Alzheimer Hastaları İçin Beslenme Önerileri

Damla İnsan Kaynakları
Alzheimer Hastaları İçin Beslenme Önerileri

Nörodejeneratif, yani insan beynindeki nöronları etkileyen bir hastalık olan Alzheimer algılama, mantıklı düşünme, muhakeme kurma ve hafıza gibi bilişsel fonksiyonların bozulmasına ve günlük aktivitelerin etkilenmesine sebep oluyor. İstatistikler, henüz kesin bir tedavisi bulunamamış olan bu hastalığın gelişmesine yol açan bir numaralı faktörün ileri yaş olduğunu gösteriyor. Bazı veriler şeker hastalığı, hipertansiyon, obezite, kandaki yağ miktarının artması (Hiperlipidemi) ve koroner arter hastalığı gibi vasküler (Damarlarla ilgili) risk faktörleriyle mücadele etmenin Alzheimer’in gelişmesini önleyebileceğine işaret ettiğinden, Alzheimer hastalarında beslenme ve yaşamtarzının gerektiği şekilde düzenlenmesinin hastalığın gelişimini önleyebileceği düşünülüyor.  Bu düşünceyi destekleyecek kesin kanıtlar olmamakla beraber, Alzheimer hastasına bakmak durumunda olan kişilerin, hastanın beslenmesini doktorun tavsiyesi ışığında gerektiği şekilde ayarlamaya önem vermeleri gerekiyor.

Zamanla birçok şeyi tek başına yapamaz, yalnız bırakılamaz hale gelen Alzheimer hastaları, hastalığın ileri evrelerinde başta malnütrisyon (Yetersiz beslenme) olmak üzere bazı beslenme sorunları yaşayabiliyorlar. İştahsızlık, mide bulantısı, tat ve koku duyularının azalması, ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunlar ve ilerleyen zamanlarda yutma fonksiyonunun bozulması hastanın ağızdan besin alımının azalmasına sebep olabiliyor. Bunun yanı sıra Alzheimer’li bireyin kronik hastalıkları olması, çeşitli ilaçlar kullanması, depresyona girmesi, ekonomik sorunlar ve hastayla ilgilenen kişilerin bu konuda doğru davranmaması da yetersiz beslenmenin sebepleri arasında yer alıyor. Alması gereken besinlerden mahrum kalan vücudun savunma sistemi zayıflıyor. Bu da başka hastalıklara ve malnütrisyonun devam etmesi durumunda ölüme yol açabiliyor. Malnütrisyonun erken dönemde tespit edilmesi ve gereken müdahalenin yapılması ise hastalığın gidişatını olumlu etkiliyor.

Alzheimer hastalarında beslenme düzenini ve yaşam tarzını ayarlarken şu noktalara özellikle dikkat edilmesi gerekiyor:

*Sebze – meyve ve balık (Fırında ya da buğulama) tüketimi arttırılmalı

*Doğal besin maddelerinden yeterince E vitamini alınması sağlanmalı

*Basit karbonhidratlardan, işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı

*B12 vitamini alımı arttırılmalı

*Günlük beslenmede yoğurt, çökelek, lor gibi süt ürünlerine, süte ve başta bulgurla tam tahıllar olmak üzere tahıl ürünlerine yer verilmeli

*İleri yaştaki hastaların fazla miktarda yağ tüketmemesine dikkat edilmeli

*Hastanın düzenli olarak egzersiz yapması sağlanmalı

Alzheimer hastalarında kasların erimesi ve vücutta bası yaraları oluşması riski yüksektir. Bu risk, yetersiz beslenen kişilerde daha da artar. Bir Alzheimer hastasına bakım vermek oldukça zor ve yıpratıcı bir şeydir ve yukarıdaki maddelerin uygulanması hiç kolay olmayabilir. Fakat hastaya bakan kişi veya kişiler ellerinden geleni yapmalıdırlar, zira hasta birey gerektiği şekilde beslenmez ve hareket etmezse durumu daha hızlı bir şekilde kötüleşecektir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız