Beyni Dinlendirmenin Yolları

Damla İnsan Kaynakları
Beyni Dinlendirmenin Yolları

Kendimizi yoruyoruz, zorluyoruz, birçok şeyi düşünüp çözümlemeye, başarılı olmak adına kapasitemizi aşmaya, her şeye yetişmeye çalışıyoruz ve sonra da neden kendimizi gergin hissettiğimizi, neden unutkan olmaya başladığımızı merak ediyoruz. Hayat herkesi şu veya bu derecede yorar ama bazılarımız aşırı yoruluyoruz ve bunun olumsuz sonuçları olmaması mümkün değil. Bunun çözümü nedir peki? Tabii ki arada bir beyni dinlendirmek. Bünyeniz ne kadar güçlü olursa olsun, ne kadar dayanıklı olursanız olun, arada bir mola vermez, tatil yapmaz, günlük rutininizden uzaklaşmazsanız bir gün bunun acısını çekersiniz. Örneğin tansiyon yüksekliği, baş ağrısı, tahammülsüzlük, dalgınlık, depresif ruh hali, uykusuzluk gibi sorunlar yaşarsınız. Beyni dinlendirmenin yolları hakkındaki araştırmamızın size bu konuda yol göstereceğini umuyoruz.

Mutlaka tatile çıkmaya bakın. Her yıl bütçenizin elverdiği tatil programlarını inceleyin ve 1 hafta – 10 günlük bir tatil ayarlamaya çalışın. Dinlenebilmenin şartlarından biri insanın kendisini yoran ortamlardan uzaklaşmasıdır.

Tatilde vücudunuzu da, zihninizi de dinlendirin. Yüzün, yürüyüş yapın, fotoğraflar çekin, çevreyi keşfedin. İşi düşünmemeye, işle ilgili hiçbir şey yapmamaya çalışın. Yeterince çalıştınız ve beyniniz yıprandı, şimdi onu onarma zamanı.

Hobilerinize zaman ayırın. Zevk aldığı şeyleri yapmak insanı dinlendirir.

Her zaman negatif olan insanlarla ilişkilerinizi sınırlı tutun. Hep karamsar olan, her zaman olumsuz düşünen kişiler ağırlık ve yorgunluk verir. Belli bir sebeple yaşanan moral bozukluğu dönemlerinden söz etmiyoruz. Bazı insanlar her şartta, her zaman, her yerde karamsardır ve sizi de olumsuz etkilerler.

Uykunuzu alın. Yeterli uyku süresi kişiye göre değişmekle beraber yetişkin bir insanın günde en az 6 saat uyuması gerekir. Bazen bir sebeple az uyumanız gerekir ve bununla baş edebilirsiniz. Fakat devamlı olarak gereğinden az uyursanız beyniniz yorulur ve yıpranır.

Egzersiz yapın. Hafif günlük egzersizler bedene de, zihne de iyi gelir. Düzenli egzersizin zihin sağlığı üzerinde ciddi derecede olumlu etkileri vardır.

Sosyalleşin, iş dışındaki konularda sohbetler edin. Arkadaşlarınızla buluşun ve onlarla işle ilgisi olmayan gündelik konularda paylaşım yapın, şakalaşın, gülün. Bu sizi hafifletecektir.

Kendinize çok yüklenmeyin. Aşırı çalışan, beynini çok fazla dolduran ve yeterince boşaltmayan insanlar bunun beyinlerinde yarattığı tahribatı kısa zamanda fark etmezler. Hatta dayanıklılıkları için kendilerini tebrik ederler. Fakat bunun orta ve uzun vadede ağır bedelleri olabilir. Beden ve ruh sağlığınızı önemsiyorsanız kendinize karşı insaflı olun. 

Ilık duş almak, klasik müzik veya Türk Müziği (Bazı makamları dinlendirici etki yapar.) dinlemek de beyni dinlendirmenin yolları arasındadır. İşinizde başarılı olmak, kariyer yapmak, uzun yıllar verimli ve zinde kalmak istiyorsanız beyninizi dinlendirmeye dikkat etmelisiniz.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız