Ergenlik Çağındaki Çocuğunuzun Edinmesi Gereken 15 Yaşam Becerisi

Damla İnsan Kaynakları
Ergenlik Çağındaki Çocuğunuzun Edinmesi Gereken 15 Yaşam Becerisi

Bir ebeveyn olarak yapmanız gereken önemli işlerden biri, yetişkin olma yolundaki çocuğunuza hayatla kendi başına baş edebilmesi için ihtiyaç duyacağı becerileri kazandırmaktır. Liseyi bitiren çocuğunuz üniversite eğitimi için başka bir kentte yaşayacak olabilir, yurt dışında şansını denemek isteyebilir, buna benzer başka şeyler olabilir. Gençlerin bu gibi durumlarda bağımsız yaşamaya hazır olmalarını sağlamak gerekir. İşte ergenlik çağındaki çocukların edinmesi gereken yaşam becerileri:

Pratik Yaşam Becerileri

1.Zamanı Yönetmek

Çocuğunuzun önceliklerini belirlemesi ve dikkat dağıtıcı şeylerle baş edebilmesi için olumlu bir rol model olun. Ona zamanı yapması gereken şeyler için en iyi, en verimli şekilde kullanmanın yollarını öğretin.

2.Bütçe Yönetimi

Elindeki parayı en doğru şekilde kullanabilmesi için ona küçük yaşlarından itibaren kendi harçlığını idare etmek gibi sorumluluklar verin. Bilinçli bir tüketici olmasını sağlamaya çalışın.

3.Sağlıklı Beslenmek

Çocukların doğru beslenme alışkanlıklarını erken yaşlarda kazanmaları gerekir. Çocuğunuzla birlikte alışverişe çıkın. Evde yemek ve masa hazırlanırken yaşına uygun görevler verin. Sebzeler, meyveler ve diğer sağlıklı gıdalardan yana zengin, dengeli bir beslenme programının önemini vurgulayın. Temel yemek pişirme tekniklerini öğretin.

4.Verimli Çalışmak

Çocuğunuz sonsuza dek geometri dersi almayacak olabilir, ama nasıl öğrenmek gerektiğini bilmenin faydasını ömrü boyunca görecektir. Onu okumaktan keyif almaya teşvik edin. Herhangi bir konuda ana temaları anlamanın ve kendini test etmenin yollarını öğretin.

5.Temizlik

Ev işlerine yardım eden, bu konuda sorumluluk alan çocukların bir yurtta, öğrenci evinde veya tek başına yaşarken yaşam alanlarına ve kişisel eşyalarına iyi bakmaları daha olasıdır. Çocuklarınıza elektrik süpürgesini ve çamaşır makinesini kullanmayı, toz almayı öğretin.

6. Kendi Güvenliğini Sağlamak

Çocuğunuzla hem internet ortamında, hem de sosyal yaşamda karşısına çıkabilecek risklere karşı kendini önceden güvenceye almanın gerekliliği hakkında konuşun. Mantığa uygun tavsiyeler vermeye özen gösterin ve söylediklerinizin etkisini arttırmak için varsa kendi başınıza gelen örnekleri anlatın.

7.Acil Durumlarla Başa Çıkmak

Çocuğunuza küçük ev kazaları, yanıklar, trafik kazası gibi yaygın acil durumlardan kaçınmak için ve bu gibi durumlar yaşandığında yapılması gereken temel şeyleri öğretin.

Sosyal Ve Psikolojik Yaşam Becerileri

1.Temel Değerleri Netleştirin

Benimsediği değerler çocuğunuzun davranışlarını yönlendirecektir. Ona iyi bir biçimde yol gösterin ki inançlarını dillendirebilsin ve onları hayatına yansıtabilsin.

2.Stres Yönetimi

Kendi duygularını, düşüncelerini ve içsel süreçlerini anlama becerisi çocuğunuzun depresyon ve anksiyeteden korunmasına yardımcı olur. Fiziksel egzersizler yapmak veya bir hobi üzerinde çalışmak da rahatlamasını sağlar.

3.Sosyal İlişkiler

Destekleyici ilişkiler sağlık ve refah için çok önemlidir. Çocuğunuza arkadaş seçmesi ve edinmesi için koçluk yapın.

4. Cömert Ve Paylaşımcı Olmak

Bilgi ve becerilerini başkalarıyla paylaşan gençlerin başarılı olmaları daha olasıdır. Çocuğunuza paylaşmanın güzelliğini ve bereketini anlatın, bunu gönüllü olarak yapacak biri olmaya teşvik edin.

5.Telefonla Konuşurken Uyulması Gereken Görgü Kuralları

Çocuğunuz uyanık olduğu zamanın büyük kısmını telefonda konuşarak geçiriyor olsa bile etkili bir şekilde iletişim kuramayabilir. Ona telefonda kendini tanıtmayı ve anlaşılır bir sesle konuşmayı öğretin. Telefonla randevu almak ya da bir öğretmenini aramak gibi senaryoları prova edin.

6.Yüz Yüze Konuşma

Günümüzün gençleri sosyal medya platformlarında, gerçek hayata göre daha rahat konuşabiliyorlar. Çocuğunuzun reelde kendini ifade edebilmesi ve güvenle konuşabilmesi için sıklıkla ailecek yemek masasına oturun, aile etkinlikleri düzenleyin. Yemek masasında herhangi bir teknolojik cihaz bulunmamasını kural haline getirin.

7.Özgüven

Çocuğunuzun sağlıklı düzeyde bir özgüven geliştirmesine ve gerektiğinde kendini kararlı bir şekilde savunmasına yardımcı olun. İstek ve ihtiyaçlarını başkalarıyla nasıl paylaşacağını bilmek hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırır.

8.Odaklanma

Mobil cihazlar insanların ortalama dikkat süresini kısaltıyor. Çocuğunuzun dikkatini toplamayı, bir konuya yoğunlaşmayı öğrenmesini istiyorsanız ona örnek olmanız gerekir. Bir şeyler anlattığı zaman bütün dikkatinizi ona verin ve mümkünse televizyonu kapatın.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız