Filipinli Bakıcılar Dünyada 1 Numara!

Damla İnsan Kaynakları
Filipinli Bakıcılar Dünyada 1 Numara!

İngiltere prensleri William ve Harry’nin çocukluklarında sonradan anneleri Prenses Diana’nın da yardımcılığını yapan Araceli Lillie Piccio adında bir Filipinli bakıcı tarafından yetiştirildiklerini biliyor muydunuz? Ya Kanada’da Filipinli bakıcıların oran olarak diğer milletlere mensup tüm dadı ve çocuk bakıcılarının iki katından daha fazla tercih edildiklerini? Eminiz Filipinlilerin dünyanın hemen her yerinde, özellikle de Avrupa’da ve İskandinav ülkelerinde hizmet sektöründe en çok istihdam edilen yabancı çalışanlar olduklarını da duymayanınız kalmamıştır. Peki, Filipinlileri servis hizmetleri, ev işleri, temizlik ve çocuk bakımı konusunda bu kadar güvenilir ve popüler yapan faktörler nelerdir?

Filipinli bakıcıların tüm dünyada yaygın olarak tercih edilmelerinin en önemli sebebi hemen hepsinin ülkelerinde iyi bir eğitimden geçmiş, hatta birçoğunun üniversite eğitimi almış olmalarıdır. Günümüzde Filipinler ekonomisi büyük ölçüde yabancı ülkelerde istihdam edilen ülke vatandaşlarının ülkelerine gönderdikleri dövizlerle ayakta durmaktadır. 2017 yılı itibariyle ülke nüfusunun %10’dan fazlasının düzenli olarak yurtdışında çalıştığı bilinmektedir. Filipinlerden dünyanın diğer ülkelerine çalışmak için göç eden bu %10’luk kesimin en büyük ortak noktası ise hepsinin sağlam birer ilk ve orta öğretim görmüş olmalarıdır. Bunun yanı sıra Filipinli bakıcılar arasında hemşirelik ve öğretmenlik eğitimi almış olanların oranı bir hayli fazladır. Pek çok aile hem kendi ülkelerinin vatandaşı olan, hem de yüksek öğrenim görmüş bir yatılı çocuk bakıcısı bulmak çok zor ya da masraflı olduğundan Filipinli bakıcılara yönelmektedir.

Türkiye’de Filipinli bakıcılar aldıkları iyi eğitimin yanı sıra yüksek düzeydeki İngilizce bilgileri nedeniyle de sıklıkla tercih edilmektedirler. Filipinli bakıcıların diğer İngilizce bilen bakıcı adaylarından farkları ise bu dili evin içinde konuşmanın yanı sıra öğretme imkanlarının da bulunmasıdır. İngilizce Filipinler’in iki resmi dilinden biri olduğundan tüm eğitim aşamalarında ana dil seviyesinde öğretilmektedir. Bu nedenle Filipinli dadılar İngilizce’yi ustaca kullanırlar ve bakımını üstlendikleri çocuklara tüm kurallarına uygun biçimde aktarabilirler. Bunun yanı sıra Filipinli yardımcı istihdam eden ebeveynlerin pek çoğu evde sürekli ve düzgün İngilizce konuşan birinin bulunmasının kendi yabancı dillerini geliştirmelerine büyük katkısı olduğunu belirtmektedir.

Türkiye’de Filipinli bakıcı ücretleri genellikle diğer yabancı uyruklu bakıcıların ücretleriyle eşit seviyededir. Bu ücret seviyesi elbette bakıcının deneyimi, referansları, eğitim seviyesi ve yapması istenilen işlere göre değişiklik gösterebilir, ancak her halükarda Türk vatandaşı, en az lise mezunu, İngilizce bilen yatılı bir bakıcının alacağı ücretten çok daha düşüktür. Filipinli bakıcılar çalışma saatleri konusunda esnektirler, yani evde yapılacak işler varken ya da çocuklar henüz yatmamışken günlük çalışma saatlerinin bittiği gerekçesiyle odalarına çekilmezler ve çoğunlukla haftada 1 gün izin kullanırlar.

Filipinlerden yabancı ülkelere çalışmak için gelen pek çok kişinin amacı ülkelerinde bıraktıkları ailelerine maddi yardımda bulunmaktır. Göç eden Filipinlilerin büyük bir kısmını ise anneler ve büyük kız kardeşler oluşturur. Bu nedenle Filipinli çocuk bakıcıları ailenin ne demek olduğunu bilen, çocukları seven ve onların ihtiyaçlarını anlayan kişilerdir. Evde özellikle annelerin karşılaştıkları zorlukları iyi bilirler ve hem aldıkları ücretin karşılığını vermek için, hem de minnet duygusuyla işverenlerine kusursuz hizmet sunarlar. Yine asıl amaçları ailelerinin geçimini sağlamak olduğundan çalışmaya istekli, azimli ve güvenilirdirler. İşten kovulur ya da ayrılırlarsa kolayca yeni bir iş bulabilecek olsalar dahi çalıştıkları ailelerle herhangi bir sorun yaşamaktan kaçınıp uyumlu olmayı, böylece işverenleriyle huzur, düzen ve istikrar çerçevesinde sağlam bir ilişki kurmayı tercih ederler.

Filipinli bakıcıların büyük çoğunluğunun kendi çocuklarını ya da kardeşlerini yetiştirmiş olmalarının bir diğer olumlu yanı da çocuklarla hem çok iyi anlaşmaları, hem de onların ne zaman disipline ihtiyaç duyduklarının bilincinde olmalarıdır. Evde Filipinli bir bakıcının bulunması çocuğunuzun doğru zamanda ve miktarda gezmeyi, eğlenmeyi, dinlenmeyi ve çalışmayı öğrenmesine yardımcı olur. Filipinli dadılar bunun yanında kendi kültürlerine son derece bağlı, yanında çalıştıkları ailenin kültürüne ise son derece saygılıdırlar. Özellikle et ve tavuk yemekleri pişirmede usta oldukları gibi Türk damak tadına hitap eden tarifleri ve geleneksel yemekleri kolaylıkla öğrenebilirler. Eğer yeni şeyler denemekten hoşlanıyorsanız Filipinli bakıcınız size ülkesine ya da yaşadığı bölgeye ait yerel lezzetler tattırmaktan da büyük zevk alacaktır. Ayrıca evde farklı bir ülkeden gelmiş, farklı bir dil konuşan, farklı bir kültüre mensup birinin bulunması çocuğunuzun erken yaşta kendisinden farklı insanlara saygı ve anlayış göstermeyi öğrenmesini sağlar.

Filipinli bakıcı çalıştırmak isteyen ailelerin bir kısmı bu işle ilgilenen ajanslara yönelirken bir kısmı bakıcı adaylarıyla internet ortamında tanışıp gerekli prosedürleri yerine getirdikten sonra seçtikleri adayı kendi imkanlarıyla Türkiye’ye getirmeye çalışıyorlar. Ancak özellikle yabancı çalıştırma konusundaki prosedürlere ve Filipinler hükümeti ile yapılmış anlaşmalara hakim değilseniz bakıcınızı bağımsız olarak bulup işe başlatmanız oldukça zor olabilir. İşinin ehli, senelerdir ailelere yabancı dadı temin eden, güvenilir Filipinli dadı ajansları size portföylerindeki en uygun adayların CV’lerini gönderdikten sonra seçtiğiniz adaylarla mülakat yapmanızı sağlıyor, eğer bir adayda karar kılarsanız dadınızın işe başlaması için gerekli tüm yasal işlemleri hızlıca ve eksiksiz biçimde yerine getiriyorlar. Size ise yalnızca en değerli varlıklarınız olan çocuklarınızı güvenilir bir dadının desteğiyle yetiştirmenin huzur ve rahatına varmak kalıyor.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız