Dadı Seçmenin Püf Noktaları

Damla İnsan Kaynakları
Dadı Seçmenin Püf Noktaları

İyi bir çocuk bakıcısı bulmak günümüz anne - babalarının önemli sorunları arasındadır. Bu konuda titiz davranmak ve yanılma payını küçültmek çok önemlidir, çünkü yanlış seçimler çocuğun da, ailenin de farklı seviyelerde sorunlar yaşamasına yol açar. Sıklıkla bakıcı değiştirmek çocuklarda güven ve uyum problemlerine yol açabilir. Çok dikkatli davranmanız veya piyasanın en iyi danışmanlık firmalarından biriyle bağlantı kurmanız halinde bile işler umduğunuz gibi yürümeyebilir. İnsanların belli etmedikleri olumsuz eğilim ve davranışları, ustalıkla gizledikleri bir hastalıkları veya kötü niyetleri olabilir. Fazla ayrıntılı düşünmeden işe aldığınız bir bakıcı çocuğunuzun eğitimini ve gelişimini pozitif etkileyecek biri olmayabilir. Dadı seçerken yeterince titiz davranmamak bu gibi ihtimalleri iyice kuvvetlendirir. Konuyla ilgili endişeleriniz olduğunu, çocuğunuz için en iyisini yapmak istediğinizi biliyoruz. Dadı seçmenin püf noktaları hakkındaki yazımızdan fikir alarak tercihinizin daha isabetli olmasını sağlayabilirsiniz.

Bakıcıyı Bir Danışmanlık Şirketi Kanalıyla Arayacaksanız Şirketi İyi Araştırın

İnternetten en iyi danışmanlık firmalarını araştırın, güvendiğiniz kişilere, memnun oldukları bakıcılarını hangi şirket aracılığıyla bulduklarını sorun. Bağlantı kuracağınız firmanın bu işin gerektirdiği yasal belgelere sahip olduğundan, doğru bir adres ve telefon numarası verdiğinden emin olun. Mümkünse şirketin merkezine gidin. Nasıl bir yer olduğunu, müşteri adaylarına nasıl davranıldığını görün, ilgililerin güven uyandıran, işini bilen kişiler olup olmadığını anlamaya çalışın.

İhtiyaçlarınızı Listeleyin, Varsa Özel Durumunuzu Belirtin

Çocuğunuza nasıl bir bakım verilmesini istiyorsunuz? Uyku saatlerine, temizliğine, beslenmesine, hava almasına dikkat edilmesi sizin için yeterli mi, yoksa örneğin yabancı dil veya satranç öğrenmeye başlamasını, ödevlerine yardım edilmesini de bekliyor musunuz? İngilizce bilen bakıcı arıyorsanız Filipinli bakıcılar bu açıdan yetkindir, aklınızda olsun. Çocuğunuzun günlük ihtiyaçlarının karşılanmasından daha fazlasını bekliyorsanız çocuk gelişimi, anaokulu öğretmenliği vb. bölümlerden mezun olmuş eğitimli bir çocuk bakıcısı veya iyi bir oyun ablası arayışına girmeniz daha doğru olur. Çocuğunuzun bir sağlık sorunu, ilgilenilmesi gereken özel bir durumu varsa bakıcısını seçerken bunları da dikkate alın.

Çocuk bakıcısından ev işleri ve yemeğe de yardımcı olmasını isteyecekseniz bunu mutlaka belirtin. Fakat bu gibi işlere giden zamanın çocuğunuzdan çalınacağını da unutmayın. Evi temizlemesi, ütü yapması, çamaşırları asması ve toplaması, konuklarınıza çay kahve servisi yapması da gereken biri çocuğunuza ne kadar zaman ayırabilir ve bu süreçte onunla neler yapabilir? Bunlar üzerinde iyi düşünün.

Özellikle Kendiniz Tecrübeli Değilseniz Tecrübeli Bir Bakıcı Arayın

Böylece bakıcının sizi yanıltması olasılığı azalacaktır. Çevresinde devamlı olarak bilgisine, tecrübesine güvendiğiniz bir aile büyüğü olacaksa bakıcının deneyimsiz olması ciddi bir sorun olmayabilir. Fakat ikiniz de deneyimsiz olursanız bazı sorunlar yaşayabilirsiniz.

Mümkünse Bakıcının Aile Yaşamı Hakkında Bilgi Edinin

Ailesinde büyük sorunlar olup olmadığını, çocuklarıyla nasıl bir ilişkisi olduğunu öğrenmeniz faydalı olur. Çok mutsuz ve sorunlu bir evde yaşayan, büyük sıkıntıları olan biri iyi bir insan olabilir ama acaba çocuğunuzla gerektiği şekilde ilgilenebilir, onu her açıdan olumlu etkileyecek şekilde davranabilir mi? Bir çocuğa bir şeyler verebilmek için enerjik, neşeli, konuşkan, sabırlı, tahammüllü olmak gerekir. Bakıcı adayının aile hayatı bu özelliklere sahip olup olmadığına dair ipuçları verebilir.

Bakıcının Konuşkan Olması Önemlidir

Bir çocuğun zihinsel gelişimi gün içinde duyduğu konuşmaların miktarıyla yakından ilişkilidir. Görüştüğünüz adayların sözel iletişimi güçlü, bir çocukla nasıl konuşulması gerektiğini bilen kişiler olmasına dikkat edin.

İşini Sevip Sevmediğini Sorgulayın

Başka bir iş bulamadığı için bu işi yapan biriyle çocukları içtenlikle seven, bir çocuğa bir şeyler öğretmekten, onun öz bakımına yardımcı olmaktan, yakınında olmaktan hoşlanan birinin performansı elbette ki aynı olmayacaktır. Çocuk sahibisiniz, bilirsiniz; çocuklar sevimli ve eğlenceli oldukları kadar çekilmez de olabilirler. Çocukları sevmeyen biri olumsuz davranışlar sergileyen, kötü bir gününde olan bir çocuğa karşı doğru davranamaz.

Soğukkanlı Ve İlkyardım Bilgilerine Sahip Bir Bakıcıyla Daha Güvende Hissedersiniz

Dadı seçerken adayların bu özelliklere de sahip olmasına dikkat ederseniz çocuğunuz hayatın kötü sürprizlerine karşı daha bir güvence altında olur. İyi bir bakıcı bir sorun çıktığında paniğe kapılmamalı, bakımını üstlendiği çocuk için yapabileceği en doğru şeyin ne olduğuna kısa zamanda karar vermeli ve uygulamaya geçmelidir.

Tek Bir Adayla Görüşüp Hemen Karar Vermeyin

Yanlış bir kararın olası olumsuz sonuçlarından yazımızın başında söz etmiştik. İdeal bakıcıyı bulmak için 1’den fazla adayla görüşüp kıyaslama yapmanız daha iyi olur. Tek bir kişiyle görüştüyseniz ve onun hakkındaki sezgileriniz olumluysa araştırmanızı derinleştirin, sorgulamadığınız hiçbir detay kalmadığından emin olun ve güvenilir referanslar isteyin.

İyi Bir Dadı Fikir Verdiği Gibi Söz De Dinler

Sonuçta bakılacak olan sizin çocuğunuz ve sizin istediğiniz şekilde bakılmalı. Bakıcınızın bunu anladığından emin olun. Fakat sizin hatalı, onun doğru düşündüğü zamanlar olabileceğini de unutmayın. İstediğiniz bir şeyle ilgili karşıt fikirleri varsa dinleyin, aklınıza takılan bir şey varsa araştırın. Çocuğunuzun dadısının sizin istediğiniz yönde hareket etmesi gerekir elbette, fakat esas olan çocuk için doğru olanın yapılmasıdır, değil mi?

Koşullar Ve Beklentiler Eksiksiz Olarak Konuşulmalı

Bu, daha sonra bu konuyla ilgili aksilikler çıkmasını önler. Tam olarak neler istiyorsunuz ve ne gibi şartlar sağlayacaksınız; bunları belirtin. Eleman adayının sizden beklentilerini de öğrenin. Yapmayacağınız şeyleri vaat etmeyin, yapacağınızı söylediğiniz şeyleri yapın. Ve aynısını karşı taraftan da beklemek hakkınızdır tabii.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız