Çocukların Okul Başarısını Arttıran 14 Etkili Yöntem

Damla İnsan Kaynakları
Çocukların Okul Başarısını Arttıran 14 Etkili Yöntem

Çocukların ilk ve en önemli öğretmenleri ebeveynleridir. Çocukların okul başarısını arttırmak söz konusu olduğunda da onlara düşen önemli roller vardır. Birçok çalışma, ailelerin bu konuda doğru davranmasının maddi durumdan veya ebeveynlerin eğitim düzeyinden bağımsız olarak, son derecede etkili olduğunu göstermiştir. Çocuğunuzun eğitim sürecinde başarılı olması için aşağıdaki tavsiyeleri dikkate almalısınız.

1.Gittiği Okulda Kimin Kim Olduğunu Öğrenin

Çocuğunuzun okulunda onun öğrenmesine, okul ortamında dolaşmasına, sosyal ve duygusal açıdan gelişmesine yardımcı olacak birçok insan vardır. Öğretmenlerin, yöneticilerin, rehberlerin isimlerini ve sorumluluklarını öğrenin. Böylece belli bir konu için kime başvurmanız, kiminle görüşmeniz gerektiğini bilirsiniz.

2.Öğretmeniyle Tanışın

Çocuğunuzun öğretmeniyle tanışın ve çocuğunuzun durumuyla ilgilendiğinizi, öğrenmesine yardımcı olmak istediğinizi belirtin. Herhangi bir sorun çıktığında sizinle iletişim kurmasını rica edin. Öğretmenle ortak çalışmak çocuğunuzun kişiliği, sorunları, tutumları hakkında daha çok şey öğrenmenizi sağlar.

3.Veli Toplantılarına Katılın

Çocukların okul başarısını arttırmak için yapılması gereken şeylerden biri de ebeveynlerle öğretmenlerin bir araya gelip görüştüğü toplantılara katılmaktır. Çocuğunuzun okuldaki durumu iyi olsa da, kötü olsa da bunu yapmalısınız. Ayrıca, bazı endişeleriniz varsa öğretmeniyle özel olarak görüşmenin yollarını arayın.

4.Çocuğunuzun Durumunu Düzenli Olarak Takip Edin

Öğretmeninden sınıftaki diğer çocuklara kıyasla ne durumda olduğunu, yapmanız gereken şeyler olup olmadığını öğrenin. Bir çocuk sınıfın geneline göre başarısız ise durumu zaman kaybetmeden araştırmaya ve çözüm yolları bulmaya çalışmak gerekir. Bu konuda ne kadar erken davranırsanız o kadar çabuk sonuç alırsınız.

5.Ev Ödevlerini Yaptığından Emin Olun

Günlük okul ödevlerini yapmasına önem verdiğinizi ve onun da önem vermesini beklediğinizi belirtin. Derslerine çalışması için özel bir yer ayırın ve bir süre belirleyin. Bu sırada telefondan, televizyondan, bilgisayardan uzak durduğundan emin olun. Çevresinde dikkatini dağıtacak şeyler olmamasını sağlayın.

Ödevlerine yardımcı olmak konusunda isteksiz veya bir sebeple bunu yapamıyor olabilirsiniz, ama konuyla ilgilendiğinizi mutlaka gösterin. Organize olmasına yardım edin. Ödevlerini sorun ve tamamladığından emin olun. Gereken malzemeleri temin edin. Gösterdiği çabayı takdir etmeyi de ihmal etmeyin.

6.Gerekirse Ev Ödevlerine Yardım Edebilecek Birini Arayın

Çocuğunuza ev ödevleri veya okul projeleri için yardımcı olmakta güçlük çekiyorsanız okulun öğrencilere ders saatleri dışında destek veren bir uygulaması olup olmadığını araştırın. Daha büyük bir öğrenciden veya bir arkadaşınızdan ya da komşunuzdan yardım almak da bir çözüm olabilir.

7.Televizyon Ve İnternet Kullanma, Video Oyunları Oynama Durumunu İzleyin

İstatistikler bazı ülkelerde, örneğin ABD’de çocukların video oyunlarına, internete ve televizyona ev ödevlerine ve okulla ilgili diğer aktivitelere ayırdıklarından daha çok zaman ayırdıklarını gösteriyor. Çocuğunuzu bu açıdan takip edin. İnterneti ve sosyal medyayı güvenli ve olumlu bir şekilde kullanmasını sağlayın.

8.Çocuğunuzu Okumaya Teşvik Edin

Çocuğunuzun okulda ve hayatta başarılı olmasına yardım etmek için yapmanız gereken en önemli şeylerden biri onun okumayı sevmesini sağlamaktır. Doğru seçilmiş kitaplar okul derslerine de, olumlu kişilik özellikleri edinmesine de yardımcı olur. Daha da önemlisi, böylece yaşam boyu sürecek bir öğrenme alışkanlığı ve kendini geliştirme fırsatı edinmiş olur.

9.Çocuğunuzla Konuşun Ve Onu Dinleyin

Konuşma ve dinleme alışkanlığı edinmek çocukların okul başarısı açısından önemlidir. Küçük çocuklarda dil becerisi, ebeveynlerinin ve diğer aile üyelerinin konuşmalarını dinleyerek ve bu konuşmalara cevap vererek gelişir. Kendisiyle yeterince konuşulmayan ve konuşması için teşvik edilmeyen çocuklar okumayı öğrenmekte güçlük çekebilirler ve bu da başka okul sorunlarına yol açabilir.

Bu konuda iyi bir rol model oluşturmaya dikkat edin. Çocuğunuza onun söyledikleriyle ilgilendiğinizi gösterin. İyi bir dinleyici olursanız sizi örnek alabilir ve bunun faydasını da görür. Dikkatle dinlemeyi öğrenmemiş çocuklar talimatları izlemekte ve ders sırasında dikkatlerini toplamakta zorlanabilirler.

10.Okulunda Gönüllü Olun, Varsa Veli / Öğretmen Gruplarına Katılın

Okul yöneticiler ve öğretmenler velilerin okula yardım etmesini takdirle karşılarlar. Çocuğunuzun okuluna çeşitli biçimlerde katkı yapabilirsiniz. Örneğin çocuğunuzun sınıfında veya okulun kütüphane, laboratuar, spor salonu gibi bir bölümünde gönüllü olarak yapılacak bir işe talip olabilirsiniz. Bir okul etkinliği için dekor veya yemek hazırlayabilirsiniz. “Veliler Gecesi” tarzı etkinliklere, çocuğunuzun ve diğer öğrencilerin performanslarına katılabilirsiniz. Okul Aile Birliği türünden bir gruba dahil olarak diğer ebeveynlerle tanışabilir, fikir alışverişi yapabilir, okulu geliştirmenin yollarını arayabilirsiniz.

11.Eğitime Yönelik Olumlu Bir İzlenim Geliştirin

Günlük hayatta söylediğimiz ve yaptığımız şeyler çocuklarımızın okula ve öğrenmeye karşı olumlu bir tutum geliştirmelerine yardım eder. Onlara eğitime değer verdiğimizi ve günlük hayatımızda kullandığımızı göstererek olumlu bir rol model olabiliriz.

Bunun yanı sıra, çocuklarımızın eğitimine ilgi göstererek onlarda eğitimin önemine, faydalı olduğu kadar eğlenceli de olabileceğine ve verilen çabaya değdiğine dair bir bilinç oluşturabiliriz.

12.Okulun Sunduğu Olanakları Öğrenin

Okulun yetkilileriyle, diğer ebeveynlerle konuşarak çocuğunuzun hoşuna gidebilecek müzik, spor veya başka bir aktivite olup olmadığını öğrenin. Özel ders programlarını da soruşturun.

13.Çocuğunuzu Sorumluluk Almaya Ve Bağımsız Çalışmaya Teşvik Edin

Sorumluluk almak ve bağımsız çalışmak çocukların okul başarısı için önemli niteliklerdir. Çocuğunuza okulda ve evde yaptıkları konusunda sorumluluk alması gerektiğini açıkça belirtin. Makul kurallar koyarak bu yönlerini geliştirmesine yardımcı olun. Okuldan sonra, akşamları ve hafta sonları nasıl davrandığını gözleyin. Farklı olmasını istediğiniz şeyler varsa bunlarla ilgili konuşun ve kurallar belirleyin. Okuldan geldiği zaman evde olamıyorsanız telefonla görüşerek neler yapması gerektiğini konuşun. Bunları hafta başlarında veya her gün sabah saatlerinde de yapabilirsiniz. Onu siz etrafında olmasanız da ödevlerini yapması, kitap okuması için teşvik edin. Söylediklerinizi yapıp yapmadığını kontrol edin ve gerekirse makul yaptırımlar uygulayın.

14.Aktif Öğrenmeyi Teşvik Edin

Çocuklar, sessiz bir ortamda ev ödevlerini yapmak, bir şeyler öğrenmek, okumak gibi etkinliklerin dışında aktif öğrenmeye de ihtiyaç duyarlar. Aktif öğrenme sorular sormayı ve cevaplamayı, problem çözmeyi ve ilgi alanlarını keşfetmeyi içerir. Bu tip öğrenmeyi teşvik etmek için çocuğunuzun fikirlerini dinleyin ve bunlar hakkında konuşun. Birlikte kitap okuduğunuz zamanlarda soru sormasına, düşüncelerini söylemesine izin verin. Ebeveynleriyle bu türden bir alışverişi olması çocuğun okul hayatına katılımını ve ilgisini arttırabilir.  

Etiketler :okul başarısı
BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız