Çocuklarda Bitlenme

Damla İnsan Kaynakları

Bitler insan vücudunda yerleştikleri yerlere göre baş biti, kasık biti ve vücut tipi olarak sınıflandırılıyor. Çocuklarda bitlenme olayının baş sorumlusu olan baş bitleri özellikle okullarda ve yuvalarda çok sık görülüyorlar. Bitlerin sınıf ayrımı yapmadığını söyleyebiliriz, hangi pozisyonda olursanız olun yaşamak ve çoğalmak için insan kanına ihtiyacı olan bu sevimsiz parazitler size musallat olabilir. Ama bazı tercihleri de yok değil; örneğin erişkinlerden çok çocukların üstünde konuşlanıyorlar ve kızları erkeklerden, uzun saçları da kısa saçlardan daha çok seviyorlar. Bazılarımızın sandığının aksine atlama veya uçma yeteneği olmaya bu küçük, kanatsız böcekler kepekten farklı olarak saça sımsıkı yapışıyorlar ve silkelemekle gitmiyorlar. Baş biti saçlı deride birkaç hafta boyunca canlı kalabiliyor. Tipik bir bitlenme durumunda kişinin başına 12-24 tane arası canlı böcek yerleşiyor ve bunların her biri ‘sirke’ olarak adlandırdığımız yumurtalar oluşturuyor.

Çocuklarda bitlenme olduğunun başlıca belirtisi kafa derisinin sıklıkla kaşınması. Böyle bir kuşkunuz olduğunda durumu tespit etmek için çocuğunuzun ense ve kulak arkasındaki saçları dikkatle incelemelisiniz. Bitin kendisinin görülmesi pek mümkün değildir; ancak beyazımsı, oval biçimli yumurtaları görebilirsiniz, özellikle kümelendikleri yerlerde. Piyasada baş bitlerinin ortadan kalkmasını sağlayacak çeşitli bit ilaçları mevcuttur. Bu ilaçların bazılarının toksik etkileri olduğundan doktor tavsiyesiyle veya eczacıya danışarak kullanılmaları gerekir. Kuru saçlara uygulanması gereken bit ilaçları bitlerle sirkelerini ortadan kaldırır fakat ölü bitlerin ve yumurtaların ayrıca ince uçlu bir tarakla veya elle saçtan alınması gerekir.

Bunların ölmüş haldeyken bulaşma özelliği yoktur fakat görünümleri iticidir ve yanlış tanılara yol açabilir. Bir çocuk bitlendiği zaman, bitlenme çok yaygın bir haldeyse saçların kestirilmesi düşünülebilir ama panik halinde böyle bir karar verip hemen uygulamanın çocuk üzerinde travmatik etkileri olabilir. İlacı dikkatle ve gerektiği şekilde kullanırsanız çocuğunuzun saçlarını kestirmeden de bu sorunla baş edebilirsiniz. Fakat saçların kısa olması tedavinin daha kolay uygulanmasını ve daha çabuk sonuç vermesini sağlar.

Bit tedavisinin kalıcı olması için uygulanan prosedürün 8 gün sonra yinelenmesi gerekir, böylece hayatta kalmış olabilecek bit sirkelerinin larvaya dönüşüp yeniden tehdit oluşturma ihtimali ortadan kalkar. Öte yandan alınması gereken başka tedbirler de vardır; ailenin her ferdinin bu açıdan kontrol edilmesi; giysi, havlu, çarşaf gibi eşyaların sıcak suyla yıkanması, bütün evin ve varsa arabanın elektrik süpürgesiyle temizlenmesi, tarak ve fırçaların sıcak suda bekletilmesi gibi.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız