Ergoterapi Nedir, Ergoterapist Kimdir?

Damla İnsan Kaynakları
Ergoterapi Nedir, Ergoterapist Kimdir?

Özel ihtiyaçları olan, gelişim geriliği sorunu yaşayan bir çocuğunuz mu var? Beyin kanaması, yoğun bakımda kalma, felç gibi bir sorunun ardından toparlanmaya mı çalışıyorsunuz? Doğuştan gelen veya sonradan oluşmuş fiziksel bir engel yüzünden veya psikolojik bir sorundan ötürü günlük hayatınızda sıkıntılar mı çekiyorsunuz? Öyleyse belki de ergoterapi hakkında bilgi edinmeli ve hayatınızı daha kolay hale getirmek, mevcut şartlar altında kullanabileceğiniz maksimum kapasiteyi kullanmanın yollarını öğrenmek için bir ergoterapist ile bağlantı kurmalısınız.

Ergoterapi Nedir?

Ergoterapi çeşitli sebeplerle günlük yaşam aktivitelerine katılamayan veya kısıtlı olarak katılabilen kişilerin veya grupların sağlık ve refah düzeyini bu açıdan yükseltmeyi hedefleyen bir sağlık hizmetidir. Temel amacı hizmet verdiği kişi veya topluluğun yapmak istediği, yapması beklenen veya ihtiyaç duyduğu aktivitelere katılmasını sağlamaktır. Pediatrik, nörolojik veya geriatrik hastalıklara maruz kalan; dikkat eksikliği, otizm, epilepsi gibi sorunları olan, tekerlekli sandalye veya koltuk değneği kullanan kişilere ciddi faydalar sağlar. Kişinin hasara uğramış olan duyusal ve motor becerilerinin, kas kuvvetinin, dengesinin, görsel algılarının gelişmesine yardım eder. Bunu bireye yol göstererek, moral desteği sağlayarak, çevre düzenlemesi,  adaptif ekipmanlar ve bunların kullanımı hakkında bilgi vererek yapar.

Ergoterapi bütün yaş gruplarına hitap eden çok yönlü bir hizmettir. Bir ergoterapist farklı sorunları olan bireyler için kişisel ihtiyaçlara yönelik yöntemler ve yaklaşımlar kullanır. Kaza yüzünden uzuvlarından birini kaybetmiş olan birinin o uzvunu en verimli şekilde kullanmayı ve sağlıklı uzuvlarından en iyi şekilde destek almayı öğrenmesini sağlayabilir. Bir mülteciye içine yeni girdiği topluma uyum sağlaması için yardımcı olabilir. Özel ihtiyaçları olan, toplumdan dışlanmış kişilere topluma katılmaları için destek olabilir.

Ergoterapinin uygulama alanları çok çeşitlidir. Ev, rehabilitasyon merkezi, adli kurum, hastane, huzurevi, fabrika ve işyerlerinde uygulanabilir.

Ergoterapist Kimdir?

Ergoterapist çeşitli sebeplerle aktiviteleri kısıtlanmış, hayattan kopmuş bireylerin yaşam kalitesini arttırmak, daha aktif bir hayat tarzı geliştirmelerine yardımcı olmak, bağımlılık ve muhtaçlık seviyelerini minimuma indirmek için çalışan bir sağlık personelidir. Sosyal veya fiziksel yetenekleri kaza, hastalık, yaşlanma, doğumsal patoloji gibi etkenler yüzünden bozulan kişilerin tedavisine katkı sağlar. Bu gibi sorunları olan kişilere daha bağımsız ve daha aktif olmaları için yol gösterir, destek olur. Temelde bireyin işlevsellik düzeyini en iyi seviyeye getirmek amacıyla çalışır. Hareket yeteneği, günlük yaşam aktiviteleri, varsa günlük hayatı sürdürmek için kullanılması gereken alet ve cihazların kullanımı, iş / meslek, sosyal katılım açısından yapabileceğinin en iyisini yapması yolunda destek verir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız