Görme engelli çocuğu olan ailelere tavsiyeler

Damla İnsan Kaynakları

Özürlü bir çocuğunuz varsa; bu özrün niteliği ve derecesi nasıl olursa olsun öncelikle onun özgür ve eşit yaşama, toplumla kaynaşma, kendisiyle ilgili konularda söz sahibi olma ve tercih yapma, sosyal-ekonomik-politik-kültürel faaliyetlere katılma, bilgi edinme vb. haklarına sahip olduğunun bilincinde olmanız gerekiyor. Onu yetiştirirken bu ilkeleri mutlaka göz önünde bulundurmalısınız; çünkü her çocuk kişiliğini oluşturan değerleri ailede kazanmaya başlar ve yanlış bir şekilde yetiştirilen bir çocuk ömrü boyunca bunun sıkıntısını çekebilir. Görme engelli çocuklar büyürken gören çocukların geçtiği aşamalardan geçerler; onların gösterdiği davranışları ve gelişim özelliklerini gösterirler. Çocukların genel gelişim özellikleri konusunda bilgilenmelisiniz, çünkü görme özürlü çocuğu olan bazı aileler çocuğun içinde bulunduğu dönem gereği normal olan bazı davranışlarının görmemesinden kaynaklandığını düşünerek telaşlanmaktadırlar. Görmeyen bir çocuk emekleme ve yürüme dönemlerinde etrafındaki nesneleri göremediği için onlara ulaşmaya da ihtiyaç duymaz, bunun için gayret sarf etmez. Görme özürlü çocuğunuza çevresi hakkında, etrafındaki nesneler hakkında bilgi vermeli, nesnelere dokunmasını sağlamalısınız.

Mümkün olan bütün durumlarda, çocuğunuzun sözü edilen şeylere dokunmasını ve onların sesini duymasını sağlarsanız çocuk duyduğu kelimelerin anlamını öğrenecektir. Örneğin yağmur yağdığı zaman yağmurun sesini duymasını sağlayın ve ona yağmurdan söz edin, çeşmeyi açın ve sudan söz edin, kadife bir kumaşa dokundurun ve bunun kadife olduğunu söyleyin, eline bir kaşık verin ve ona kaşığın ne olduğunu anlatın. Görme engelli çocuklar görebilen çocukların kendi kendilerine öğrendikleri şeyleri ailelerinin desteğiyle öğrenmek durumundadırlar, çocuğunuza bu desteği vermelisiniz. Bir görme engelli çocuk sıklıkla başını öne eğmiş pozisyonda durabilir, bunu engellemek için onu boynunu yukarıya kaldırması ve yukarıda tutması için teşvik edecek şeyler yapmalısınız. Örneğin bebeğinizi yüzüstü yatırın ve kendiniz yüksekte durarak onunla konuşun, oyunlar icat edin. Görmeyen çocuğunuzun hareketsiz kalmasını ve sıkılmasını önlemek için elinizden gelen her şeyi yapmalısınız, aksi takdirde çocuğunuzda tikler oluşur. Onu gezmeye çıkarın, parka götürün; koşmasını, kaymasını sağlayarak bazı şeyleri bağımsız olarak yapabilmesinin yolunu açın. Ona odasının her noktasını tanıtın, içinde yaşadığı evi de tanıtın ve evinizdeki eşyaların yerlerini sıklıkla değiştirmeyin. Görmeyen çocukların nesneleri bir bakışta göremedikleri için hemen bir bürün olarak algılamaları mümkün değildir. Bir nesnenin özelliklerinin onlara parçadan bütüne doğru öğretilmesi gerekir, zihinleri kavramları ancak böyle algılayabilir.

Görme engelli çocuklar
1-1.5 yaşlarına geldiklerinde onlara vücuttaki organları öğretmek gerekir. Bunu hem çocuğun vücudu üzerinden, hem de kendi vücudunuz üzerinden yapmalısınız. Çocuğun kol, bacak, baş gibi organları ve başının bölümlerini önce kendisinde, sonra da karşısındaki kişide göstermesi gerekir. Çocuğunuz hareketlendiğinde onun erişebileceği yerlerde can yakacak, yaralayacak nesneler olmamasını sağlamalısınız ki böyle bir şeyden zarar gördüğü için etrafta dolaşıp hareket etmekten korkmasın.

Yürümeye yeni başlayan görme özürlü çocuğunuza tahta, plastik, bez gibi farklı malzemelerden yapılmış ses çıkaran, hareketli, itilip çekilebilen oyuncaklar almalısınız. Görmeyen bebeğinizin farklı uyaranlara maruz kalmasını sağlamak için ona içinde mercimek, fasulye, pirinç gibi şeylerle doldurulmuş yastıklar hazırlayıp bunların üstünde sırtüstü ve yüzüstü yatmasını, bunlarla temas etmesini sağlayabilirsiniz. Böylece sert-yumuşak, büyük-küçük vb. kavramları hissederek öğrenir. Yürümesi için onu teşvik edin ve koşma, eğilme, kol kaldırma-uzatma, diz bükme gibi hareketleri ona kendi vücudu üzerinden öğretmelisiniz.

Aynı zamanda bu hareketleri isimlendirmeniz ve tarif etmeniz de gerekir. Hava ve ısı şartlarının bunun için müsait olduğu zamanlarda çocuğunuzun evdeki ve dışarıdaki farklı zeminlere çıplak ayakla basmasını sağlayın. Taş, kilim, mermer, marley, çakıl, asfalt, kum, fayans, çimen gibi zeminlerde dolaştıkça çocuk zemin ve yüzey farklılıklarını öğrenecektir. Aynı zamanda ona cisimlerin soğuk-sıcak, ince-kalın, yumuşak-sert gibi özelliklerini de öğretmelisiniz. Sonra da bunların yapıldığı plastik, tahta, cam, kumaş gibi maddelerin öğretilmesi gerekir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız