Ailelerin Çocuk Bakıcısı Seçerken En Sık Yaptığı Hatalar

Damla İnsan Kaynakları
Ailelerin Çocuk Bakıcısı Seçerken En Sık Yaptığı Hatalar

Aileler çocuk bakıcısı seçimi yaparkenacele etmemeli, iyi düşünmeli, titiz davranmalıdırlar.Detaylı düşünmeden verilen kararların ve hatalı seçimlerin çocuklar üzerinde çeşitli olumsuz etkileri olabilir. Bakıcı adayının yaşı, eğitim ve sağlık durumu, iletişim becerileri, üslubu, sorunlara yaklaşımı, kişilik özellikleri mutlaka dikkate alınmalı, varsa referansları soruşturulmalıdır. Ayrıca sorumlu ve dakik biri olup olmadığından da emin olmak gerekir. Mesai saatlerini sıklıkla aksatan bir çocuk bakıcısı anne ve babaların günlük düzeninin aksamasına sebep olur.

Çocuk Bakıcısı Seçiminde Yapılan Başlıca Hatalar

Sıklıkla Bakıcı Değiştirmek Ciddi Sonuçları Olan Bir Hatadır

Bir bebek bakıcısı ile anlaştığınızda, çocuğunuz hayatına dahil olan bu yeni insanı başlangıçta merak ve biraz da tedirginlik içinde gözler. Buna engel olacak bir durum yaşanmadığı takdirde zamanla bakıcısına alışır, bağlanır ve sevmeye başlar. Bu durumda, bakıcının bir sebeple işten çıkması veya çıkarılması çocuğunuza üzüntü ve güvensizlik verir. Yeni bir bakıcı, yeni bir insana alışmasını gerektirir. Eski bakıcısını çok sevdiyse bu daha da zor olabilir. Ayrıca bu bakıcının da bir gün gideceğinden endişelenebilir. Ayrılık kaygısı yaşayabilir.

Sonuç olarak, sıklıkla bakıcı değiştirmek çocukları negatif yönde etkiler. Bu durum ebeveynler için de sıkıntı vericidir. Yeni birini bulana kadar geçecek zaman düzeninizi bozabilir. Bakıcınız bir sebeple güveninizi sarstıysa yeni adaylara güvenmekte daha çok zorluk çekersiniz. Tersine memnun kaldığınız biri ise ve örneğin sağlık sorunları yüzünden işi bıraktıysa eksikliğini hissedersiniz. Ayrıca benzer özelliklere sahip birini kısa sürede bulmanız mümkün olmayabilir.

Çocuk bakıcısı seçerken titiz davranmak gerekmesinin sebeplerinden biri de budur. Bir sebeple aceleniz olabilir ama bu aceleyle hatalı bir seçim yaparsanız fazla zaman geçmeden yeniden “Bakıcı arıyorum” ilanı vermeniz gerekebilir. Bu durumun sıklıkla tekrar etmesi çocuğunuzu da, sizi de olumsuz etkiler.

Çocuğa Anneanne veya Babaannesinin Bakması Her Zaman En Doğru Karar Değildir

Anneanne ya da babaanne;

*Çocuğunuza sürekli ve düzenli olarak bakmaya gönüllü değilse,

*Sağlık durumları veya yaşam koşulları buna elvermiyorsa,

*Küçük bir çocuğun peşinde koşacak, ona ayak uyduracak enerjiye sahip değillerse,

*Fikirlerinin, davranışlarının, hayata bakışlarının çocuğunuzu etkilemesini istemiyorsanız başka bir alternatif düşünmelisiniz.

Listeye başka maddeler de eklenebilir. Bir çocuğa büyükannelerinden birinin bakması normal şartlar altında daha güvenli bir alternatiftir. Ama bu önemli görevi onlardan birinin üstlenmesi her zaman en iyi, en doğru karar değildir. Bu konuda karar vermeden önce iyi düşünmelisiniz.

Çocuğunuzu Başka Bir Şehirde Yaşayan Büyükannesine Emanet Etmeyin

Bazı aileler çocuklarını bir bakıcıya emanet etmek yerine başka bir kentte yaşayan anneanne veya babaannesine teslim etmeyi tercih ederler. Bu tercih maddi sebeplerle de yapılabilir. Büyükannesi çocuğunuza sevgi ve şefkatle, gerektiği şekilde bakacak olsa bile bundan kaçınmanızı tavsiye ederiz.

Bu durumda çocuğunuzu belli aralıklarla göreceksiniz. Onu özleyeceksiniz ve o da sizi özleyecek. Aranızdaki bağ asla aynı evde yaşamanız ve gün boyunca değilse bile her akşam görüşmeniz durumunda olacağı kadar güçlü olmayacak. Çocuğunuz, iyi bakılsa, iyi beslense bile içinde her zaman anne babasıyla sınırlı zamanlarda görüşmekten ileri gelen bir mahzunluk olacak. Bu yüzden, bir sebeple kesin bir şekilde mecbur değilseniz bu yolu tercih etmemelisiniz.

İstediğiniz Şeyleri Eksiksiz Olarak İfade Etmezseniz Çocuk Bakıcısı ile Sorun Yaşayabilirsiniz

Çocuk bakıcısının yapacağı işler aşağı yukarı bellidir ama ailelerin özellikle önem verdiği konular da vardır. Bakıcıda bulunmasını istediğiniz özellikleri, yapmasını istediğiniz şeyleri eksiksiz ve net bir şekilde ifade edin. Öncelikleriniz hakkında bilgi verin. Örneğin çocuğunuzun konuşma veya matematik becerilerinin gelişmesi sizin için özellikle önemliyse bunu belirtin. Bu durumda eğitimli bakıcı adayları sizin için daha doğru bir alternatif olabilir. Çocuk gelişimi alanında eğitim almış olan bakıcılar çocukların belli konularda eğitilmesinin yollarını daha iyi bilirler.

İlerleyen zamanlarda bakıcıdan işe alım görüşmesi sırasında belirtmediğiniz işleri de yapmasını isterseniz siz de aynı hatayı yapan başka ailelerin yaşadığı sorunları yaşayabilirsiniz. Bakıcınız ekstra bir iş yapmaya gönüllü olmayabilir veya yapmak için daha fazla ücret talep edebilir.

Çocuğun Kendi Evinde Bakılması Daha Doğrudur

Çocuk bakıcısı seçerken yapılan hatalar tarzındaki listelerde görebileceğiniz maddelerden biri de çocuğun bakıcının evinde bakılmasına rıza göstermektir. Mümkünse bunu yapmaktan kaçının. Normal şartlar altında, ailesiyle birlikte yaşadığı ev, bir çocuğun kendini en güvende ve en mutlu hissettiği yerdir. Ayrıca bakıcının evinde yaşayan ve gelip giden insanların özelliklerini bilemezsiniz. Kendisi iyi bir çocuk bakıcısı olsa bile, yaşama ortamında çocuğunuzun çevresinde olmasını tercih etmeyeceğiniz kişiler olabilir.

Bir sebeple çocuğunuzun bakıcının evinde bakılmasına razı olmak zorunda kalmış olabilirsiniz ama bu durumda da çocuğunuzu her akşam mutlaka almalısınız. Akşamları evinde, anne babasıyla, varsa kardeşleriyle birlikte zaman geçirmeli ve kendi yatağında uyumalı.

Bakıcının Fiziksel ve Zihinsel Olarak Sağlıklı Olduğundan Emin Olun

Çocuk bakıcısı seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de bakıcının sağlık durumudur. Özellikle de çok hareketli ve enerjik bir çocuğunuz varsa, onun enerjisine ayak uydurabilecek birini tercih etmelisiniz. Ayrıca, kronik bir sağlık sorunu olan bir bakıcının bu yüzden sıklıkla izin alması gerekebilir. Görüşme sırasında bu konuyu sorgulayın. Ebeveynler olarak evden sabahları belirli bir saatte çıkıp akşam belirli bir saatte geliyorsanız bakıcının sürekli ve düzenli olarak çalışması, mesai saatlerini aksatmaması özellikle önemlidir.

Bir çocuk veya bebek bakıcısı ruhsal açıdan da sağlıklı olmalıdır. Aksi takdirde çocuğunuzun ruhsal sağlığı olumsuz etkilenebilir.

Yerli Bakıcı Mı, Yabancı Bakıcı Mı?

Türk bakıcı mı, yabancı bakıcı daha iyi?” sorusunun cevabı pek çok faktöre göre değişebilir. Bunlardan biri bakıcının sahip olduğu özelliklerdir. Eğitimli ve deneyimli bir bakıcı, ister Türk, ister yabancı olsun, çocuğunuza çeşitli faydalar sağlar. Çocuğunuzun kültürümüz ve geleneklerimiz çerçevesinde yetişmesi sizin için kritik öneme sahip bir konuysa elbette ki yerli bir bakıcıyı tercih etmelisiniz. Ancak, İngilizce bilen bakıcı arıyorsanız, özellikle resmi dillerinden biri İngilizce olan ülkelerden gelen yabancı bakıcılar daha etkili bir yabancı dil eğitimi sağlayacaktır.

Yabancı bakıcılar yatılı olarak çalışma fikrine yerli bakıcılardan daha açıktırlar. Bu yüzden, yatılı bakıcı istiyorsanız aradığınızı yabancı bakıcı adayları arasında bulmanız daha yüksek bir ihtimaldir.

İngilizce Bilen Bakıcı

Yerli bakıcılar arasında İngilizce bilen bakıcı adayları bulabilirsiniz. Fakat çocuğunuzun küçük yaşta İngilizceye maruz kalmasını istiyorsanız bu şartlar altında yetişmiş bir yabancı bakıcı daha iyi bir alternatif olabilir. Çünkü İngilizceyi okulda eğitim görerek değil, yaşayarak öğrenmiştir.

Örneğin Filipinli bakıcı adaylarının çoğu, Filipinlerin resmi dillerinden biri de İngilizce olduğundan bu dili anadilleri gibi konuşabilmektedirler. Tercih edilmelerinin belli başlı sebeplerinden biri de budur.

Bakıcı Adaylarına Sorulması Gereken Sorular

Referanslar dışında, görüştüğünüz adaylar hakkında bilgi ve fikir edinmenizin bir yolu da onlara doğru soruları sormaktır. Görüşme sırasında vücut diline de dikkat ederek adayın özgüveni ve kendini ifade etme becerisi gibi konularda fikir sahibi olabilirsiniz.

Temel Sorular

Bakıcı adayının ismi, yaşı, talep ettiği ücret ve yıllık zam beklentisi, iletişim bilgileri, eğitim düzeyi, referansları, sabıka kaydı gibi sorulardır. Yabancı bir adayla görüşürken alması gereken yasal izinlerin hepsini alıp almadığını da sorgulamalısınız.

Şahsi Sorular

*Çocuğunuz veya çocuklarınız var mı?

*Bir kariyer hedefiniz var mı, varsa nedir?

*Çalışmadığınız saatleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

*Çocuklarda en sevdiğiniz şey nedir?

Sağlık Durumuyla İlgili Sorular

*Sigara kullanma alışkanlığınız var mı?

*Bulaşıcı ya da kronik bir hastalığınız var mı?

*Anlaşacak olursak işe başlamadan önce kan testi yaptırmanız mümkün mü?

İş Tecrübesi Hakkındaki Sorular

*Çocuk bakıcılığı işine nasıl başladınız?

*İşinizin en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz yönlerinden söz eder misiniz?

*Daha önce ne kadar süreyle çocuk baktınız?

*Hangi yaş gruplarındaki çocuklara bakım verdiniz?

*Özellikle ilgilenmeyi tercih ettiğiniz bir yaş grubu var mı? Varsa bunun sebeplerini açıklar mısınız?

Çocuk Bakımı Hakkındaki Sorular

Bu soruları çocuğunuzun yaşına, ihtiyaçlarına ve kendi taleplerinize göre planlamalısınız. Aşağıda bazı soru örnekleri göreceksiniz ama bunların hepsi sizin için gerekli olmayabilir.

*Alt değiştirme işini ne şekilde, nelere dikkat ederek yaparsınız?

*Ağlayan veya öfkeli, saldırgan davranışlar sergileyen bir çocuğu nasıl sakinleştirirsiniz?

*İlkyardım konusunda neler biliyorsunuz?

Disiplin Anlayışıyla İlgili Sorular

* Çocuk sizinle inatlaştığı zaman nasıl davranırsınız?

*Şiddetli bir şekilde ağlayan bir çocuğa nasıl davranırsınız?

*Çocukların TV izlemesi / bilgisayar kullanması hakkında ne düşünüyorsunuz?

*Çocuğumuz için belirlediğimiz ekran kurallarına uyar mısınız?

*Çocuğun rutinine uyum sağlayabilir misiniz?

Çocukla Nasıl Zaman Geçireceğine Dair Sorular

*Çocuklarla oynamak hoşunuza gider mi? Onlarla ne tür oyunlar oynarsınız?

*Çocuğu her gün dışarıya çıkarır mısınız?

*Baktığınız çocuğa kitap okuyabilir misiniz?

*Çocukla birlikte ev ortamında nasıl zaman geçirirsiniz?

Kişisel Beklentileriniz Hakkındaki Sorular

*Çocuğumuzla ilgilenmek dışında yemek / ütü / genel ev işleri gibi konularda da yardımcı olabilir misiniz? (Bu gibi taleplerinizin hepsinden söz etmeye dikkat edin.)

*Belirttiğimiz mesai saatleri sizin için uygun mu?

*İhtiyaç olursa izin gününüzü değiştirebilir misiniz?

*Evimizde kamera sistemi olmasının sizin için sakıncası var mı?

*Çocuğumuzun bakıcısının mesai saatleri içerisinde acil ve önemli durumlar dışında telefon kullanmamasını istiyoruz. Bu sizin için uygun mu?

Kreş Mi, Ev Mi Çocuk İçin Daha İyidir?

Kreş mi, bakıcı mı?”, “Ev mi, kreş mi?” gibi soruları ebeveynlerden sıklıkla duyabilirsiniz. Bu konuyla ilgili genel görüş, bir çocuğun mümkünse 3 yaşına kadar ev ortamında bakılması iyi olacağıdır. 3 yaşından sonra ise, gereken şartları taşıyan sağlıklı, uygun bir kreş ortamı çocuklara çok şey kazandırır.

İdeal kreşe başlama yaşı hakkında bir araştırma yaparsanız daha çok 3 yaş civarının tavsiye edildiğini görürsünüz. Bunun sebeplerinden biri bu çağın sosyalleşmeye başlama çağı olmasıdır. Kreş ortamı çocuklara yaşıtlarıyla bir arada zaman geçirme, oynama imkanı verir. İyi seçilmiş öğretmenler ve eğitmenler barındıran bir kreş çocuğunuza çok şey öğretebilir ve onu ilköğretime hazırlar.

Çocuğunuzu kreşe vermeyi düşünüyorsanız bunu onun durumunu ve ihtiyaçlarını ifade edebildiğinden ve evde size kreşte geçireceği gün hakkında biraz da olsa bilgi verebileceğinden emin olduğunuz zaman yapmanız iyi olur. Kreşte neler yaptığını, iyi muamele görüp görmediğini, mutlu olup olmadığını sorduğunuz zaman size yüzeysel de olsa bir şeyler anlatabilmelidir.

İyi Bir Çocuk Bakıcısı Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?

*İşini sevmeli ve eksiksiz olarak, hakkını vererek yapmalıdır.

*Çocukları sevmesi olmazsa olmaz bir koşuldur.

Şöyle düşünebilirsiniz: “Çocukları sevmiyorsa neden bir çocuk bakıcısı olarak çalışmak istesin ki?” Ama unutmayın ki herkes sevdiği işi yapma şansına sahip değildir. Dünyada işini sadece zorlayıcı maddi sebepler yüzünden ya da istediği gibi bir iş bulamadığı için yapan pek çok insan var. Bu yüzden bakıcı seçerken görüştüğünüz adayların çocukları gerçekten, içtenlikle sevdiğinden emin olmalısınız.

*İletişim becerileri gelişmiş olmalıdır. Çocuklarla uygun konular açarak sohbet edebilecek, onların sorularına doğru ve anlaşılır karşılıklar verecek biri olması önemlidir.

*Pozitif, sevecen, nazik ve güler yüzlü olmalıdır.

*Serinkanlı olmalıdır. Böylece beklenmedik olumsuz durumlarda yapılması gereken şeyleri zaman kaybetmeden yapabilir.

*Çocukların bazen insanın sabrını sınayan hareketleri, anlamsız inatları, yorucu gevezelikleri olabileceğini hepimiz biliyoruz. İyi bir bebek bakıcısı sabırlı olmalı, bakım verdiği çocuğu iyi idare edebilmelidir.

*Sigara kullanmak ve alkol almak gibi alışkanlıkları olmaması iyi olur. En azından mesai saatleri içinde ve çocuğunuzun yanında bunları yapmayacağından emin olmalısınız.

Bakıcı ile Anlaştıktan Sonra Hemen Rahatlamayın

Bir çocuk bakıcısı ile anlaştınız diyelim. Bunu titiz bir elemeden sonra yapmış olsanız bile, yolun henüz başında olduğunuzu bilmeniz gerekiyor. Doğru bir karar verip vermediğinizi zaman içinde anlayacaksınız.

Başlangıçta evinizde neler olup bittiğini düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Bunu bakıcıyı arayarak ya da fikirlerine güvendiğiniz bir akraba veya arkadaştan arada bir evinize gidip duruma bakmasını isteyerek yapabilirsiniz. Alternatif olarak mümkünse gün içinde rastgele zamanlarda eve gidip bizzat gözlem yapma yoluna da gidebilirsiniz.

Çocuğunuzun Görünümünü, Genel Durumunu ve Fikirlerini Dikkate Alın

Kreşe verilecek veya gün içinde bir bakıcıyla beraber zaman geçirecek çocukların temel ihtiyaçlarını, taleplerini ve duygularını basitçe de olsa dile getirecek durumda olmaları gerekir. Fakat bazen şartlar buna izin vermeyebilir. Durum böyle ise bakıcının performansını ancak bebeğinizin temiz, tok, rahat, dinlenmiş, huzurlu olup olmadığına dikkat ederek değerlendirebilirsiniz.

 Çocuğunuz duygu ve düşüncelerini sözlü olarak ifade edebiliyorsa söylediklerini mutlaka dikkate almalısınız. Bakıcısından memnun değilse, durmadan yakınıyorsa hemen ona hak verdiğinizi söylemeyin. Çocuklar bazen gerçekleri çarpıtabilirler veya istedikleri kadar şımartılmadıkları, her zaman istedikleri gibi davranmalarına izin verilmediği için haksız, asılsız şikayetlerde bulunabilirler. Fakat çocuğunuzun söylediklerini kulak ardı da etmemelisiniz. Şikayet ettiği şeyleri mutlaka değerlendirmeli, hoşnutsuzluğunun nedenlerini anlamalısınız. Elbette ki haklı da olabilir, bu yüzden bunları zaman kaybetmeden yapmalı ve haklı ise durumu düzeltecek bir çözüm bulmalısınız.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız