İşyerindeki Stresle Nasıl Baş Edebilirsiniz?

Damla İnsan Kaynakları
İşyerindeki Stresle Nasıl Baş Edebilirsiniz?

Konuya stres ne demektir sorusunun cevabıyla başlayalım; stres sizi zorlayan, üstünüzde baskı yapan, sıkıntı veren durumlar karşısında verdiğiniz tepkidir. Herhangi bir insanın yaşamı boyunca iş hayatında, özel hayatında, aile hayatında hiçbir sorun yaşamaması mümkün olmadığına göre strese maruz kalmamak mümkün değildir. Ancak daha az etkilenmek, durumun içinden daha az hasarla çıkmak için bir şeyler yapılabilir ki buna da stres yönetimi deniyor. İşyerleri de, takdir edersiniz ki, mutlaka şu veya bu ölçüde bir stresin yaşandığı ortamlardır. İşyerindeki stresle baş edebilmek için neler yapabileceğiniz gelince;

*Beslenmenize dikkat edin. Sağlıklı ve dengeli beslenmek bünyeyi güçlü tutar, güçlü bir bünye de stres yaratan faktörler karşısında daha sağlam durur.

*Uyku dinlendirir ve beynin boşalmasını sağlar. Gereğinden az uyumayın ve iyi uyumaya gayret edin. Uykusuzluk, bölünen uyku vb. sorunlarınız varsa bunlara çözüm yolları arayın.

*Hangi etkenlerin sizi strese soktuğunu belirleyin. Bazılarını değiştiremezsiniz ama bazılarının etkisini azaltmak için yapacağınız şeyler olabilir. Bunu belirlemek için de strese girmenize yol açan konulara dışarıdan bakmanız gerekir.

*İşlerinizi çok önemli ve acil olanlardan daha az önemli olanlara doğru sıralayan bir liste yapın. Ve tabii ki önce önemli olanlara zaman ayırın.

*Yürüyüş ve egzersiz yapın. Böylece rahatlayacaksınız, aklınız dağılacak, kendiniz için iyi bir şey yaptığınızı hissedeceksiniz ve bu hoşunuza gidecek, düşünceleriniz netleşecek, kafanız daha iyi çalışacak. Bunlar da size işyeri stresiyle mücadele edebilmeniz için güç verecek.

*Hırsınızın dozunu iyi ayarlayın. Hırs itici bir güç olarak iyidir ama fazlası stresin dozunu da arttırır.

*Gerektiği zaman “Hayır” demeyi öğrenin. Her toplantıya katılmak, herkesi hoşnut etmek, sürekli özel zevklerinizden, hayatınızdaki hafifletici şeylerden çalıp başkalarına zaman ayırmak zorunda değilsiniz. Bu açıdan elbette mecburiyetleriniz vardır. Ama zorunlu olanlarla olmayanları ayırmalısınız. Sürekli “Evet, tabii, oraya da gelirim, bunu da yaparım.” demeniz sizden bu tutumu bekleyen kişilerin sayısının artmasını sağlar. Bir gün kendinizi başkalarının istediklerini yapmaktan kendi isteklerine, hobilerine ayıracak hiç zamanı olmayan biri olarak buluverirsiniz ve buradan dönüş yapmanız zordur.

*Aralıksız çalışmayın. Siz öyle hissetmeyebilirsiniz ama devamlı, molasız çalışmak kafanızın işlekliğini azaltır ve performansınızı düşürür. 5 – 10 dakikalık çay kahve, hafif ve eğlenceli sohbet molaları; merdiven inip çıkmak, masa başı egzersizleri yapmak,biraz hava almak sizi rahatlatır ve iş veriminizi yükseltir.

*Doğru nefes alma tekniklerini öğrenin.

*Yaşam tarzınız gelirinizle orantılı olsun. Gelirinizi aşan bir yaşam sürmek için borçlanmak, olmadığınız biri gibi davranmak durumunda kalırsınız ve bu da insanı yoğun bir strese sokar.

*Kolayca öfkelenen biriyseniz öfke kontrolü yapmayı öğrenmeye çalışın.

*O anda yapılması çok gerekli olmadığı, önemsiz ve küçük göründüğü için ertelediğiniz işleri fazla ara vermeden mutlaka gözden geçirin. Aksi takdirde zamanla büyük ve can sıkıcı bir yığına dönüşebilirler.

*3 – 4 hafta boyunca yaşadığınız şeyleri detaylı olarak, sizi nasıl etkilediklerini de belirterek kaydedin. Sonra bunların analizini yapın. Bu stres unsurlarını belirlemek ve stresle baş etmek açısından etkili ve faydalı bir yöntemdir. Böylece kendi tepkilerinizi daha iyi tanır ve değerlendirir, sizde yüksek stres yaratanları için çözüm yolları bulur ve stresinizi kontrol edebilirsiniz.

*Zaman yönetimi yapmak işyerinde stresi önlemek açısından çok önemlidir. Kendi kapasitesinizi tanımalı ve yapmanız gereken işleri zamana nasıl yayacağınızı, hangilerine öncelik vereceğinizi, ne zaman hangisini yapacağınızı önceden tespit etmelisiniz.

*İşyeri sahipleri çalışanlarının stresini azaltmak için gayret sarf etmeli, bu konuda tespitler yaptırmalı ve elemanlarının stres oranını düşürecek çözüm yolları geliştirmelidirler. Halinden memnun elemanların işletmenize daha büyük faydalar sağlayacağından emin olabilirsiniz.

*Gülmek beynin stresle savaşan kimyasallar salgılamasını sağlar. Evet, insan büyük sorunlar ve krizler karşısında kendini iyi hissedemez, neşeli olamaz tabii. Ama gün içinde bakılacak eğlenceli tarafları olan küçük sorunlar da yaşarız. En azından her soruna negatif bakmamayı, olayları biraz da mizahi tarafından ele almayı deneyebilirsiniz, değil mi? Paniğe ve öfkeye kapılmanın hiçbir şeyi çözmeyeceğini de unutmamak gerekiyor. Biraz hafife almak çözüm bulmayı da kolaylaştırır.

*Mutlaka sevdiğiniz bir filmi izlemeye, çocuğunuzla oynamaya, arkadaşlarınız ve yakınlarınızla beraber olmaya, iş dışı etkinliklere katılmaya, hobilerinizle uğraşmaya, size keyif verecek bir şeyler öğrenmeye, sevdiğiniz tarzda kitaplar okumaya zaman ayırın. Böyle şeyler işyerindeki sıkıntılar, beraber çalışılması zor mesai arkadaşları, yoğun rekabet vb. sebeplerle hissettiğiniz yorgunluğu ve gerginliği azaltır.

*İşletme sahipleri stres danışmanlığı hizmeti ile şirketteki iş veriminin artmasını ve şirket içi etkileşimlerin daha olumlu hale gelmesini sağlayabilirler. Psikolog veya sosyal psikologların verdiği eğitimler ve sağladıkları destek çalışanların kendi başlarına halledemedikleri sıkıntıların çözülmesini, sistem içi bozuklukların giderilmesini sağlar, çalışanların huzurunu arttırır.

*İş yerindeki stresle baş edebilmek için yapabileceğiniz şeylerden biri de gevşeme egzersizleri yapmayı öğrenmektir. Bedensel ve zihinsel gevşeme yöntemleri hem stresin olumsuz etkilerini azaltır, hem de strese karşı daha dirençli olmanızı sağlar.

*Aşırı stres altındaysanız ve bu durumu düzeltmeyi başaramıyorsanız uzman desteğiyle tedavi olmanızda fayda var. Yoğun stresin yarattığı baskı orta ve uzun vadede ciddi fiziksel ve ruhsal sorunlar yaşamanıza sebep olabilir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız