Beyin Yorgunluğu Nasıl Önlenir

Damla İnsan Kaynakları
Beyin Yorgunluğu Nasıl Önlenir

Zihinsel yorgunluk veya beyin yorgunluğu olarak anılan sorun kendini aklı toparlayamamak, sıklıkla küçük unutkanlıklar yaşamak, algılama güçlüğü çekmek, konsantre olamamak gibi belirtilerle gösterir. Çalışan insanlarda sıklıkla görülen bir sorun olan zihin yorgunluğu bazı yöntemlerle hafifletilebilir veya ortadan kaldırılabilir. Böyle bir sorununuz olduğunu düşünüyorsanız durumu görmezden gelmemelisiniz. Gereken tedbirleri almazsanız ilerleyen zamanlarda problemin boyutları daha da büyüyecektir. Sizin için beyin yorgunluğunu önlemek için yapılması gereken bazı şeyleri listeledik:

Dengeli ve sağlıklı beslenin, öğün atlamayın

Sağlıklı beslenmek kendinize yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biridir. Vücudunuzun hastalıklara karşı dirençli olmasını, cildinizin canlı ve iyi görünmesini sağladığı gibi aklınızın daha iyi çalışmasını, hafızanızın güçlenmesini, enerji ve veriminizin artmasını da sağlar. B, C ve E vitaminlerini içeren gıda maddeleri tüketmeyi ihmal etmeyin. Günde 1 avuç çekirdekli kuru üzüm yiyin. Sıklıkla balık tüketin. Günde 1 adet elma yiyin. Ananas tüketin, C vitamini açısından çok zengin bir meyvedir ve beynin zinde kalmasına yardım eder. Yanınızda karanfil bulundurun ve gün içinde beyninizin çok yorulduğunu hissettiğinizde ağzınıza 1 tane atıp çiğneyin. Karanfil çayı içmeyi de tercih edebilirsiniz. Badem beyin sağlığına faydalı bileşenler içerir. Şekerden ve şekerli gıdalardan uzak durun. Siz aç karnına da gayet iyi iş çıkardığınızı düşünebilirsiniz ama önemli öğünleri atlamayı alışkanlık haline getirmek uzun vadede her açıdan zarar verir. Ana öğünleri doğru saatlerde ve gerektiği şekilde alın. Kahvaltılarınız kuvvetli, akşam yemekleriniz hafif olmalı.

Kendinize, hobilerinize, yakınlarınıza zaman ayırın

İşi işte bırakmaya, mesai saatlerinin dışında işle ilgili düşüncelerden uzak durmaya çalışın. Bunu her zaman yapamayabilirsiniz, bir sorun veya yetiştirilmesi gereken acil bir iş olabilir. Fakat çalışma saatlerinin dışında da işle ilgilenmeyi alışkanlık haline getirmemelisiniz.

Kişisel olarak uğraşmayı veya öğrenmeye çalışmayı sevdiğiniz şeylere zaman ayırın. Bu sizi mutlu eder, iyi hissetmenizi sağlar ve iş hayatındaki veriminizi olumlu etkiler.

Aile üyelerini, arkadaşları, yakınları asla ihmal etmeyin. Onlarla bir şeyler paylaşın, yapmanız gereken ziyaretleri yapın. Eğlendiren, dinlendiren, manevi haz veren bu gibi sosyallikler beynin iş hayatının sorunlarından uzaklaşmasını ve dinlenmesini de sağlar.

Spor yapın / Hareketsiz kalmayın

Her fırsatta yürüyüş yapın. Evde günde 10 – 15 dakika esneme hareketleri, basit jimnastik hareketleri yapın. Ofiste veya evde masa başında çalışıyorsanız arada yerinizden kalkıp hareket edin, masa başı egzersizleri yapın.

Vücudunuzdaki elektromanyetik yükü boşaltın

Elektronik cihazların yaydığı dalgaların vücutta elektrostatik yük birikmesine yol açtığı yolunda düşünceler var. Bu durum strese ve yorgunluğa sebep oluyor.  

-Toprağa temas edin

Toprakla uğraşmak, toprak üstünde zaman geçirmek, çıplak ayaklarla toprağa basmak televizyonun, cep telefonunun, elektrikli aletlerin, bilgisayarın yaydığı elektromanyetik dalgaların vücuda bindirdiği yükün etkisini azaltır.

-Her akşam duş alın

Vücudu elektromanyetik dalgalardan arındırmanın yollarından biri de budur. Su iletkendir ve elektrik yükünün atılmasına yardımcı olur. Gün içinde ellerinizi suya tutmak bile bu açıdan işe yarar. Her akşam duş yapmak ise aynı zamanda kendinizi daha hafif hissetmenizi ve daha rahat uyumanızı da sağlar.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız