması yapıyor. Kurun yükseldiği dönemler ise ailelerin en büyük kabusu. Çünkü aydan aya çok önemli miktarda artışlar onları bekliyor.

‘Net’e soruyorlar
Bu duruma alışık olan aile ve şirketler, bakıcının eve alındığı gündeki kurdan bir anlaşma yaparak kuru bu seviyede sabitliyor. Diğer aileler içinse her şey çok karışık, hatta kimi internet sitelerine ‘kur’la ilgili sıkıntılarını yazıp konuyu bilen ailelerden ‘anlaşma’ fikri istiyorlar. Bu durumda genel olarak ya bakıcı evden memnunsa sorun etmeyip kalıyor, ya da aile bakıcıdan çok memnunsa kaçırmamak için kurdaki artışı da sineye çekiyor.
İstanbul Özel İstihdam Büroları Derneği Başkanı Vural Şeker, ailelerin yükselen kur karşısında tedirgin olduğunu ve işe alış anında ‘belirlenmeyen kur’ sorununun böyle zamanlarda çözümsüz kaldığını söyledi.

‘TL ile çalışıyoruz, TL ile ödeyelim’
Ailelerin çocuklarını ve bakıma ihtiyaç duyan aile fertlerini emanet ettikleri için hassas davranarak, iyi bir bakıcı için her ödemeyi göze aldığını belirten Erenköy Danışmanlık’tan Belgin Gündüz, yasalarla belirlenerek TL ile ödemenin karara bağlanması gerektiğini söyledi. Gündüz, kendilerinin bu durumlardan dolayı TL ile çalışmaya başladığını anlatarak, “Siz bu ülkede TL ile çalışıp kazanıyorsunuz, dolayısıyla böyle ödeme yapmak istiyorsunuz. Aksi halde dolar-euro hep yükseliyor ama düştüğüne tanık olmak zor. Biz çalışanlarımızı böyle kabul ediyoruz. En düşük ücret ise 2000-2500 lira arasında oluyor” diye konuştu.

Çözüm Türk bakıcılarda
Şeker, bakıcının işe alındığı dönemdeki kurdan hesap yapılıp, yıllık zamlarla birlikte ailenin her ay sonunda ne ödeyeceğini bilmek istediğini söyledi. Kurun belli bir yükselişten sonra çok fazla düşmediğini vurgulayan Şeker, bu nedenle bakıcı tarafında ‘kur’un önemli bir zarar ortaya çıkarmadığını dile getirdi. Şeker, “Aksi takdirde ay sonu ne yapacağını bilemeyen aile, çalışma şeklini değiştirip, yatılı elemandan gündüzlü ve Türk elemana dönmeyi düşünüyor” dedi.

Zam var kur farkı yok
Ortak bir paydada anlaşmak isteyen işverenler belli bir kurda doları sabitliyor, ancak bir miktar zam yaparak bakıcıyı elinden kaçırmamaya çalışıyor. Bu da ailelerin sıkça başvurduğu bir çözüm. Bakıcılara ödenen aylık ücret, işin tanımı ve hatta uyruklara göre değişiyor. Özbek, Türkmen, Gürcü, Moldovyalı bakıcılar ‘gündüzlü’ çalışıyorsa 700-800 dolar arasında aylık ücret alıyor. Filipinli bakıcılar ise 1000-1500 dolar arasında aylıklarla çalışıyor. Anıl Danışmanlık’ın verdiği bilgilere göre, şu an aileler ‘muallakta.’ Çoğu Türk Lirası’na çevirip işe almak istese de yabancı bakıcılar bu duruma yanaşmıyor. Anlaşma sağlayamayan büyük bir kesim dolar ve güncel kurdan ödeme yapmayı kabul ediyor.

Etiketler :yabancı dadı , bütçe
BASINDA BİZ