Bilinçsiz Antidepresan Kullanımı Zarar Veriyor!

Damla İnsan Kaynakları
Bilinçsiz Antidepresan Kullanımı Zarar Veriyor!

Son yıllarda toplumda yaygınlaştığı gözlenen bilinçsiz antidepresan kullanımı mevcut psikolojik sorunu ağırlaştırmak veya farklı hastalıkları tetiklemek gibi olumsuz durumlara sebep olabiliyor. Bu türden ilaçların yan etkileri, uzman kontrolünde alındıkları takdirde minimuma inerken, rastgele kullanımda beklenenden daha fazla olumsuz etki yapıyor.

Araştırmalar kadınların doktora danışmadan, eş – dost tavsiyesiyle antidepresan kullanmaya daha yatkın olduklarını gösteriyor. Uzmanlar bunun büyük bir hata olduğu konusunda görüş birliği içerisindeler. Tıpkı belli bir şampuanın herkesin saçında aynı etkiyi yaratmaması gibi, belli bir antidepresan da her kullanıcıda aynı etkiyi yapmıyor. Ayrıca, ilacın dozajı, kullanım süresi ve bırakılma sürecinin de konunun uzmanı olan bir doktor tarafından belirlenmesi gerekiyor.

Yaşam temposunun eski zamanlara göre daha hızlı, daha yorucu olduğu bu zamanlarda psikiyatrik hastalıklar da artış göstermiş bulunuyor. Aşağı yukarı kadınların yüzde 10’unda, erkeklerin de yüzde 5’inde görülen bu tür hastalıkların artması genel olarak hayatın temposunun ve rekabetin artmasına, insanların sosyal bağların zayıflaması ve sahteleşmesi yüzünden yalnızlaşmasına bağlanıyor.

Kişinin depresyon veya anksiyete gibi bir sorunu olup olmadığına uzman bir doktor tarafından karar verilmesi gerekiyor. Bilinçsiz antidepresan kullanımı mevcut rahatsızlığı ortadan kaldırmak yerine şiddetlenmesine yol açabiliyor, insanın farklı bir hastalığa yakalanmasına ya da hafif bir rahatsızlığının alevlenmesine sebep olabiliyor.

Antidepresanların birtakım yan etkileri olduğunu uzmanlar da inkar etmiyor. Tam da bu yüzden, hiçbir zaman rastgele kullanılmamaları gerekiyor.

Uzmanlar antidepresan tedavisi sürecinin kişiye özel olarak belirlenmesi gerektiğini belirtiyorlar. Aksi takdirde hayati seviyede yan etkilere maruz kalma riski ortaya çıkıyor. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, rastgele antidepresan kullanmanın doğal olarak bazı bedelleri olacağını ve bunu ilaca fatura etmenin doğru olmadığını ifade ediyor. Bu türden ilaçlar bir uzman tarafından tavsiye edildiğinde kişinin bireysel ihtiyacı, diğer sağlık sorunları, yaşam tarzı ve ilacın yan etkileri gibi unsurlar göz önünde bulunduruluyor. Olası riskler hesaplanıyor ve takip ediliyor. Gerekirse yan etkileri azaltacak farklı ilaçlar yazılıyor veya ilacın doğru bir şekilde bıraktırılması yoluna gidiliyor.

Antidepresanların birdenbire bırakılması da kişinin geri tepme ve başka yan etkilere maruz kalmasına yol açıyorlar. Uzmanlar bu tip ilaçları belirli bir program çerçevesinde bıraktırıyorlar.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız